Szezonnyitó horgászat - Isaszegi horgásztó
Megjelent: 2009. április 29. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Az elmúlt hetek, hónapok beszélgetéseinek témája legtöbbször a tavalyi esztendő, horgászidény emlékeinek felelevenítéséről szólt. Ahogy azonban kezdett melegedni az idő és egyre több lehetőség kínálkozott a horgászatra, egyre gyakrabban került előtérbe a jövő és egyre többet kezdtünk beszélni az előttünk álló horgászszezonról.
Egy ilyen párbeszéd alkalmával született egy szezonnyitó horgászat ötlete, melyre Krisztián barátom nagybátyja Varga Imre invitált meg bennünket…

Persze a meghívást azonnal elfogadtuk és közel egy hónapos egyeztetés és várakozás után megszületett az indulás napjának dátuma, melyet április első csütörtökére jegyeztünk a naptárba.
A három naposra tervezett horgásztúrát igyekeztünk úgy megszervezni, hogy a lehető legtöbb időt tudjuk hobbinknak, a horgászatnak szentelni.

Ezt szem előtt tartva született a „haditerv", miszerint első nap (péntek) a Gödöllő határában elterülő Isaszegi horgásztavak egyikét látogatjuk meg, második nap a Galgahévíz külterületén található Bika-tón próbálunk szerencsét, és túránkat ugyancsak Gödöllő mellet egy kis 1,5 hektáros Babat-tó néven bemutatott horgásztavon fogjuk zárni.

Elöljáróban a vizekről keveset tudtunk, csupán néhány bejegyzést találtunk az interneten, néhány hozzászólást különböző fórumokon, melyekből logikus és egyértelmű következtetést levonni a horgászvizek milyenségéről, halbőségéről, halállományáról nem igazán lehetett.

Tekintettel tudatlanságunkra, a felszereléseket úgy próbáltuk összeállítani, hogy a váratlan helyzetekre is kellő képpen tudjunk reagálni.
Így az autó csomagterébe helyet kapott a feeder, a match, a spicc, a rakós, de még a pergető pálca is néhány gyorsan összeválogatott műcsali társaságában...

Első nap – Isaszegi horgásztó

Hosszú közel 12 órás éjszakai autózás után, délelőtt 10 óra tájban gördültünk be autónkkal túránk első állomására az Isaszegi 1-es horgásztó parkolójába.
Gyors pakolászás, terepszemle és információgyűjtés után, dönteni kellett, ki mivel, mire és hogyan horgászik?
A döntés fontos, hisz ezen áll vagy bukik a horgászat sikere vagy sikertelensége!


Fáradtan, de itt vagyunk!

Krisztián barátom már az autóban lesz, ami lesz alapon kijelentette, hogy mindhárom napot a rakós, esetleg matchbotos horgászatnak fogja szentelni.
Jómagam a feederezés mellett döntöttem, talán azért is, mert a parton sétálva több helyi horgásszal is találkoztam, akik ezzel a módszerrel horgásztak, sőt néhány fárasztásnak is szemtanúja voltam. A halak láttán valahogy kedvet kaptam egy jó kis feederbotos horgászathoz.

Kettő darab feederbotot szereltem: egy erősebbet, mely POWER FEEDER névre hallgat és egy finomabbat, melyet a gyártó BREAM FEEDER névvel fémjelzett (minkét bot 3, 60 m hosszúságú).
Az előző bot egy vadonatúj ugyancsak ET POWER FEEDER névre keresztelt nagy dobátmérőjű (távoli dobásokra kialakított), 7+1 csapágyas orsót kapott, dobján 150 méter frissen felcsévélt ET POWER FEEDER zsinórral, melyek nem rég jelentek meg a piacon.
A második horgászbotot (POWER FEEDER) egy nyeletőfékes, 5+1 csapággyal ellátott BANAX HELICON 500NF-as orsóval szereltem, melynek dobja ugyancsak az ET POWER FEEDER zsinórral volt feltöltve.

Mindkét összealítás teljesen új volt számomra, így az ismeretlen, és a kíváncsiság adott egy plusz ambíciót, melyre szükség is volt, hisz lassan 24 órája egyetlen percet sem aludtunk!


Első horgászaton az ET BREAM FEEDER.



Mellette a BANAX
HELICON 500NF


Már a szemnek is feltűnik az ET POWER FEEDER névre keresztelt távdobó orsója.


Mindkét orsó dobjára ET POWER FEEDER
zsinór volt csévélve.


A horogra CARP EXPERT pellet került…


…néhány szem csontival megturbózva.


Az etetőkosárba MAROS MIX PONTY SPECIÁL került.


Első dobás.


Kapásra várva.


És itt az első hal…


…egy gyönyörű kárász személyében.

Végre, ha „lapos szemekkel is", de horgászhatunk!

Szerencsére az a bizonyos „ismeretlen" nem hagyott tétlenkedni, hisz rögtön az első dobás, kapást eredményezett, melyért egy méretes kárász volt a felelős.
Megvolt, hivatalosan is, szezonnyitó horgászatunk első zsákmányhala!

Közben barátom sem tétlenkedett, folyamatosan kezdte fogni a bodorkát, dévért különböző méretben, kisebbet, nagyobbat, amolyan finom vegyes stílusban…


Barátom is szépen szedte a dévéreket…

A második kapásom már húzósabb volt a szó, szó szoros értelmében. Két-három apró rezzenés a botspiccen, aztán húzta rendesen. Tudtam, hogy valami testesebb hallal állok szemben!
Igen egy kettes körüli pontyka tette próbára a keményebb összealítást, de egyetlen percig sem volt esélye… hogy is lehetett volna.


Ennek már nagyobbnak kell lennie.


Egy kettes pontyka.


Pörögni kezdtek az események.


Mehettek is…

Délutánra felgyorsultak az események, vagy mondhatnám akár, hogy beért az etetés, kapás-kapást ért, melyeknek nagy részét vagy lekéstem, vagy túl hamar reagáltam rá.
Akkor a fáradtságra fogtam az egészet, de mentségemre legyen mondva a halak is a tavasszal megszokott óvatossággal nyúltak a felkínált csalihoz. Volt kapás bőven, többnyire keszegek voltak a felelősek érte, de testesebb hal is akadt azért néhány a nap végére.
Néhány ponty az ifjabb generációból, pár darab kárász az öregebből és egy dévér a nagyobbakból…


Néhány perc és sötétbe borul a világ.

Fárasztó, ugyanakkor izgalmas és változatos volt az első napunk, melynek minden percét élveztük és melyről elégedetten tértünk haza szállásunkra Imre barátunk otthonába, hol végre 36 óra nem alvás után ágyba borultunk, hogy kipihenhessük magunkat a következő napi horgászatra.

- folytatása következik –



Kapcsolódó termékek:


ET Power Feeder

ET Power Feeder orsó

Feeder kosár-csepp

GS Kötött horgok

ET Bream Feeder

Banax Helicon 500NF

ET Power Feeder

Gubancgátló feeder







Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...