Pontyokra hangolva
Megjelent: 2024. július 06. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Amikor kifejezetten pontyokra szeretnénk horgászni és minden más halfajt „kizárni”, nincs könnyű dolgunk, pláne akkor, ha több nehezítő tényező is van a pakliban. Akik ismernek tudják, szeretem a kihívásokat, ezért a Maty-ér felé vettem az irányt és elhatároztam, hogy ezen a horgászaton csak pontyot szeretnék fogni. Nehéz belekezdeni egy ilyen témába, de sikerrel jártam; csak és kizárólag bajszosok akadtak a horgomra. Na de lássuk, hogyan is állt össze ez az eseménydús kis délután!

A horgászhelyet elfoglalva orkán fogadott. Persze ilyenkor kell rakózni - mondom magamban - a legjobb idő. Eszembe sem jutott a tizenhárom méteres hossz ekkora szélben, ezért tíz méterben horgásztam, de majdnem ez is soknak bizonyult. Mivel kizárólag a pontyokra koncentráltam, ezért vettem elő a Benzár Mix Particle Pasta-t.

Két félét vittem magammal.

Két félét vittem magammal.

Hal legyen az uszonyán, aki ennek ellenáll!

Hal legyen az uszonyán, aki ennek ellenáll!

Alapesetben etetőanyaghoz szoktuk adagolni, hogy tartalmasabbá tegyük azt. Én önmagában kupakoltam, egy kis csemegekukorica társaságában. Nagyon attraktív és megőrülnek érte a pontyok!

Finom csemege a kupakban.

Finom csemege a kupakban.

Mi is ez a Particle Pasta? Szemes anyagok részben pépesítve, amit egyfajta pasztaként be tudunk juttatni a meghorgászandó területre. Mindössze húsz percet kellett várni az első kapásra és már nyúlt is a gumi. Fenéken horgásztam, kukoricával, körülbelül öt centi volt lerakva az előkéből.

Kardozás a szélben.

Kardozás a szélben.

Nagyon fontos, milyen horgot használunk! Én, ha kukoricával pecázom, kedvelem az ET Excalibur Carp Classic NS horgot, 14-es méretben. Az első óra elteltével szinte megállás nélkül húzta a ponty. Jogosan merül fel a kérdés, miért nem használtam etetőanyagot? Nagyon egyszerű a válasz. Kizárólag pontyot szerettem volna fogni, illetve nagyon sajnálatos, de a busa volt a másik ok. A Maty-érre is oda értek sajnos állomány létszámban, hogy számolni kell velük.

Kiváló akadás.

Kiváló akadás.

A Particle Pasta ezért kiváló választás, olyan vizekre, ahol ki akarjuk kerülni ezeket a planktonfalókat, ugyanis ez a csalogatóanyag nem ködöl, nem csinál felhőt, szinte letapad a fenékre az állaga miatt.

Ponty-kárász ízesítésben.

Ponty-kárász ízesítésben.

Darabos nyurga a szákban.

Darabos nyurga a szákban.

Nagyon jól sikerült az ütemes etetéssel ott tartani a halat, sok szép ponty akadt a horogra és külön öröm, hogy a taktika teljes mértékben hozta az elvárt eredményt: kizárólag a bajszosok vették fel a horgot. Plusz adalékanyagot és aromát nem használtam, hiszen ezek a paszták elég attraktívak önmagukban is. 

Egészséges szépség.

Egészséges szépség.

Vitathatatlan, miért az egyik legjobb víz a Maty-ér: nagyon jó a halállománya, mindannyian egészségesek. amikor itt van verseny sok száz kilométerről szívesen jönnek ide a versenyzők nekem is a kedvenc pályám.

Tükrös.

Tükrös.

A pontyok étvágya miatt elég gyorsan fogytak a kupakolni való falatok, így a peca is lassan a végéhez közeledett. Élő csali nélkül is lehet eredményesen horgászni, ne féljünk kipróbálni új technikát és stratégiát. A puding próbája az evés, szokták mondani!

Első pillantás.

Első pillantás.

Sikerekben gazdag szezont kívánok mindenkinek!

ÍAz utolsó hal.

Az utolsó hal.

Csala Viktor 

EXCALIBUR CARP CLASSIC NS HOROG
590 Ft
CARP EXPERT BAIT CORN NATUR KUKORICA TÉPŐZÁRAS DOBOZBAN
390 Ft
BENZÁR PARTICLE PASTA KUKORICAPASZTA 1,5KG
1 390 Ft
Kuttyogatás az alsó Tiszán
Megjelent: 2024. október 12. | Forrás: Csala Viktor | Írások

A Tisza az egész életem végig kiséri mai napig. Gyerekként a folyón tanultam meg horgászni, és annak kikötőjében, a hétvégi bulik előtt a szegedi rakpart ikonikus gyülekező hely volt, de egy találkozásnak is remek állomás. A munka helyem is ennek a folyónak a partján van: egy tradicionális halászcsárda. Az egyik kedvenc horgászvizem. Előre le szeretném szögezni, hogy nem tartom magam nagy rablóhalas horgásznak. Szeretek beülni a csónakomba és kevés...

Sokoldalúság ki-MAX-olva!
Megjelent: 2024. október 05. | Forrás: Szabó Attila | Írások

A Carp Expert Double Tip botok sokoldalúságuknak, és az általuk kínált lehetőségek végtelen tárházának köszönhetően lettek rendkívül népszerűek a horgászok körében, és váltak tulajdonképpen a szortiment egyik legkedveltebb pálcájává. Ezt a sokoldaúságot magam is tapasztaltam az újragondolt Max2 Double Tip botokkal, hiszen egyik nap még hosszúelőkével, 75g-os alagútkosárral keszegeztem, két nap múlva pedig egy másik folyószakaszon a töklevélben...

Light Method - Górcső alatt a Concourse Method Light Feeder
Megjelent: 2024. szeptember 28. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A Concourse Method Light botcsalád több teszten átmenő, tökéletesre fejlesztett, végleges verziójával az Országos Method Csapatbajnokság előtt egy kicsivel találkoztam először. Egyszer egy közeli ismerősöm azt mondta, amikor autóvásárlásról beszélgettünk, hogy nem az számít, hogy mennyibe kerül, milyen márkájú, hanem az, hogy amikor te meglátod, jó érzéssel tölt el, szívesen ülsz bele, és amikor róla beszélsz nem a hibáit keresed, hanem mindig az...

Mikropelletek a pontyhorgászatban
Megjelent: 2024. szeptember 21. | Forrás: Skultéti László | Írások

Az idei szezon nem úgy indult az RSD-én, mint ahogy azt megszokhattam az elmúlt évek alatt, hiszen nehezen jutok el kapásig. Köszönhető ez annak, hogy a Ráckeve-Soroksári Dunaág vízszintszabályozó műtárgyaként elkészült a tassi zsilip, minek következtében megváltozott az állandó vízszint, felgyorsult a folyó áramlása és ennek köszönhetően a halak tartózkodási és vonulási szokásai is. Azon a részen, ahol én horgászom, cca. 2,2 méteres víz...

Rapid bojlizás
Megjelent: 2024. szeptember 14. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A cím hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e bojlis botot ragadni akkor, ha nincs időnk többnapos, vagy hetes túrák leszervezésére és megvalósítására? Ha csupán néhány óra, mondjuk egy teljes délután marad csak kedvenc pontyos módszerünkre, lehetünk-e bojlival eredményesek? A válaszom egyértelmű és határozott IGEN. Még akkor is, ha bizony megvan az esélye egy óriási nullázásnak, na de kérdem én: mikor nincs? Júniusi forró szellő...

2023. - Második felvonás
Megjelent: 2024. augusztus 24. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Sziasztok! Ebben az írásomban az ígéretemhez híven a Koós Catfish Team, a csapatunk, 2023. évi idényének a második felét, a nyári és az őszi hónapok eseményeit foglalom össze.  A nyár közepe, a fogás szempontjából nehézkes időszaknak számít. Az oka egyszerű: a nyár közepére az idei táplálék halivadékok is elérik a fogyasztható méretet, az egyéb vízlakókkal együtt, így táplálékbőség alakul ki a vizeinkben. A harcsák válogatósabbá,...