Tavaszi napsugarak
Megjelent: 2009. március 25. | Forrás: Gotthád Ferenc | Írások

Végre elérkezett az a pillanat, amit már az ősz óta várok. Elolvadt minden jég a környező vizekről, mehetek pergetni. Első számú célpontjaim a süllők voltak, de ha esetleg csuka veszi el a gumihalat, azért sem fogok haragudni. Mielőtt bárki betörné a fejemet, hogy ívási időszak a csukának, meg miegymás, gyorsan leszögezem, hogy ahová igyekeztem ott nincs horgászati tilalom semmilyen halfajra. Meg hát úgyis visszateszek minden halat, csupán pár percnyi kelletlenséget kell kibírjanak, és utána szerelmeskedhetnek tovább.

A reggeli időjárás elég szomorkás volt, de ha már rákészültem, a szemerkélő eső sem tudott eltántorítani az indulástól. A túrára magammal vittem egyet a híres testőrök közül, Porthos volt ez alkalommal az én személyi testőröm. A maga 2,70 méterével és a 30-60 grammnyi dobósúlyával igencsak biztonságban éreztem magam mellette. Talán kicsit túl is lőttem a célon ezzel a markáns darabbal, de egész télen a szekrényben lapult és végre kíváncsi voltam, hogy valójában mit is tud.

A víz a vártnál zavarosabb volt, de azért nem rettentem el, az eső elállt lassan, egy kis szerencsével akár napsütésben is lehet részem, hisz esőtől kezdve napos időig, mindent jósoltak az időjósok. Az eső bejött, ha a nap kisüt, ezután hinni fogok nekik.


Feltöltés előtt: 30-as Banax Omega, 0,15 CarbonX

A rossz fényviszonyok és az opálos víz miatt egy fehér Relax Kopyto gumit kötöttem fel, és tapogatni kezdtem vele az aljzatot. Kóstolgattam a botot próbáltam ráérezni az ütemre, amivel a legjobban táncoltathatom a csalit. Nemsokára erős koppanást éreztem a boton, egy határozott emeléssel rákontráztam, és máris rugdalózott valaki a másik végén. Alig hittem, már az első dobásban benne van a hal. A kis orsó csak nyekergett, ezt kissé furának találtam, hisz a súly nem volt nagy. Hát igen, majdnem teljesen kilazítva volt a fékcsillag, hisz ő is most volt az első bevetésén és én elfelejtettem ellenőrizni a beállítást. Ráhúztam a fékre és innen már minden simán ment. A várt tüskés hátú helyett egy csíkos hal jelent meg. Egy fiatal csuka, ő még nem szerelmeskedik, kiskorú ahhoz.


Az első pikkelyes


A testőrrel szemben halvány esélye sem volt


A tökéletes ragadozó


Remélem, megéri a következő tavaszi csukanászt

Néhol a felhők közt kikandikáltak a napsugarak, igazi tavaszias illatok kezdtek kerengeni a levegőben. Időközben felcsatoltam egy wolfram előkét, hogy feleslegesen ne díszítsek fel egy csukát sem, nem lehet kellemes egy szájban maradt gumival úszkálni napokig. Ezek az előkék lágyabbak, mint a hagyományos drótok, így a süllő is nagyobb bizalommal nyúl a csali után.

Az első dobásokkal fogott hal általában megbosszulja magát, hosszú ideig nem szokott kapásom lenni utána. Ez most sem volt másképp, majd egy óra telt el mire ismét megrángatta a kezemben a botot egy ragadozó. És milyen szerencse, hogy előkét kötöttem, különben ez a csuka biztos elnyeste volna a madzagot. A twister teljesen bent volt a fogak közt.


Delalande Sandra, ezt a formát és színt egyenesen imádják a csukák


Egészséges izmos példány, ívásra kész


A szabadság felemelő pillanata

Annak ellenére, hogy fogtam már halat, mégis némileg hiányérzetem volt. A süllők, akikért tulajdonképpen jöttem, egyelőre elkerültek. Más területeket kezdtem nagyító alá venni. Eddig az árok szélén tapogatóztam, meg a meder mélyebb pontjait kutattam, ezért a sekélyebb részeket céloztam meg, hátha ott lesnek prédára a tüskéshátúak. Maximum 1 méteres vízoszlop volt a laposabb részeken, csukára hamarabb számítottam, mint süllőre, de azért próbálkoztam.
A nap is rendesen sütött, csak néha takarta néhány kisebb felhő, de többnyire hamisítatlan tavaszias idő volt.

Hosszas keresgélés és csali cserélgetés után végre megérkezett a hőn áhított süllő. Egy zöldfarkú Relax twister tetszett meg neki. Ő volt az utolsó halam aznap, de így is csodálatosra sikeredett a horgászat. A természet kezdett igazi tavaszias illatokat árasztani, a napsugarak játékosan csillogtak a tó felszínén, immár végérvényesen és visszavonhatatlanul elérkezett a tavasz.


Bejött neki a zöld-fehér kombináció


Amiért jöttem

A horgászbotnak egy hal sem tudta feladni a leckét, nem ilyen kisméretű halakra van tervezve. Talán majd sikerül rendes hallal is megleckéztetnem a jövőben.


Kapcsolódó termékek:


Banax Omega



GS Porthos

CarbonX fonott

Relax Shad

Delalande Sandra

Relax Twister

ET Halkiemelő mérleggel

ET Pergető táska




Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...