Újabb nap a paradicsomban - 2/2
Megjelent: 2007. augusztus 16. | Forrás: Tóth Gábor | Írások

Az EnergoTeam Bream Match és a Ryobi Zauber tökéletes összhangja

Kriszti közben lelkesen kattogtatta a fényképezőt, így dokumentálva az eseményeket. Lassan közeledett a küzdelem vége. Egyre kisebb köröket írt le halam és egyre többször tudtam a fejét a víz fölé húzni. Egy jó tanács azoknak, akik még csak most ismerkednek a nagyhalas rakózással. Ha a hal mondjuk tőlünk balra akar egérutat nyerni ne jobbra próbálják húzni hanem abba az irányba terheljék, amerre megindult. Szinte biztos, hogy megfordul, és utána el lehet játszani ugyanezt az ellenkező irányban is. Így egészen nagyokat is magunk előtt tarthatunk. Persze, ha partra merőlegesen indul meg, akkor nincs mit tenni. Marad a szerelék meg az ima ereje.
Szóval, a szépséges tükrös időközben megadta magát. A víz tetején feküdt, beletörődve sorsába. A Laserfish által gyártott eléggé fura keretű merítőszákra jutott az a megtisztelő feladat, hogy partra segítse legyőzött ellenfelemet. Ez nem is volt olyan egyszerű, mert igaz hogy méretes volt a szák feje, de a hal is. Ekkorát még se rakóssal, se más módszerrel nem fogtam. A feje felől húztam rá a halra, és a farka már engedelmesen követte teste elülső részét.


Szép az élet

Fárasztás közben

Örömöm leírhatatlan volt. Egy ott horgászó bojlis társaságtól kértem mérleget, ami tizenkét kilót mutatott. Szóval megdöntöttem eddigi rakós rekordomat, ami kilenc kiló volt. Megint bizonyított ez a kiváló bot. Miután lehiggadtam, a felcsalizott horgok visszakerültek a vízbe. Egy jó adag kukorica és pellet keveréket lőttem köréjük, bízva abban, hogy további halakat tudok horogvégre csalni.


Csendélet...

Merítés után

Most nem is kellet sokáig várnom. Körülbelül húsz perc elteltével megindult a waggler úszóm és szép komótosan elmerült. A bevágás végre ült, ez már nem beleúszás. Éreztem a hal súlyát és komótos mozgásából megint termetes halra számítottam. Magamhoz hívtam Krisztit és kezébe nyomtam a botot, hogy ő is érezze micsoda erővel küzd egy ekkora hal. Ő gyorsan vissza is adta félve attól, hogy valamit nem jól csinál, és ezért elmegy esetleg a halam. Pedig szerettem volna, ha kifárasztja. Örök élmény. A bot karikába hajlott amint terheltem. Az orsó egyenletesen adagolta a zsinórt, amikor kellett. Teljes összhangban dolgozott az összeállítás. Itt én voltam a leggyengébb láncszem. Csak az én hülyeségem miatt lett volna esélye nyerni ennek a halnak. De ma én sem hibáztam és tíz perc öldöklő, vérre menő gyilkos küzdelem után partra került a nap második hala. Ez „csak" tíz kilós volt, de ékesen bizonyította, micsoda tartalékok és lehetőségek vannak egy ilyen finom szerelékben.
A nap első haltalan része okozta rosszkedvem elszállt, jókedvem szárnyalt, az ég meg borult. Ezzel együtt eléggé hűvös is lett. Talán ezen a nyáron először. De ez engem nem zavart, ellenben Kriszti cidrizett kicsit, de hősiesen kitartott.


Itt már biztonságban a zsákmány

Néhány eseménytelen perc után újabb kapás a rakóson. Ezúttal egy szökevény ponty volt a tettes. Azért szökevény, mert súlya talán két kiló lehetett, ami erre a tóra nem jellemző. Valószínűleg egy lelkes spori a mellettünk lévő másik tóból dobta át ide. Derekasan küzdött a szentem, teljesen esélytelenül. Egy - két perc alatt szákba került. Nem volt ellenfél.
Amíg ezzel a kis ponttyal szöszmötöltem, megindult a feederbotom a víz felé. Az utolsó pillanatban tudtam elkapni. A bevágás itt is jól ült, a tőlem negyven méterre lévő hal felcsapott a felszínre, éreztem, hogy nem nagy, mivel alig húzott néhány méter zsinórt az orsóról. Miután sikerült megállítani, széles körívet leírva úszott elém. A rugalmas pálcának és a precíz féknek köszönhetően, végig partiba voltam a hallal. A parttól néhány méterre összeszedte minden erejét és futott pár igen intenzív és vehemens kört. De ezzel ki is fújt és engedelmesen csusszant a merítőbe. Onnét pedig a négy méter hosszú haltartó szákba. Összegyűjtöttem a halakat egy végső csoportképhez. Egy ekkora szákban biztonságosan, károsodás nélkül lehet őket pihentetni.
De itt még nem ért véget a nap. Kis idő múlva újabb kapásom volt a rakóson, de ami ezután történt, az nem kerül fel a dicsőségtáblámra.


Fotózás után mehet vissza

Görbül a bot, jön a hal

A megakasztott hal szép komótosan elúszott tőlem balra, a parttal párhuzamosan. A szereléket tűrőképességének határáig terheltem, próbálva jobb belátásra bírni ellenfelemet. Az utolsó bottagot is ráraktam, ezzel nyertem további másfél métert és vártam a keserű vereséget. De láss csodát: szinte az utolsó utáni pillanatban őkelme megfordult és akasztásának helye felé úszott vissza. A botot hátratolva, de egyben hagyva próbáltam átvenni az irányítást. Úgy látszott sikerül is, bár nekem nagyon gyanús volt, amit művelt. Sajnos, gyanúm beigazolódott és csak a remény csillant meg számomra. Az is csak azért, hogy a vereség még megalázóbb legyen. Ellentmondást nem tűrően távolodott tőlem. Amíg lehetett a bottal utána nyúltam. Háta kiemelkedett a vízből, és látható volt, hogy a gumi valószínűtlenül hosszúra nyúlt. Néhány pillanattal később bekövetkezett az elkerülhetetlen. A horog fölött öt centivel elszakadt a zsinór. Ezzel a tengeralattjáróval nem lehetett bírni. Néhány nappal látogatásom előtt fogtak itt egy tizennyolc kilósat. Akár az is lehetett.


Az elszalajtott nagy ponty fárasztása közben

Nem bánkódtam. Eddig igazán jól szórakoztam. A fárasztásokat kicsit a hátamba is éreztem már. Az induláson törtük a fejünket, amikor a még bent lévő match bot úszója elmerült. A bevágás itt is rendben volt. Most jött el az a pillanat, hogy páromnak átadjam a készséget. Azért, hogy Ő is megfogja élete halát. A már annyit dicsért bot és orsó megint kitett magáért, a nem túl rutinos Kriszti kisebb hibáit is szépen korrigálta. Ennek eredményeképpen hamarosan szákba került egy kettőhatvanas pikkelyes. Élete legnagyobb halát fogta meg.


Mit ki nem bír ez a bot...

Öröm ebben a kultúrált környezetben horgászni

Teljesült minden kívánságom erre a napra. A felszereléseket leteszteltem, fejemet kiszellőztettem, emellett igazán jól szórakoztam. Tettem ezt egy stresszmentes, gyönyörű környezetben. Csak ajánlani tudom mindazoknak, akiknek kevés az idejük de szeretnének eredményesen hódolni kedvenc hobbijuknak.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...