Ready Carp – Megismerkedtünk, megbarátkoztunk!
Megjelent: 2024. június 29. | Forrás: Pető Gábor | Tesztek

Aki ismer, az biztosan tudja, hogy az idei évtől az a megtiszteltetés ért, hogy az Energofish csapatának színeiben horgászhatok, ami azzal a lehetőséggel kecsegtetett, hogy az általuk forgalmazott termékeket elsőként tesztelhetem, próbálhatom ki. Tudni kell, hogy mire az adott árucikk eljut abba az állapotába, ahogyan ti a boltok polcain találkozhattok vele, rengeteg rostán megy át, és ez szinte mindennel így van: etetőanyagok, csalik, botok, orsók… Én is ebben a formában találkoztam eddig leginkább a Benzar Mix termékekkel. Engedjétek meg, hogy most három horgászat tapasztalatait osszam meg veletek az újdonságnak számító Benzar Mix Ready Carp etetőanyagok vonatkozásában. 

A Ready Carp család

A Ready Carp család.

Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nem vagyok híve sem az etetőanyag fúróval történő bekeverésének, sem annak, ha egy etetőanyag előre be van keverve.  Emiatt kicsit szkeptikusan álltam hozzá ehhez az etetőanyag családhoz, mivel szeretem látni, hogy minden szemcse át van nedvesítve, szeretem a saját kezemmel érezni, hogy az etetőanyagom megfelelő állagú, és én magam eldönteni, hogy kell-e még hozzá víz.  

Június 8-án egy barátommal látogattunk el a Dunakeszi kavicsbányatóra. Ezen a napon fülledt meleg fogadott bennünket, alig lengedező széllel. A forróság ellenére a tó azon oldalán, ahol az országos bajnokságok selejtezőit is rendezték, alig volt hely, pedig ez nem az árnyékos oldal. Reggel váltottunk néhány szót a halőrrel, aki nem igazán bíztatott bennünket: nem nagyon fognak halat a tavon, hiszen azok vízközt vannak, alig esznek, stb.  

Behordtuk a felszerelésünket azokra a helyekre, ahol még mindketten kényelmesen elfértünk és a legközelebb voltak a parkolóhoz.  

Végül sikerült egy helyi horgász mellé pakolnunk, és amikor őt ellenőrizte a halőr szolgálat, megütötte a fülemet, hogy ő is panaszkodott a halfogásra. Pedig ha a helyi erő nem fog halat, akkor ki fog?!   

Kb. 9:30 körül kezdtük el a horgászatot. Mivel a magyar vizek sajnos eléggé el vannak pelletesedve, ezért erre a horgászatra kizárólag 2-4 mm-es, fele-fele arányú Uni-Classic pelleteket kevertem. Apropó! Nem tudom, hogy tudjátok-e, de már a Benzar Mix palettáján is megtalálhatóak az Uni, a Classic és a Start pelletek, 800 grammos csomagokban, nagyon kedvező áron!

Ezen a tavon én általában nem szoktam alapozó etetést bejuttatni a vízbe, egyből „élesben” megy be az első dobás, és ezután igyekszem kapásig horgászni, de ha eltelik úgy 25 perc, hogy nem történik semmi, akkor természetesen frissítek. Ezen a napon kb. két és fél - három óra úgy telt el a pecából, hogy csupán két kárászt sikerült fogni. Közben sorban jöttek el mellettünk a sporik, akik már a két kárászt is dicsérték.  A helyi horgász is hazament közben.  

Ekkor volt nálam először a Benzar Mix Ready Carp etetőanyag, Scopex ízesítésű. Nem tudom, hogy illik-e ilyen körülmények között először kipróbálni egy etetőanyagot, de én úgy voltam vele, hogy miért ne, hiszen nincs semmi veszíteni valóm.

Szerintem dél körül lehetett, amikor kinyitottam a zacskót és elkezdtem ezzel a keverékkel horgászni. Az etetőanyagról, illetve az azzal kapcsolatos tudnivalókról és a használatáról a cikk végén írok majd részletesebben. Ami fontos ezzel a pecával kapcsolatban, az az, hogy csak az etetőanyag változtatásával a maradék kb. három órában tudtam fogni 7-8 kilogrammnyi kárászt (25-30 dkg átlag súllyal), és a nap végén még jött egy 1,5 kg-os ponty is. A barátom, aki végig kitartott mellettem, szintén fogott a nap végére két hasonló súlyú pontyot ugyanezzel az etetőanyaggal. 

A következő hét péntekjén, azaz június 14-én, a Maconkai-víztározón került megrendezésre a XXI. Országos Rendőr és XV. Rendészeti Meghívásos Horgász Csapatverseny. Nagyon szeretem a maconkai víztározót, itt kezdtem a „versenyzői pályafutásomat”. Sok szép emlék fűz ehhez a tóhoz és minden évben nagyon várom ezt a versenyt. Idén 39 db 3 fős csapat nevezett, azaz összesen 117, mindenre elszánt - egyébként fegyveres testületnél - dolgozó vagy dolgozott sporthorgász feszült egymásnak, vagyis inkább a tónak ezen a napon.  A szervezők – megjegyzem a szervezés mindig kiváló – nem szokták túlbonyolítani a szektorkiosztást. Általában három szektor kerül kijelölésre és minden szektorban a csapatok egy-egy tagja horgászik. Jelen esetben egy szektorban 39 horgász ült - vagyis a végén igencsak be lehet pontozódni, ha  a csapat egyik tagja  nem túl jó eredménnyel zárja a napot. Idén a gáti szakaszon két szektor kapott helyett, míg az új versenypályán - ahol a Method OB döntője is lesz - egy szektor került kijelölésre. Én a gáti versenypálya sekély vízi részére sorsoltam.

Ezen a napon sem lehetett panasz az időjárásra, szinte végig sütött a nap és csak néha borzolt hullámokat a szél a víz felszínére, de azt sem túl erősen. 

Ha Maconka, akkor nálam Aqua pellet és valamilyen halas etetőanyag. Mostanában az Aqua sapkázására előszeretettel használom a Concourse Sweet Green etetőanyagot, a pontyok imádják. Viszont a Dunakeszi pecából kiindulva - a biztonság kedvéért - volt nálam egy csomag Benzar Mix Ready Carp etetőanyag is, hogy ha nagy a baj, akkor tudjak mást bedobni.  

Az már rögtön a verseny elején kiderült, hogy azon a részen, ahol én horgászok – a szektor közepén - nem a pontyok fognak dominálni. Ebben a szektorban a verseny végéig csak azok a kollégák tudtak pontyot fogni, akik még a mélyebb résznél ültek, vagy akik az úgy nevezett „ökoszigetek” közötti tökleveles elé tudtak dobálni. Ezekről a helyekről került ki a szektor első négy helyezettje.

Maconkán, a gáti részen én mindig megetetem a kövezés végét, azaz olyan 4-6 méter távolságot.  Nem ponty, hanem inkább jó méretű dévérkeszegek reményében. Az etetési időben most is így tettem, illetve dobtam 8-at duplán töltött method kosárral 90 m-es távra etetésképpen. A benti távon kezdtem a horgászatot, amelyen szinte minden dobás kapás volt, a becsobbanást követően egy percen belül. Szinte kivétel nélkül dévérkeszeg húzta el az Aqua pellettel töltött kosarat, de bíztam a beugró pontyban, ezért horgásztam így.   

Ezt a távot a Concourse Method Feeder 420-as bottal és 45 grammos, XL méretű kosárral nem volt kihívás megdobni. Véleményem szerint, annak köszönhetően, hogy a bedobást követően a zsinórom még nem süllyedt le, és nem feszült meg teljesen addigra, amikor a kapások érkeztek, nem tudtam rendesen bevágni, így rengeteg halat veszítettem.

Amikor már egyértelmű volt, hogy sok keszeget kell fogni, a gyorsaság miatt megpróbáltam a „láb alatti” etetett helyen dévért fogni, de nem jártam sikerrel, és ezzel is elment némi idő a versenyből. Ezen a versenyen megengedett a mobiltelefon használta. Sisa Józsi csapattársam napközben hívott, hogy hogy állok, állunk. Miután elmeséltem neki a történéseket, azonnal „leszidott”, hogy a gáti szakasz azon részén, ahol én ülök, a kövezés végénél nincs keszeg, próbáljam meg beljebb. Ezután kialakítottam egy etetést 20 méteren, majd elkezdtem 1 perces, majd 2 perces, majd 3 perces ütemben horgászni, de így sem volt kapásom. A végén erre a távra dobtam egyet úgy, hogy addig marad bent, amíg el nem húzta valami. Kb. 9 percig volt bent a szerelék, amikor tudtam fogni egy keszeget. Úgy döntöttem, hogy marad a 90 méteres keszegezés, még akkor is, ha így sok halam megy el.

Persze, itt is próbálkozik az ember, amivel csak tud, hogy pontyot vagy nagyobb halat tudjon fogni. Emiatt nem bekevertem, hanem csak kinyitottam egy csomag Benzar Mix Ready Carp etetőanyagot, de most nem a Scopex, hanem a Sweet corn ízesítésűt. Töltés, és mehet be a 90 méteres távra. Már az első dobás után gyanús volt, hogy lemerült a zsinórom és szépen beállt. Ekkor még arra gondoltam, hogy talán így több ideje lesz a pontyoknak megtalálni. 6 percnél kapás, bevágás és egy kb. 1 kg-os kárász volt a horgon, ami mehetett is a szákba. Ezután volt két dobásom hal nélkül, úgyhogy ment vissza az Aqua pellet, amire ismét jól reagáltak a dévérkeszegek.     

Ezt követően a verseny végéig még 4 alkalommal dobtam be a Ready Carp etetővel töltött method kosarat, ami mindig adott egy-egy jobbacska kárászt, de mindig csak az első dobásra. A következő, vagy a következő kettő vagy semmilyen eredményt nem hozott, vagy ugyanúgy keszeget, csak lassabban.

Végül 13-14 kg közötti fogással sikerült az 5. helyet megszereznem a 39 fős szektorban, amivel teljes mértékben elégedett voltam. Az látható volt az eredményeken is, hogy a maconkai víztározó nem a megszokott arcát mutatta ezen a napon, minden kapásért meg kellett küzdeni.  

A verseny végén ebből a napból is le lehetett vonni azt a következtetést, hogy a Benzar Mix Ready Carp etetőanyagot megérte magammal vinni.

Valódi színek kavalkádja!

Valódi színek kavalkádja!

Egyébként a csapatversenyben az előkelő 6. helyezést sikerült megszereznünk, összesen 34 helyezési számmal, a szektorokban elért 5., 6., és 23. helyezésekkel. 

Az előző horgászataim tapasztalataiból kiindulva június 19-én kivettem egy nap szabadságot és harmadmagammal kilátogattunk a Fishing & Hunting Horgásztóra, ahová csalogatóanyagként két csomag Benzar Mix Ready Carp etetőanyagot vittem magammal.

A két kedvencem, a Sweetcorn és a Scopex.

A két kedvencem, a Sweetcorn és a Scopex.

Meg kell jegyeznem, hogy erre a napra „távoli”, 90 méteres pecát terveztem. Rólam köztudott, hogy nem nagyon tudok, és nem is szeretek nagyot dobni, így rám fér a gyakorlás. Szerencsére, reggel a parkolóban összefutottam Bencével és Ricsivel, akik aznap forgatni mentek a tóra, egy „láb alatti” horgászatról. Azért írom, hogy szerencsére, mert Bence azonnal felajánlotta, hogy próbáljam ki az új Concorurse Light Feeder botot. Hát mit mondjak. Miután a kezembe vettem ezt a botot, nem kellett sokáig győzködni arról, hogy hová horgásszak aznap, és a nap végén alig akartam vissza adni Bencének a botot. Erről a botcsaládról biztosan fogtok még hallani és ha azt az érzést váltja ki belőletek is, mint belőlem, akkor nem sokáig fogja a helyet foglalni a boltok polcain, mert gyorsan el fogják őket kapkodni. 

Végül egy rövid távú, 6-8 méteres horgászat mellett döntöttem a távdobás gyakorlása helyett. A peca 09:00 óra körül kezdődött, és nem volt nálam semmiféle szemes etető, sem szemestakarmány, sem pellet, kizárólag két csomag Ready Carp etetőanyag, egy Scopex és egy Sweet corn ízesítésű.  Ezek közül is csak a Sweet corn-t nyitottam ki, mivel ez is elég volt egész napra.

Tökéletes állag rögtön a zacskó kibontása után.

Tökéletes állag rögtön a zacskó kibontása után.

A peca elején a zsinórt a klipszbe be nem akasztva dobtam néhányat a lógató távra, kizárólag etetőanyaggal töltött 30 grammos L-es méretű kosárral.  Ezután ütemesen, először kettő, majd három perces ütemre kezdtem dobálni. Az első 30-40 perc esemény nélkül telt, de aztán megérkezett a pontycsapat és szinte egész nap előttem, előttünk voltak a halak. 

Kosárba töltve is tökéletes.

Kosárba töltve is tökéletes.

A barátaim, aki nem járnak versenyekre, de ettől függetlenül nagyon ügyes pecások, aqua pellettel horgásztak, eleinte 45 méteres távra.  Ha nem egyedül megyek horgászni, akkor mindig kialakul a brigádban egy kisebb verseny, nem volt ez másképp most sem. Az elején volt olyan, hogy egy, maximum két hallal vezetettek előttem a barátok – vagyis az Aqua pelletesek -, de a nap végére azért sikerült jóval több halat fognom, mint amennyit ők fogtak. A számolást 15–10–es állásnál abbahagytuk, de a nap végére sikerült legalább 20 db 3-5 kg-os pontyot a szákba terelni. Az említett Concourse Light Feeder bottal hatalmas élmény volt az ottani igen erős pontyok fárasztása. Mindezek ellenére a bot nemhogy megbirkózott ezekkel a hallakkal, de mondhatni meg sem „kottyantak” neki. 

Az új kaják mellé új bot is dukál!

Az új kaják mellé új bot is dukál! 

Esélyük sem volt a pontyoknak!

Esélyük sem volt a pontyoknak!

Ezen a napon, ami tanulságot le tudtam szűrni, hogy ha nem volt kapásom egy-két dobás erejéig, akkor hármat-négyet dobtam a pusztán etetőanyaggal töltött method kosárral, amit nem hagytam bent, és ezután újra indult a halfogás, maximum két perces ütemre. 

Abban persze most sem lehetek biztos, hogy az imént leírt pecák a Ready Carp etetőanyag nélkül nem lettek volna ilyen sikeresek, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy nem rossz etetőanyagok, az biztos. Tudomásom szerint olyan etetőanyagot nem talált még ki senki, ami mindig, mindenhol, minden körülmények között működik, de véleményem az, hogy ezt a kaját érdemes kipróbálni. 

Egy pompás tükrös!

Egy pompás tükrös!

 Ha megengeditek – annak, aki még nem hallott a Benzar Mix Ready Carp etetőanyagról - leírnék egy-két gondolatot, ami a személyes tapasztalatom.

Kezdjük az elején, amikor is még a csomagban van. A Benzar Mix termékekre jellemző, hogy az igényes csomagoláson, a zacskón keresztül is jól látható az etetőanyag színe, szemcsemérete, illetve a nagyobb szemcséjű összetevői. 

A reklámokból, illetve a különböző felületekről szerintem többen tudják, hogy ez az etetőanyag előre bekevert, nedvesített állapotban kerül a zacskóba. Szerintem az az egyik nagy előnye, hogy a felbontást követően nem kell nedvesíteni, vagy aromát keverni hozzá, mert akár azonnal használható. Ennek köszönhetően a felkészülésre szánt idő jócskán lerövidül, és több idő marad a horgászatra. Ez előnyt jelenthet például olyan pecásoknak, akiknek nincs idejük egész napos horgászatokra, csak néhány órára tudnak lejutni a vízpartra. 

Szerintem mindenkiben kérdésként merül fel, hogy a horgászat közben szükséges-e ránedvesíteni. Ezzel kapcsolatos tapasztalatom az, hogy mindhárom alkalommal, amikor én használtam, tikkasztó hőség volt. Persze ernyő alá tettem, de nem kellett rátennem egy csepp vizet sem a nap végéig. 

Visszatérve a zacskó nyitásához, én ugye a Scopex és a Sweet corn ízesítésűeket használtam, és a  zacskók nyitását követően mindkét ízben a fantázianevéhez illően édes vagy kukoricás illat volt érezhető.  

Ez az etetőanyag család többféle ízesítésben készül, amely miatt biztos vagyok abban, hogy minden horgász megtalálja közöttük a saját maga számára kedvező, már jól bevált ízvilágút. 

A cikk elején említettem, hogy én szeretem kézzel keverni az etetőanyagot, hogy érezzem, kell-e még hozzá adnom valamit, illetve, hogy minden szemcse át van-e nedvesítve. Emiatt én, utólag bevallom, valószínűleg szükségtelenül, átrostáltam a kaját a horgászat megkezdése előtt egy kis szemcseméretű rostán. Method horgászatról lévén szó, ezt a por állagú etetőanyagoknál mindig célszerű elvégezni, vagyis lehet, hogy mégsem mindig?! Persze a rostán fennmaradó szemek visszakerültek az etetőanyagba. A két íznél, amit én használtam, feltűnt, hogy két típusú mikropellet található egy-egy csomag kajában. Egy fekete színű, és egy másik színű, de ez ízenként változik. Illetve az édes kukoricásban található még roppantott kukorica is. 

Miután az etetőanyagot lerostáltam, és újra összekevertem a kirostált nagyobb szemcsékkel, az első dolgom az volt, hogy kisebb nyomás után vízbe dobtam egy method kosárnyi gombócot. Szerencsére a Fishing & Hunting tó vize olyan tiszta, hogy minden látható volt, amit látni szerettem volna. A Sweet corn etetőanyag szemcséi közül egy-két szem a vízbeérkezést követően elemelkedett a talajtól, majd szétvált, és visszaereszkedett a fenékre. A nagyobb része pedig azonnal a víz fenekén kezdett bomlani. Ez szerintem a halak számára is látványos jelenség lehet a víz fenekén.

Amikor method kosárba töltöttem az etetőt, és azt vízbe helyeztem, kb. másfél perc telt el, amikor már annyira feloldódott, hogy az én elvárásaimnak megfelelő állagot ért el a víz fenekén, azaz úgy, hogy a felcsalizott horog könnyen ki tudjon repülni a szemcsék közül a hal szájába. 

Szégyen vagy nem szégyen, bevallom, hogy a kukoricás etetőanyagot meg is kóstoltam. Elsőre egy kellemes, piskótára hasonlító, és persze kissé kukoricás beütésű ízt éreztem, amelyet egy érdekes – a tapasztalatok azt mutatják, hogy a halak számára vonzó – utóíz váltott fel.  

Elfelejtettem említeni, hogy én kizárólag method kosárba használtam a Benzar Ready Carp etetőanyagot, de a több mint 20 éves horgásztapasztalataim alapján szerintem csak simán, a zacskóból kivéve, kiválóan használható bordás kosaras horgászathoz, vagy akár úszós horgászatnál, etetés gyanánt. 

Annyit szeretnék még leírni, hogy az eddigi tapasztalataim alapján, ami nem egy horgászaton alapul, én nyugodt szívvel merem ajánlani a Benzar Ready Carp etetőanyag családot, legyen szó akár method horgászatról, akár bordás kosaras horgászatról vagy akár úszós horgászatról. Egy próbát biztosan megér!

Ezt vajon ki fogta?

Ezt vajon ki fogta? 

Pető Gábor

BENZAR MIX AQUA GARANT PELLET 800G
1 190 Ft
BENZAR READY CARP GROUNDBAIT ELŐRE KEVERT ETETŐANYAG 1KG
1 390 Ft
BENZAR CONCOURSE METHOD FEEDER BOT
76 990 Ft
Wizard-os portyákon
Megjelent: 2024. szeptember 07. | Forrás: Bokor Károly | Tesztek

Amint vége lett a domolykó tilalmának egy kis portyázásra azonnal indulnom kellett. Nem véletlen, hogy nem akartam tovább várakozni. Egyrészt nagyon beleszerettem a domolykó pergetésébe, másrészt az új Wizard botok közt a Micro Jig 3-15 grammos pálcáját ebben a műfajban is szerettem volna kipróbálni. Néhány hónapja már ismerkedem ezekkel a főként ízléses küllemükben „Wizardosított” pergetőbotokkal, de a fajlagos tilalom a fejesek pergetését csak a...

Dupla, vagy semmi!
Megjelent: 2024. augusztus 03. | Forrás: Szabó Attila | Tesztek

Azt gondolom, bátran kijelenthetem, hogy a Double Tip a Carp Expert széria egyik legnépszerűbb botcsaládja volt, ami nem véletlen, hiszen egy botban kaptunk egy nagyszerű bojlis pálcát, illetve egy távdobó feeder botot. Azonban ezek a botok nem ma jelentek meg, így gondoltunk egyet, és a rendelkezésre álló legmodernebb technológiákat felhasználva megalkottuk az utódot, a Carp Expert Max2 Double Tip botokat! Újdonságok 360 és 390 centméteres...

A jövőt meghatározó ragadozóhalas márka - a Wizard harcsázó botok.
Megjelent: 2024. július 03. | Forrás: Koós Ferenc | Tesztek

A Koós Catfish professzionális harcsás márka mára már a harcsa horgászat teljes eszközigényét lefedő kínálatával, megbízhatóságával meghódította az országot a régiót és most új dimenziók felé tőr a legújabb ragadozóhalas eszköz család a Wizard segítségével. Íme a botok! Az Energofish nagykereskedő és horgász eszköz gyártó céggel karöltve és a távlati céljainak megfelelően a nemzetközi piacok a külföldi harcsások...

Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla | Tesztek

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Wizard tesztek és a csukák
Megjelent: 2024. május 11. | Forrás: Bokor Károly | Tesztek

Kellemes gond olyan felkérést kapni, ami elsősorban horgászatból áll. Különösen jól esik a teljesítése, ha csukapergetéssel függ össze a feladat. A dolgok közepébe vágva, a számomra kedves, lassan tíz éve használt és sokat bizonyított Bokor Spin pergető botok, és a két különböző spicctaggal rendelkező Pro Spin pálcák is „beházasodtak” a Wizard termékcsaládba. Az új színt kapott megjelenés mellett, ez mindenki számára kiderülhet a pergetőbotok...

Megújult PVA hálók a Carp Expert kínálatában
Megjelent: 2024. május 01. | Forrás: Szabó Attila | Tesztek

A PVA termékek már nem új keletű dolgok a pontyhorgászatban, hiszen viszonylag régóta jelen vannak a piacon. A kis mennyiségű, koncentrált etetés hatékonysága, és létjogosultsága egyáltalán nem kopott az évek során, sőt, népszerűsége jelentősen megnőtt a hazai horgászok körében is. A Carp Expert termékek között is régóta megtalálhatóak voltak ezek a kiegészítők, azonban úgy gondoltuk, hogy ideje ezeket korszerűsíteni, és kihasználni a folyamatosan...