Szerencse dolga
Megjelent: 2009. május 22. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások

Pontyozásra vetemedtem. Pergetés közben gyönyörű potykákat láttam ugrani, és mikor már a harmadik átpergetett nap után harminc centinél nagyobb csukát csak fotón láttam, úgy döntöttem, hogy rápróbálok kicsit az ugrándozó pikkelyesekre. A bajszik hajkurászásában csatlakozott hozzám Szilárd barátom, ő is feni egy ideje a horgait rájuk.


Az első slukk levegő

Mindketten matchbotos horgászatra készültünk. Csupán a felszerelésünk különbözött némileg. Mindketten az általunk választott pályához legmegfelelőbbnek gondolt szereléket állítottuk össze. Barátom a parttól nem messze húzódó meder egyenetlenséget célozta meg, viszonylag nyílt terepen készült horgászni, akadó nem volt a közelben. Ennek megfelelően egy „könnyebb" 5-15 grammos 4,20 méteres Silver Match pálcával készült suhogtatni, rajta egy harmincas Ryobi Ecusimával. A dobra főzsinórnak 0,16-os damil volt csévélve, ami 0,14-es horogelőkével pont a célnak megfelelő volt.


A merítés már simán ment

Ehhez képest én igazi nehéztüzérséget állítottam össze, 5-30 grammos, 4,20-as Strong Carp Match. Hát igen, a neve is elárul mindent, amit érdemes tudni a botról. Orsóból egy harmincas Applause-t vettem igénybe, dobjára húszas mono került, erre kötöttem fel a horgot direktbe, lespóroltam az előkét. Az orsó igazából pergető túráimon a hű társam, de ebben a helyzetben is teljesen megfelelt. Nem volt szükségem a match orsókra jellemző nagyobb áttételre a gyorsasághoz, nem siettem sehova.
- És hogy miért ez a kemény szerkó?
– A bedőlt fák közt ugrándozó pontyokat szerettem volna mórestre tanítani.


A horog jól akadt, nem mehetett sehova

Etetésnek kevés szemes takarmányt lőttem, meg néhány gombóc pontyos hamit, amit Szilárd vedréből nyúltam le, természetesen az engedélyével. Nem kényeztettem el a halakat, egyék azt, ami a horgomon van és kész.
Bár az első néhány kapás nekem jutott, Fortuna nem fogadott igazán a kegyeibe, ezért az első halat barátom mutatta be a merítőnek. Óvatos kapással jelentkezett a bajszi, majd rohangált kicsit és végül belefeküdt a merítőbe. Nem volt ellenfél a szerelék számára, gyorsan lejátszott meccs volt.


Barátom tízkilós, ..izé, szűk
kettes pontyával


Így már jobban mutat

Míg a fotózással voltunk elfoglalva, sunyi módon egy ponty behörpölte a csalimat. Mire ráeszméltem, hogy kapás van, már késő volt, halam átúszott néhány ágon, és a damillal fűrészeltünk. Természetesen szakítás lett a vége, szerencsétlen halat felöltöztettem a horoggal. A következő kapásnál már résen voltam, és időben állítottam meg a fa alá induló úszómat. Az eredmény egy tenyérnyi pontyocska volt. A következő hal sem volt nagyobb, rátévedt az óvoda az etetésre.


Van még mit nőnie

Az egy szem kukorica helyett két szemet tűztem fel, így már nem bírták a kis mohók behörpinteni a horgot, hamarosan odébb is ált a raj. Néhány szemet ráetettem, hogy az ifjoncok által felzabált mennyiséget pótoljam, ha megérkeznek a nagyszülők, akkor ne legyen üres az asztal.


Közvetlenül az akadó előtt figyel az úszóm

Közben barátomnak odalett a horga egy bevágást követően, néha a csukák is befalják a csonticsokrot és megtréfálják az embert.
Pár perccel később nekem ment egy halam ismét az ágak közé, túl erős volt ahhoz, hogy meg tudjam tartani a húszas madzaggal és szépen besétált az akadóba. Elhatároztam, hogy csontra húzom az orsóm fékjét, és az elkövetkezőkben hajtókarból fárasztok majd. Az elgondolás szép volt, de a hal másképp gondolta. Olyan erővel indult meg, hogy elpattant a zsinórom.
- Igazán jöhetne egy olyan példány, ami nem most jött az edzőteremből – morgolódtam félhangosan.

A következő kapásnál félve nyúltam a bot után, de ezúttal könnyedén elfordítottam ellenfelemet a meredező ágak elől. Futott néhány tiszteletkört, majd megadóan csusszant a merítő fölé. Még köszönő viszonyban sem volt előző társai erejéhez, méretéhez.


Épp, hogy akadt a horog


Nyugodtan viseli a fotózást


Vajon mi járhat a fejében?


Ha nagyobb lenne, azt sem bánnám

A siker után rögtön kudarc következett. Rövid fárasztás után kiakadt a horog és én ismét kimondhatatlanul pechesnek éreztem magam. Barátomnak is meglépett fárasztás közben két hala, mire végül sikerült szákba terelni egyet.
Az igazat megvallva ez volt a nap utolsó hala, a sorozatos kudarc elvette mindkettőnk kedvét a folytatástól. Talán egy más alkalommal, némileg több szerencsével, majd „revánsot" veszünk.


A sok iszapturkálástól megbarnult
a száj környéke


A pikkelyeket rendesen lespórolták róla


Menj haza, mi is azt tesszük


Kapcsolódó termékek:




ET Strong Carp Match

Ryobi Applause

CarpExpert UV



ET Silver Match

Ryobi Ecusima

Maruto horog
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...