Süllőfogás fűzfavirágzás idején
Megjelent: 2009. május 20. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Legszebb évszakunk a tavasz. Az éledő természet ontja magából a színeket és a bódító illatokat. Horgászati szempontból viszont a nélkülözés időszaka kezdődik. A tilalmi idők a halak ívása vagy ívásra készülése nagyon beszűkítik lehetőségeinket.


Télen gumihalazásnál jól jött a
hosszú, gerinces, bot!

Nem marad más hátra, mint a kivárás. A süllők elég korán kezdik nászukat, ebből következően az elsők között oldódik a tilalom és indul az ívás utáni intenzív táplálkozás. Május elsejével újra foghatóak.
Jól sikerült az idei ívás. Az egyenletesen magas vízállás, elég időt hagyott az ikrák kikelésére, és az ivadékok megerősödésére. Remélem, visszaköszön ez az év néhány esztendő múlva a fogások, kapások gyakoriságában.


Csónakból, a 3.4 méter hossz nem a leg optimálisabb, de azért némi kompromisszummal eredményesen használható! Partról viszont egyértelmű a létjogosultsága!

Szabadságot vettem ki, mivel az idő és a vízjárás is optimálisnak mutatkozott. Úgy okoskodtam, hogy az elkövetkező két hétben leporolom az EnergoTeam Zander Trio botomat és Banax Omega orsómat (már csak távoli emlékeimben él a téli gumihalazás, ahol már jól teljesített ez a páros). Egy maroknyi Salmo woblerrel a zsebemben, neki indulhatok az éjszakának.


A Banax Omega tette a dolgát. Ez a közel 3kg-os süllő
nem okozott problémát az összeállításnak!

Ha már szóba került a bot és az orsó, essen itt néhány szó róluk. Főleg a botról, mivel Murányi kolléga már felboncolta az orsót!


Salmo Executor 7, ezen az estén csak ezzel lehetett
becsapni a tüskéshátút!

Első ránézésre látszik a jó kidolgozás. A lakkozás szép egyenletes, a gyűrűk kötése kifogástalan, a menetek rendben követik egymást. Csavaros orsótartót kapott a kis Banax löttyenésmentesen állt a helyén. Igényes parafaborítással simul a nyél a kezünkbe.


Háromtagos, minőségi karbon bottest.

Egyszóval rendkívül összeszedett bot. Főleg, ha az árát is megnézzük, válik igazán szimpatikussá. Egyetlen negatívuma az, hogy csónakba kicsit hosszú, de parton jól használható a három méter negyven centis hossz.


20-50 grammos dobósúly, ideális a süllőzéshez

Az orsó tizenötös fonottat kapott. Hagyományos bevonat nélküli fehér színű zsineget. Nyári pecákon teljesen jól használható, télen kicsit jobban hordja a vizet, de nem zavaró. Estéim eseménydúsan teltek. Ízelítőként álljon itt egy rövid történet.


A csavaros orsótartó biztosan rögzíti a kis Banaxot.

Délután hat óra. Bepakolok a csónakba és kis idő múlva csónakmotorom egyenletes zúgása mellett hasítom a vizet. Tíz perc és helyszínen vagyok, így van még időm bőven. Fél kilenc előtt nem igazán számítok kapásra, legalábbis süllőfronton. Egy-egy balin beeshet, mert folyamatosan bohóckodnak a víz tetején. Első körben a „ balingyilkos" Salmo Thrillt kötöm fel és kezdek vele dobálni. Hiába!


Szép, igényes kidolgozású parafa markolat!

Na, ilyen se volt még, hogy ez a műcsali ne kelljen az őnöknek! Aztán egy kis Boxert teszek fel. Az se tetszik nekik. Egy látványos rárablás akkor volt, miukor a horog visszacsapódott a zsinórra és a felszínen húztam a Boxert.


Az egytalpas gyűrűk, hibátlan bandázsolással
vannak rögzítve a bothoz.

A balin magasra kiugorva vetette rá magát a víz tetején vergődő műcsalira. Meg is akadt, de néhány másodperc múlva lemaradt. Ez van, ha nem vág be az ember meglepetésében. Közben a nap bukórepülést vett és a szürkületben megjelentek a víz tetején a snecik. Őket pedig a ragadozók követték, egészen közel, a kő lábánál hajtották az aprónépet.


Egy olcsó és jó bot az EnergoTeam kínálatából

Most a hét centi Salmo Minnow RR kapott szerepet. A szürkületben már bátran táplálkozó balinok közül, egy másfél kilós hamar rajta is veszett. Horogszabadítás után szépen visszaengedtem. Annyira megörültem neki, hogy még fényképezni is elfelejtettem.


Felszíni süllős csalik a Salmotól!

Közben leszállt az este. Nem lett teljes a sötétség, mivel a telihold ragyogó arccal vigyorgott rám. Fejlámpa nélkül is tökéletesen láttam.


Bevált, fogós forma…

Sokadik műcsali csere után, egy hétcentis Salmo Image Executort D-t biggyesztettem a zsinór végére. A rablások szinte a lábam alatt voltak. A kő orrán a vízben álló bokor tövétől indultak ki. Megpróbáltam minél közelebb dobni a bokorhoz.


Egy mérettel kisebb…

Bár ez a wobbler elég sekélyen jár, az első dobásokra rendre kőbe akadtam. Nem volt ötven centinél több víz a meghorgászott helyen. Aztán eltaláltam a helyes vezetési ütemet, túldobtam a bokron, és a wobbler jól érezhető veretéssel közeledett hozzá. Először megtolták lentről, majd megütötték, végül a veretése elhalt és elnehezedett a készség. Reflexből vágtam be, de erre igazán nem is volt szükség, mivel a Salmon lévő tűhegyes horgokra szinte azonnal ráragadt a rabló.


Minnow 7. éjszakára…

Süllő lesz biztosan, érzem a fejrázását. Darabosabb példány, mert le tud húzni pár méter zsineget mielőtt a folyásból kikormányoznám. A bot szép ívbe hajolva védi ki a horog kirázására tett kísérleteit. Három kilósra saccolom, szép egészséges példány.


…. és nappalra

Fordul még párat a víz felszínen, aztán feladja az esélytelen küzdelmet. Tarkón ragadom a kövek között és úgy emelem ki.


Frisky 7. Erőteljesebb veretéssel ingerli a ragadozókat. Ne lepődjünk meg, ha harcsa akaszkodik a horgaira!

Bilincsre kerül. (Már érzem a számban a rántott süllő ízét. De szeretem én azt!) Késő van, egészen elálmosodtam. Nem is csoda, éjfél is elmúlott már.


Még világosban, készenléti állapotban

Lassan pakolni kezdek. Elcsomagolom a Trio Zandert és a Banax Omegát. Mindkettő visszakerül védőtokjába. Így biztosan nem sérülnek. Nem drága cuccok, de megérdemlik az odafigyelést, hiszen már bizonyítottak, tudásukhoz nem fér kétség.

Kapcsolódó termékek:




ET Classic Zander Trio

Banax Omega

Salmo Executor

Salmo Minnow






Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...