Ragadozók a mélyből: sajógalgóci csukák és süllők
Megjelent: 2022. április 16. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Potya pecának neveztem el ezt az alkalmat, hisz így ívási időszakban kevés lehetőségem van a domolykók cserkelésén kívül más ragadozók horgászatára. Azaz ha lehet ilyet mondani egy pergető horgász életében akkor ez az úgynevezett uborka szezon számomra. Kaptam is az alkalmon amikor Szabolcs tógazda meghívott, így pár nap múlva már a sajógalgóci tavon talált a tavaszi pirkadat. A lékpeca élményei után szívesen fogadtam el a meghívását, miszerint vizsgáljuk át a tavat így tilalom idején ragadozó halak szempontjából. Nézzük meg mit is rejt a galgóci mélység. 

Két ügyes pergető „mágus” is csatlakozott ezen eseményhez Gábor és Ferenc személyében, így 3 pergető pálcával vallathattuk a vizet. Zoltán a kamera mögött, Minden készen áll! A cél mindent is fogni. Csuka, süllő, harcsa is akad a tóban. Inkább azok a szép kicsik és nem azok a csúnya nagyok. Bár több hírt is kaptunk őszi nagy krokikról és nyári testes bajszosokról.

Gyönyörű környezetben fekszik a tó, minden oldalról hegyek határolják. Az 1950-es évek végén keletkezett a kavicskitermelési munkálatok befejeztével. Ennek megfelelően a medre változatos, vízmélysége 0,5 m-től 3 m-ig terjed normál vízállás esetén. Ezesetben sem éreztem indokoltnak a radart. Részben azért, mert kissé idegen számomra a radarral való keresés, részben pedig mert én még ez a régi módi gyerek vagyok aki JIG-el szereti átvizsgálni a medret.

Rövidesen el is indultam evezve a túloldal felé, gondolván ott bátrabbak a halak ahol nincsenek faházak és kevesebb a mozgás.

A két Wizard szettem tartott velem. 

Az erősebb Wizard Samurai Spin 7-35 grammos 240 centis változatára...

...a 4000-es Samurai Spin orsó került, MXT8 Braid sötétzöld 0,15MM-es fonottal. Ezzel a szettel a nagy csalikat is stabilan tudom dobni és vezetni. A nagyobb wobblerek és spinner bait-ek esetében sem kell tartanom bottöréstől, hisz ez a pálca erre lett kifejlesztve.


A rövidebb 220 centis tömör karbon Wizard Solid Spin pálcára pedig...

...az elnyűhetetlen Wizard ASP 4000-es orsó került 0,10 MM-es fonottal.

A Solid Spin ASP szettel kezdtem a meder feltérképezését, hisz ezzel maximálisan meg tudtam vizsgálni hol találok töréseket, gödröket.

Miközben én még bőven a meder átvizsgálásával voltam elfoglalva, Gábor barátom partról pár dobáson belül két méretes forma süllő mellett egy kölyök harcsát terelt szákba majd engedett vissza.

Az L&K warrior shad csalijai nálam nagyon beváltak az utóbbi időben, így Gábor sikerén felbuzdulva a neon sárga mellé a sötét zöld szín is hamar kapott egy 6 grammos 2/0-ás Wizard JIG-et. Ez a váltás meg is hozta a várva várt kapásokat. Pár dobásonként finom ütésekkel jelezték a ragadozók, hogy igaz esznek, de finnyásan. Sajnos bő 50%-át tudtam értékesíteni a kapásoknak, de legalább sikerült beállni barátom mögé a halfogók sorába.


Többször csak a plasztik farkának a végét fogták meg a süllők, így rendre lefordulva a horogról vagy farok nélkül vettem kézbe egy-egy koppanás után végszerelékem.

Ilyenkor érdemes egy fokozattal gyorsítani, avagy épp lassítani a vezetésen. A gyorsítással ösztönözzük a reflex szerű rávágásra és nincs ideje annyira megfigyelni mit is fog megtámadni. A lassítás pedig hagy időt, hogy a kényesebb kedvű egyedek is oda fordulhassanak. Teltek múltak az órák és egyre eseménydúsabb lett a napunk.

50-60 centis kölyök harcsák és....

...30 centi körüli süllők tarkították a napunkat.

Időnként be-be ugrott egy-egy szebb fogas is, így nem volt okunk panaszra.

Azoknak az egyedeknek akik rendes koppanós kapsára érkeztek, esélyük sem volt a menekülésre. A Wizard JIG stabilan szájpadlásban fixálódott.

A fényváltás idejét a parton töltöttük. Gábor a pergetés mellett a bojlizásban is jeleskedik, amit mi sem bizonyít jobban mint a sötétedés előtt bevetett két szerelékére pár perc eltéréssel érkező két töves amiből az egyiket megengedte, hogy én értékesítsek.

A sötét beálltával sem álltak meg a hareszok. A friss telepítésnek köszönhetően jó étvágyuknál voltak.

A kényelmes faházakban töltöttük az éjszakát, így reggel kipihenve folytathattuk a cserkelést.

A három kuttyus a tóparton még éjszaka is figyel a rendre.

Délig maximalizáltuk a második napos pergetést, így már nem volt annyi időnk mint tegnap. Az érkező hideg front vissza vett a halak kapó kedvén, így süllőt már ekkor nem és harcsát iscsak egyet fogtunk.

A csukák viszont a partszéli melegedő vizeket továbbra is előnyben részesítették, amit mi sem bizonyít jobban mint a partal párhuzamosan vezetett plasztikokkal és spinner baitekkel elejtett formás krokik.


Fotókat készítette: Molnár Zoltán

Szöveg:  Szebenyi Péter

WIZARD SAMURAI SPIN ORSÓ
11 490 Ft
WIZARD CARBON SOLID SPIN BOT
19 490 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...