Villámlátogatás a Pó-n
Megjelent: 2009. május 27. | Forrás: Gábor Adventure Fishing Team | Írások

Csapatunk, András, Jani és jómagam péntek éjjel indultunk el, hogy megnézzük a német Peter Wielath által üzemeltetett Wallercamp nevezetű horgásztábort, és megpróbáljunk egy szép harcsát mi is elejteni a legendás Pó folyón. Sajnos, az időnk nagyon szűkre volt szabva, így nem sok horgászatot tudtunk bevállalni. Szombat délutántól hétfő délig voltunk szabadok, ami szűk két nap - az éjszakákat is beleszámítva.

Az indulás előtti időjárás jelentés nem sok jóval kecsegtetett bennünket, a héten már több esős nap volt, emiatt a víz magas és visszahűlt 4 fokot. Ilyen körülmények között szép nyerni - gondoltuk bizakodva, Peter guide-jai majd megfogatják velünk a nagy harcsát így is. Az utat kényelmesen, 9 óra alatt tettük meg az autópályán.

Dél körül értünk a La Motta vendégházhoz, ahol már várt bennünket Peter és túravezetői. Az idő gyönyörű volt, amit ki is használtuk. Fotóztuk a szállást és a környezetet, hogy minél több információt tudjunk majd átadni leendő vendégeinknek.


Harcsavadászatra indul a csapat

Délután 4-kor szálltunk vízre, két csónakban. Nagyon készültem már erre a horgászatra, hiszen még sosem jártam a Pó-n. A felszerelést is a túra „súlyának" megfelelően válogattuk össze. A Koós „féle" csónakos bottal és hozzávaló 51 kg-os Penn zsinórral szerelt Banax orsóval vágtunk neki az élőhalas horgászatnak.


Utolsó simítások az indulás előtt. A profi csónakokban
mindennek meg van a helye


Végre vízen vagyunk

A víz kb. 4 méterrel volt magasabb az átlagosnál, hideg volt és a sodrás rettenetes. Napközben élő csalihallal próbálkoztunk, a sekélyebb vizeket keresve. Valójában kuttyogtatni szerettem volna, de a víz teljesen alkalmatlan volt ehhez a módszerhez.


Ezen a képen nem látszik, de nagyon erős volt a folyó sodrása. Ilyen és ehhez hasonló helyek viszont
tucatszám akadnak a környéken.

Sajnos az idő és vízállás körülményei enyhén fogalmazva sem voltak ideálisak, így egyetlen gyenge kapással megúsztuk a délutánt. Ahogy kezdett sötétedni, elővettük a pergető botokat. Itt sem kötöttem kompromisszumot a felszerelés összeállításában. Annyi jót hallottam már a Lukácsi Béla nevével fémjelzett 80-120 grammos Spin Blade pergető botról, hogy nem volt kérdés a választás. Jani barátom pedig a Koós spin mellett tette le voksát. Mindegyik botra a 6000-es Ryobi Applause orsó volt szerelve, 39 kg-os Loom zsinórral szerelve.


Teljes az arzenál. Ami harcsára szóba jöhetett, mint
műcsali, azt magunkkal hoztuk

A wobblerek tekintetében a Salmo-k közül a Boxer, a Skinner, a Fatso és a Whitefish típusokkal készültünk. A Predatekek közül a kisebb méretű, de nagyon mélyre törő Boomerangokat, és a nagy testű Vipereket hoztuk magunkkal. Ezek igazából nem harcsázásra lettek kifejlesztve, de mint kiderült, itt a Pó folyón kiválóan működnek harcsára is.

Itthon pergettünk már éjszaka harcsára, sőt a Duna-delta Chilia-ágán is többször próbálkoztunk éjszakai pergetéssel, de amit Alex és Mr. Big, a profi guide itt mutatott nekünk, az nagyon messze volt attól, amit mi harcsapergetésnek hittünk. A parttól mindössze 4-5 méterre csorogva, folyamatosan dobáltunk kifelé a part mellé. Persze minél közelebb ahhoz. A csalit szinte nem is vezettük, inkább csak bedobtuk és kitekertük minél gyorsabban. Mr. Big elmondta, 90%-ban a harcsa a beeső csalira vág rá, ezért hatékony ez a technika. Minél többet tudunk dobni, annyival nőnek az esélyeink. A túravezetők olyan különleges helyekre vittek bennünket, ahol a szigeteken lévő belső tavakból, a nappal felmelegedett víz lassan szivárgott vissza a folyóba.


Első ránézésre semmi különös, pedig a fű között
meleg
víz szivárog vissza a folyóba

Itt kerestük a halakat, és a mostoha körülmények ellenére megtörtént az, amire már nem is számítottunk: kb. 3/4 9-kor a Lukácsi féle Spin Blade pergető boton elakadás szerű kapás jelentkezett. Először úgy tűnt, valóban akadó, aztán a hal kitört a nyílt víz felé. Azonnal érezhető volt, hogy ez már fotózható darab lesz. Annak ellenére, hogy a bot első ránézésre rendkívül könnyűnek és vékonynak tűnt, nagyon keményen megdolgoztatta a halat. Annyira kifárasztotta, hogy miután párszor körbejárta a csónakot, kb. 7-8 perc eltelte után megadta magát és be tudtuk emelni a csónakba.


A hal elfáradt, a horgász kevésbé. Igaz, helyette
a bot dolgozott inkább

Gyönyörű 1,6 méteres harcsa volt. Mivel napfényben szerettük volna szépen lefotózni, lekötöttük a közelben és folytattuk a horgászatot.


160-at mutat a centiméter - gyönyörű példány

Sajnos csak ennyit adott a Pó folyó erre az estére, de nem panaszkodhatunk, hiszen a cseppet sem ideális körülmények ellenére kb. 4 óra horgászat alatt sikerült egy gyönyörű harcsát csónakba emelni. Valljuk be őszintén, ennyi idő alatt ez nem kis mutatvány a 4 fokot visszahűlt és 4 métert áradt vízben. Akkor még nem tudtuk, hogy a horgászat számunkra itt véget is ért. Másnap orkán erejű szélre, és ömlő esőre ébredtünk. Annak ellenére vízre szálltunk és megpróbáltunk horgászni, de két óra elteltével az időjárás partra kényszerített bennünket. Egyszerűen nem volt értelme tovább próbálkozni. A guide-ok is azt mondták, teljesen felesleges küzdeni, ebben az időben már nem lesz eredmény. Az előző este fogott halat a rossz idő ellenére lefotóztuk, majd szépen elengedtük, ahogy azt a Wallercamp minden vendége megteszi a kifogott halakkal.


„édes" feladat egyensúlyozni az agyagos parton
esőben egy ekkora hallal


Állva sem volt könnyebb, de megoldottam

Vártuk a hétfőt, hátha délelőtt még tudunk valamit kezdeni, de csalódnunk kellett. A vasárnapi időjárás hétfőn is folyatódott. Azóta már tudjuk, a Wallercamp sátortáborát két nappal később evakuálni kellett, mert még 4 méter víz jött a már amúgy is magas vízszintre.


Itt még áll a tábor, rá két napra már víz alá került

A túrát ennek ellenére sikeresnek értékelem, hiszen megismertük Peter-t, aki nagyon kedvesen fogadott bennünket, és sok szeretettel várja a magyar sporthorgászokat. Megismertük a profi túravezetőket, és rengeteg információt gyűjtöttünk az utazásról, árakról, körülményekről, melyekről itthon be tudunk számolni leendő vendégeinknek. Végül elmondhatjuk, hogy nagy élmény volt a horgászat is. Egy ilyen könnyű pergető boton érezni egy ekkora hal erejét, ráadásul legyőzni azt, felejthetetlen élmény marad. Egy biztos: az Adventure Fishing csapata még visszatér a Pó folyóra 2009-ben, hogy elejtse a „2 méter felettit" is. A hely adott, a felszerelés bizonyított, már csak az időpontot kell kitalálni.

Kapcsolódó termékek:




ETT Koós Catfish

Banax Poseidon

KG Loom

Salmo Boxer



ET Spin Blade

Ryobi Applause

Penn 51 KG

Predatek Boomerang


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...