Társasági és Média Kupa
Megjelent: 2007. szeptember 24. | Forrás: ZéBé | Írások
Harmadik éve, hogy szeptember első hetében Rétimajorban, az Örspusztai Horgászcentrum egyik 10 hektáros taván horgászversenyt rendeznek újságírók, élsportolók és színészek részvételével. A verseny fő támogatói a Sport TV és a Balzer Hungária Kft.

Ahogy minden versenynek, a Társasági és Média Kupának is van egy forgatókönyve. Érkezés reggel hét órakor, svédasztalos állófogadás fél nyolckor, ünnepélyes megnyitó nyolc órakor (két perc), ezután sorsolás, majd közös tablófénykép készítése 20 perc. Indulás a Tímár Míx etetőanyagos sátorhoz, ahol minden versenyző felvételezheti a megfelelő mennyiségű etetőanyagot, aztán gyaloglás vagy autózás tovább a kisorsolt helyekre. A csapatok háromfősek, a folyóvizek, tavak, holtágak rettegett pecásai, akik ezen a napon közel hárommillió forint értékű díjazásért ragadtak horgászbotot.


a Színész csapat (Méhes László, Józsa Imre, Straub Dezső)

A Lápvirágok csapata (Szilágyi Judit, Tuba Zsuzsa, Mocsár Eleonóra)

Koncz Gábor és (balra) Güttler Károly a megnyitót hallgatja

A sikeres Sporthorgász „sörbarát csapata”

No meg a barátságért és a buliért, amely éltető eleme ennek a versenynek. A színészek csapatában ott feszített Vikidál Gyula, aki tavaly a verseny utolsó percében a legnagyobb halat fogta, amely kilenc kilósra sikeredett. Ekkora pontyot azóta sem látott, pedig megfordult néhány jó horgászvízen. Kivételt csak a rétimajori csukás paradicsom jelentett, ahol Koppány megformálója hasonló szintű alakítást nyújtott. Egyszer négy tekintélyes csukát fogott úgy, hogy reggelre nem mindegyikre emlékezett.


Együtt a mezőny

Straub Dezső élete párjával a verseny előtt pár nappal leköltözött Rétimajorba edzeni, aminek meg is lett az eredménye. Az éjfél után is tartó sztorizástól másnap a személyzet kialvatlanul állt munkába, ahogy nekünk elmesélték, volt, akinek fehérneműt kellet cserélnie a nevetéstől. Józsa Imre a tőle megszokott szerénységgel készült, este fellépése volt, ezért arra kérte a többieket, hogy a díjait majd hozzák utána.


Székely Zoltán szép fogása

A Horfer „potyka”

A Mister magazin csapata (Zákonyi Botond, Csíkos Lajos, Székely Zoltán)

A Bi Drive csapat csukát is fogott

Persze akkor még nem tudhatta, hogy az ellenfelek között olyan nagyágyúk lesznek, mint az olimpiai bajnok vízipóló válogatott, a T Mobile csapatában Cseh Laci, aki úszónak világhírű, de horgászként is viselhetné a „halfarkas” nevet. Besenyei Tünde tavaly a hölgyek versenyében közel ötkilós ponttyal diadalmaskodott. Ismerve őt, tudtuk, hogy most is nagyon fog küzdeni. És itt volt a két éve győztes Paprika TV csapat, akik nemcsak főzni tudnak piszkosul, de horgászni is. Nagyon jó horgászokat indított a Szabad Föld, Szabad Földi Giliszták néven és nagy neveket hozott magával a Duna TV csapata is. Profik voltak a MOLajosok, a Vénusz Horgász Kemping és a Horfer csapat. Lelkesen horgászott a Pecapocok, a Kapatos keszegek, a Lápvirágok, a Borsrajongók a Pecászok, a Bi Drive, a kettes számú színész csapat Koncz Gábor vezetésével. De a többi lap, köztük az Elite magazin, a Népszava, a Sanoma kiadó, a Füles, az Axel Springer, az One Média Hírügynökség, a Pand Invest, a Musz-trió, a Sikeres Sporthorgász versenyzői is mindent megtettek, hogy az értékes díjak többségét begyűjtsék.


Díjdömping

Rétimajorban hagyomány, hogy mindig kiváló a halászlé, a vadpörkölt és a különféle rétesek, és mindig olyan irgalmatlan szél fúj, hogy ember legyen a talpán, aki birokra tud kelni vele. Azok, akik szélárnyékos helyet húztak, előnyben voltak a széllel birkózókkal, de a jó eredmény nem ezen múlott. A T Mobile csapatban egymást múlták felül a versenyzők (Cseh Laci, Tolnai László, Bartók Miklós) a Horfer csapatban (Horváth Ferenc, Szabó Tamás, Kőfalvi Tamás) remekül ráálltak a pontyra, és a Mister magazin csapatában az öreg rókák (Székely Zoltán, Zákonyi Botond, Csíkós Lajos) is megmutatták, hogy nemcsak írni tudnak a horgászatról, de halat is fognak. A verseny vége felé a tó fölött megjelent Besenyei Péter, akitől már megszokhattuk, hogy orsózik, bukfencezik a fejünk fölött, már csak az hiányzik, hogy műrepülés közben horgásszon is egy kicsit. A versenyt végül a T Mobile csapat nyerte a Mister magazin és a Horfer együttese előtt.


Indul a flugos futam

A „halfarkas (Cseh Laci)

A legnagyobb hal kifogója Bohanek Miklós lett, aki egy balatoni dióhéj csónakot és az Energofish Kft. hozzávaló szuper villanymotorját vihette haza. A díjat a szepezdi Vénus kemping nevében Csönge Ferenc ajánlotta fel. A győztes és a dobogós csapatok kilenc darab spéci túrakerékpáron osztozkodhattak, (a Bi Drive jóvoltából. Ezúton is köszönjük a remek bringákat!), meg számolatlan más ajándékon, többek közt jutalmuk lett a Balzer többszázezer forintos vásárlási utalványa, horgászhétvégék különböző vizeken, éves bérletek sporteseményeken és számos más apróság is.


Műsor a javából

De a dobogóról lemaradtak sem panaszkodhattak, hiszen minden résztvevő kapott a Balzertől egy feliratos horgászbotot a többi támogatótól televíziókat, a T mobile-tól telefonokat. A Vackor Kft. színes nyomtatóit a különdíjasok vihették haza. Traktor verseny is volt, a világhírű John Dear kerti traktoraival kellett szlalomozni, és közben labdákat felszedni a versenyzőknek. Ebben a versenyben a Peking Klub versenyzői voltak a legügyesebbek, ami nem véletlen, hiszen csapatkapitányuk a világbajnok tőrvívónő Mohamed Aida volt. Végül de nem utoljára, a rétimajori tógazdaságról köztudott, hogy a hazai halászat új fellegvára, ahol nem csak kivételes minőségű halat termelnek, de az elbújni, pihenni, a természetben gyönyörködni akaróknak minden igényét kielégítő Hotel, Wellnes fürdő és panziók állnak a rendelkezésére.
Ráadásul Rétimajorban van Magyarország egyik legszebb Halászati Múzeuma is. Olyan területre jön ide a pihenni vágyó, amely fészkelő és vonuló madárállománya miatt felkerült a nemzetközi vizes élőhelyek jegyzékébe is.


A Peking Klub csapata nyerte a traktor versenyt



Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...