Svéd csukák
Megjelent: 2009. június 17. | Forrás: Pálfai Gábor | Írások

A Horgászutazás.hu csapata májusban 9 napot töltött Svédország legszebb csukás vizein. Célunk a horgászlehetőségek feltérképezése, az információszerzés volt elsődlegesen. Vagyis, ha egy hazai horgász el szeretne ejteni egy szép svéd csukát, azt hogyan teheti meg? Hol tud megszállni? Hogyan jut oda? Milyen felszerelést vigyen magával, és milyen módszerekkel lehet eredményes?

Csapatunkat erősítette Zákonyi Botond szakújságíró, Andrejszky Zoltán, aki profin kezelte a kamerát, illetve az Adventure Fishing Team tagjai közül Csaba (aki 3 évet élt kint Svédországban, és jómagam).


Már a repülőn egyeztettük a svéd csukák elleni stratégiát

Utunk első állomása az Asnen tó volt, melynek mérete, nagyjából a Balaton harmada, könnyen megközelíthető autóval is, hiszen a karlskronai kompkikötőtől mindössze 85 km.


A tó varázslatos látvány volt elsőre is,
de vajon a csukák is itt vannak?

Az első órákban sehol nem találtuk a halat, lévén a hazai megszokott helyeken kerestük a tavon, vagyis a nád mellett, a sekélyebb vízben. De nem ott voltak, házigazdánk elmondta, hogy ilyenkor az ívás után behúzódnak a mélyebb vizekre és ott lehet őket nyakon csípni, amit aztán sikeresen meg is tettünk.


Az első svéd csukám

A dolog tanulsága, hogy a túrvezető információi nélkül kevés eséllyel horgászhatunk ekkora vizeken, de az is tanulság, hogy mindegyik vízen ahol horgásztunk volt, aki segítsen. Igazából nem is a műcsalik kiválasztása volt kérdéses, hanem inkább a halak fellelhetősége és a módszer, hiszen itt Svédországban volt alkalmunk megismerkedni a trollingozással, de erről majd később. Nézzük a csalikat, hiszen erre voltunk kíváncsiak mi is, hogy mi működik és mi nem. A Salmo kínálatából válogattunk, mivel ár-érték arányban ez tűnt a legjobb választásnak. Magunkkal vittünk nagy Slider-eket, Fatso-kat, Whitefish-eket, Jack-et, meg persze volt nálunk támolygó kanál is. Egész arzenált cipeltünk át a poggyászunkban a repülőn. Fontos, hogy, a repülőgépeken ilyeneket kézipoggyászban nem szabad vinni, csak feladva!


Ilyen dobozból több is volt nálunk

De nézzük az eredményeket. Az Asnen tavon a támolygó villantókkal fogtunk ugyan, de a halak mérete hagyott némi kívánnivalót maga után.


Nem kicsi, de nem ezekért jöttünk

A tavon töltött utolsó napunkon a trollingozás érdekes eredményeket hozott. Két szebb süllőt is sikerült fognom, a csukák és egy szép sügér mellett. A nyílt vízen, a töréseken találtuk meg a halakat, és a Salmo 2 részes Jack-je ötösre vizsgázott. Érdekes módon itt nem a nagyméretű csali kellett nekik.


Az első trollingozva fogott süllőm


És szerette a Jacket

Az Asnen tóról utunk a Sér szigetekhez vezetett. Ez egy nagyon érdekes terület, sziklákkal, szigetekkel szabdalt fjordszerű csatornákkal tarkított tengerpart. Itt Valdemarsvikben segítségünkre volt a lengyel pergető bajnok Robert Taszarek is. Végigkalauzolt minket a legjobb részeken és bizony fogtunk rendesen. 4-5 kiló közötti csukákból jött több is, és végre egy normálisabb 90 cm-es darab is horogra akadt.


Ez az a fotó amit mindenképp el szerettem volna
készíteni Svédországban

A tengerparton a Sér szigeteknél a legnépszerűbb csali a Fatso Crank volt, fogtunk szép csukákat velük. Én a GS színnel voltam eredményes Zoli barátomnak pedig az RR hozta meg a szép halat.


A Fatso volt a végzete, de természetesen tovább élhetett


Neki az RR szín volt a gyengéje

Végül is az eredmények alapján kiderült, hogy a színváltozatok kevésbé voltak mérvadóak, annál inkább a csali mérete és mozgása. Alapvetően a nagy csalik működtek ezeken a vizeken, és azok közül is felszín alatt kb. 0.5-1 méterrel vezetett wobblerek.


Ő sem volt kicsi

A dalslandi tavakon a trollingozás volt a legeredményesebb, de a part menti töréseken rángatva, tökéletesen működött a nagy Slider GT színben és persze a Fatso-k is.


Ő is a Slidert szerette

Mint említettem, a trollingozás nagyon bejött a dalslandi területen. Ezt a módszert 1 vagy 2 részes Whitefish-el műveltük, illetve ami még jól működött a 15 cm-es Skinner és a 2 részes Jack.


Még a sügér is szerette a trollingozva
felkínált SNO Skinnert


Csodálatos vizek

Az utolsó nap utolsó órája hozta meg a túra legszebb halát és természetesen az összes cuccunk már a kocsiban várta az indulást, a fényképezőgéptől a kameráig. Így a kb. 11 kilósra saccolt halat kissé morcosan tettük vissza a vízbe, de nem volt választásunk. Sajnáltuk a halat, nem mertük megkockáztatni, hogy bevigyük és fotózzuk, amúgy sem szerencsésen akadt szegény. Ha valaki megfogja majd a jövőben újra, ne felejtse el lefotózni nekünk. Így esett hogy Svédország adósunk maradt egy fotóval, de cserébe örök emlékeket adott a végtelen, méregzöld fenyvesekről, az azúrkék égről, a csodálatos mélykék vizekről, és persze gyönyörű halairól. Jövőre, ugyanekkor, ugyanitt találkozunk… Remélhetőleg kb 30 honfitársunkkal egyetemben, de ez még a jövő zenéje.

Kapcsolódó termékek:


Salmo Skinner

Salmo Whitefish

Salmo Jack

Salmo Slider




Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...