Profi Mix Kupa
Megjelent: 2008. május 29. | Forrás: Gotthard Ferebc | Írások
Romániában az Energofish szervezésében, május 23. és 25. között, megrendezésre került, az immár hagyománynak számító Profi Mix Kupa. Ezúttal Homoródszentpál adott otthont a háromnaposra tervezett rendezvénynek, amire az ország egész területéről érkeztek, amatőr és profi versenyhorgászok. Ismét itt volt a lehetőség, hogy megmutassák, ki a legjobb a legjobbak között. Összesen 49 horgász mérhette össze tudását.

A díjjakról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis az Energofish kitett magáért. Nem mindennapi horgászfelszereléseket vehettek át a szerencsés horgászok.

2008 Profi Mix kupa díjai:

1. díj – St Blue Rive versenyláda
2. díj – 5025 –ös kerekes Rive versenyláda
3. díj – Westfield versenyláda szett
4. díj – Shimano Hyperloop 390 FA matchbot, Shimano Super GTMRB 2500 –as orsó
5. díj – Shimano Alborella spiccbot sorozat
6. díj – Classic Carp Match horgászbot, 40 –es Figther Match orsó
7. díj – 4,20 méteres Competition Telematch horgászbot, 40 –es Figther Match orsó
8. díj – 3,90 méteres Silver Match horgászbot, 40 –es Figther Match orsó
9. díj – 3,90 méteres Carp Match horgászbot
10. díj – 3,90 méteres Bream Match horgászbot

A legnagyobb halat kifogó horgásznak is járt díj, ami egy halomnyi Rive szerelékes modul volt.

Természetesen a többi versenyzőről sem feledkeztek meg energoék. Minden résztvevő kapott egy 17 literes Energo Team vedret, 7 kilogramm Profi Mix etetőanyagot, és egy Energo Team simléderes sapkát.

A rendezvény első napján, pénteken, edzésnap volt. A versenyzők ismerkedtek a tó adottságaival, és halaival, már amennyire ezt az időjárás lehetővé tette, ugyanis egész nap szakadt az eső és tombolt a szél.

A verseny szombaton reggel fél hétkor, sorshúzással kezdődött, majd jöhetett a pálya elfoglalása és az előkészületek: etetőanyag keverés, medermérés, szerelékek előkészítése stb. Mindezzel el lehetett készülni 9:55 -ig, ugyanis ekkor lehetett megejteni az alapozó etetést. Majd 10:00 órától kezdődhetett a horgászat, ami egészen 14:00 óráig tartott. Ez idő alatt kellett a maximumot kihozzák magukból a horgászok. Voltak, akik a matchbotos horgászatot erőltették, bízván a pontyok és dévérek kapókedvében, a bátrabbak rakós botokkal a kisebb testű halakra startoltak. A spiccbotos horgászat viszont nem volt engedélyezett.

A szombati napon az időjárás, még gördített nehézségeket a versenyzők elé, le is kellett állítani a horgászatot, mintegy fél órára. Természetesen a halak sem mozogtak a viharos időben, ezért lényegesen kevesebbet fogtak belőlük. A zord idő ellenére mégis az első napon fogták a verseny legnagyobb halát, ami egy több mint négykilós aranyló tükörponty volt.

A mérlegelés után, amint az várható volt, nagyrészt a matchbotosok képezték az élbolyt, ponty és dévér fogásokkal. Kivétel volt, a szektorában második helyezett Oprişănescu, aki az apróhalakra specializálódott.

A második nap is hasonlóképpen indult akárcsak az első. Sorshúzás, helyfoglálás, 9:55 -kor az etetés megkezdése, majd 10:00 –tól horgászat, és 14:00 –kor a verseny végét jelentő kürtszó. Szerencsére vasárnapra már megkegyelmeztek az égiek és verőfényes időben, horgászhattak a résztvevők.

Verőfényes idő, tükörsima víz jellemezte az utolsó napot


Verseny hangulat


Valentin Oprişănescu az apró halak mellett döntött, az
edzésen is rájuk koncentrált inkább


A mezőny egyetlen hölgytagja is „férfiasan” helytállt

Ismét a matchbotos horgászat örvendett nagyobb népszerűségnek, de már egyre többen próbálkoztak az apróhalazással is. A vasárnapi napon, jóval több hal került a szákba, köszönhetően a javuló időjárásnak, és az előző napi etetések hatásának. A fogott halak zömét a dévérkeszegek tették ki, rögtön utána következtek a pontyok és az amurok.


Orosz Attila mindkét nap a matchezést választotta, ami a második napon, szektorában az első helyet eredményezte számára


Attila, fárasztás közben


És a fárasztás eredménye

A vasárnapi forduló vége felé, némileg kezdett körvonalazódni, hogy ki hol áll a ranglistán, de a végleges adatok csak a mérlegelés során derültek ki.


Az igazság pillanatai


Egy jobbacska zsákmány


Dalnoki Laci és amurja


A mérlegelést követően iszonyatos vihar kerekedett, ami jó egy órán keresztül tombolt, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is, és már csak a nedves fű emlékeztetett a történtekre. A vihar alatti időszak elegendő volt az eredmények egyeztetésére, és arra, hogy a horgászat alatt igencsak megéhezett sporik, az éhségüket csillapítsák a helyi konyha finomságaival.

Az időjárás kegyességének köszönhetően, végre következhetett az eredményhirdetés, amit már mindenki feszülten várt. A verseny végére a ranglista a következőképpen alakult:

1. Valentin Oprişănescu (Bukarest)
2. Feleki Levente (Székelyudvarhely)
3. Rancu Tiberiu (Arad)
4. Orosz Attila (Csíkszereda)
5. Danciu Silviu
6. Sabau Savinel
7. Lupei NeluĹŁu
8. Gigi Moroiu
9. Bodocan Tudor
10. PetruĹŁa Lucian


Valentin Oprişănescu boldogan vette át ez első helyezettnek járó oklevelet és serleget


A legnagyobb hal kifogójának járó díjat Lupei NeluĹŁu vehette át


A dobogósok
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...