Szeszélyes tavaszi vegyes
Megjelent: 2008. április 02. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
Azt megszoktam, hogy a tavasz általában szeszélyes, de hogy ennyire megtudja bolondítani a halakat, arra nem számítottam. Az utolsó feederes pontyozás után kaptam az égbõl hideget, meleget, esõt, és amit nagyon utálok, rengeteg gonosz szelet. Pedig a gyönyörû, új négyméteres Hunter Hulk Telematch botomat szerettem volna már igazán kipróbálni. A téli keszegek nem igazán terhelték le ezt az igazán gerinces, kevlárszállal erõsített, univerzális pálcát Gondoltam, majd a tavaszi pontyok…


A tavaszi peca ékessége a compó

Már harmadik hete vert az esõ és kínozott a szél, de a feederezéskor megtalált pontyok eltûntek, mint a kámfor, azaz egy-egy retúrpéldány maradt csak belõlük. Kóborlásaim során ugyan esett néhány érdekes hal, de a bot igazi terheléspróbája elmaradt.


Méretkörüli

A jobb halaknál azért érezni lehetett, ebben a korszerû, pillekönnyû, keresztszövéses carbon pálcában komoly erõ rejlik. A kilenc, aránylag nagy átmérõjû gyûrû, dobáskor alig fogja meg a zsinórt, és a csúszó úszó felsõ ütközõje könnyen átsiklik rajtuk mély ereszték használatakor.


Van akinek összejött

Felfedezõ túrára különösen ajánlom, ahol nem tudni mire is fogunk horgászni. Nagy elõnye, hogy alig több mint méteresre összetolható, használhatjuk úsztatásra, mártogatásra, cincálásra, víztetõn balinozásra, sõt finom fenekezésre is.


Maradt álomnak

A többféle funkciót tökéletesen szolgálja a hozzávaló hét csapágyas, 30-as méretû Fighter Match orsó, hiszen három dobja van, így a különbözõ horgászmódszerekhez, terepviszonyokhoz, egy gombnyomással biztosítani lehet a megfelelõ vastagságú zsinórt.


Hosszú, méla lesben

A 6,1:1 fordulata különösen hasznos folyóvízi úsztatáskor, és mivel idejét láttam a mellékágak állóvize mellett a folyómeder meghorgászásának is, természetes volt, hogy ezt az együttest akartam kipróbálni. Tavaly ilyenkor már gyönyörû halak jöttek ugyanis a folyásban, igaz melegebb volt az idõjárás is.


Nem szeretem, ha nagyobb az úszó, mint a ponty

Ahol a múltkor viharos körülmények közepette is megfogtuk barátaimmal a telelésbõl ébredõ pontyokat, most a sokkal kedvezõbb idõjárás ellenére is alig volt kapásom. Hiába tettem fel a legfinomabb önsúlyos úszót és próbálkoztam csontival, pinkivel, csemegekukoricával, trágyagilisztával, alig jött egy-egy retúrponty vagy egyéb értékelhetõ hal. Ennyit jelentett az utóbbi napok visszahûlése. Egy kiló körüli ezüstkárász ráadásul merítés elõtt leakadt…

Szendvicsre jött

Következõ alkalommal egy másik mellékághoz mentem, ahol a víz mélysége az elõbbi 2,2 m-eshez képest mindössze egy méter körüli, gondoltam, talán a sekély vízbe húzódtak ki a halak. A szolid etetés után éppen elkezdtem horgászni, mikor esni kezdett az esõ, de én kitartottam, nagyon szerettem volna már halat fogni.


Az univerzális Hunter Hulk

Pár apró dévérért, melyeket jobbára pinkivel fenék fölött fogtam, sikerült alkonyatig hat zuhanyt kiállnom. Még a teljesen lefinomított szerelékre is alig volt kapás, néhányszor csak rajta csücsültek a halak, de a 14-es Maruti horog szinte bevágás nélkül is megfogta õket.


Folyóvízi úszók

Úgy okoskodtam, ha az állóvizekben, se a mélyben, se a sekélyben nincs hal, lehet hogy kimentek a folyásba, már csak azért is, mert a vízszint megemelkedett. Gyerünk utánuk az élõ mederbe! Két ponton súlyozott, nagy lebegõre hagyott szereléket állítottam össze a 14-es Sufix XL strong zsinóron, a horognagyság maradt és az aránylag erõs áramlás miatt etetésnek jól tapadó Tímár mix-et gyúrtam lapos gombócokká, némi Vita Max aromával ízesítve.


Állóvízi úszók

Az úszó 4 grammos, antennás, tíz centi hosszú Dinó póta volt, mely kissé vaskosabb formájánál fogva igen jól fekszi a vizet. Kenyérrózsával próbálkoztam eleinte, jött is pár igen vegyes méretû karika, aztán leállt a kapás. A szél viszont rákezdte, mindent el kellett takarítanom a stégrõl, nehogy szemétként végezze a Ráckevei Dunában.


A minõségi etetõanyagoknak a bodorkák sem tudnak ellenállni.

A kapástalanság miatt csalit váltottam, két piros csonti közé egy fehéret tûztem. A második úsztatásnál a gombócok alatt akadozva elmerült az úszó. Unottan vágtam be, mondván újabb kis karika, de hirtelen szép ívben hajlott a botom, a hal a meder felé tört.


A karikakeszeg szinte minden vízben fogható

Ponty, jász, vagy nagy dévér? Tippelgettem izgalmamban, míg a rejtélyes ellenfelet a merítõ felé terelgettem. Vastag, zöldes hát, tömör ezüstös test villant elõ a vízbõl, érett búzaszem színû szemek meredtek rám a merítõbõl, hatalmas bodorka!


A tavasz egyik kedvence az ezüstkárász.

Gyönyörködve vettem kezembe a szokatlanul nagy példányt és elõkaptam a digitális mérleget. Kilencvenhat deka! Még soha nem fogtam ekkora példányt, pedig ötvenkét éve horgászom!


Dévér tavaszi csalik között

Gyors fotózás után óvatosan csusszantottam vissza a vízbe. A szerény tavaszi zsákmány ellenére nagyon boldog voltam, hiszen mégiscsak szép hallal kezdtem a szezont. Hát ilyen szeszélyes ez a tavasz számomra, ad is, meg nem is.


Tavaszi vegyes
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...