Vörös és arany
Megjelent: 2009. június 26. | Forrás: EnergoTeam | Írások

Feleségem egyre nagyobb hajlandóságot mutat a horgászat iránt. Nem kis örömömre. Ezért minden alkalmat megragadok, hogy a halfogási vágy minél jobban elhatalmasodjon rajta.


Jól mutat az igényes fekete lakkozás a
matt bordó bottesten

Nagy áttétel…

Halfogó keverék összetevői

Bizos akadás záloga…

Mi kell hozzá? Elsősorban egy jó horgászvíz, ahol esélye van megfogni akár élete halát is.( Mondjuk ez egyelőre nem nehéz feladat mivel kiló körüli ponty az eddigi rekordja.) Sikondai horgásztavak megfelelő alapot képeznek erre, bár halállománya nem kapitális, de a több kilós pontyok és amurok nem ritka vendégek a hozzáértő pecások horgain.


Laserfish merítő szákban a ponty

Rák a horgon

Bedobáshoz készülve

Néhanapján afrikai harcsa is kerül a vízbe, ami harcias védekezésének és viszonylag egyszerű megfogásának köszönhetően szintén jó horgászélményt tud nyújtani.
Ha már van víz ahol horgászni lehet, kell olyan felszerelés is amivel ezeket a halakat ki lehet fogni. Mivel Krisztina még csak most ismerkedik a horgászat alapjaival, így olyan készséget kellett a kezébe adnom, ami elég erős és strapabíró ahhoz, hogy a tapasztalatlanságát elviselje, de e mellett elég finom és érzékeny ahhoz, hogy élvezetes fárasztásokat produkáljon.


Nyeletni kell az afrikait…

Bevágás után elemi erővel küzd

A tuskók között kell egy kis szerencse hogy…

…..partra kerüljön a zsákmány, azért hogy…

Szerencsére nem kellett sokat kutatnom. A Goldstar Purple Match bottal, Goldsatar X-Match 40 orsóval és a tizennyolcas Ventura Ulra Soft zsinórral a célnak tökéletesen megfelelő összeállítást kaptam.
A bot szép piros, fekete színben pompázik. Már ez önmagába elég volt, hogy beleszeressen. Hiába nőből van és a vörös szín a gyengéje.


Új „rekord" 2,5kg

4 gyűrű a szép akcióért

A tizennégy gyűrű szépen egyenletesen osztja el a terhelést a bottesten. Árához képest könnyű és jól használható. Az orsó már inkább kompromisszumra késztet. Negyvenes mérete megfelelő. Ami nem tetszett az a fék, lehetne kicsit precízebb. Mondjuk én a Ryobi Zauber Match-hez vagyok szokva. Annál jobbat meg nehéz találni. De aki nem akar tizennyolcas, húszas zsinórnál vékonyabbal horgászni, annak nem lesz semmi gondja ezzel az összeállítással. Szerintem a bot erejéhez ez a két zsinórméret passzol igazán. Ventura Ulra Soft zsineg jól bírta a megpróbáltatásokat igazán semmi negatív tapasztalatom nem volt vele.


…vissza lehessen engedni.

Egészaéges fekete potyesz.

Remek mindennapos bot a Gold Star-tól

Botnak nem ellenfele

Miután összeállítottam a felszerelést Krisztinának, következett az etetés. Katus etetőanyagot és Tímár pelletet szórtam a kiválasztott tuskók mellé. Igen, nem csalás, nem ámítás, egy nehéz akadós területre ültettem oldalbordámat. Előző nap körbejártam a vizet és a fák mellett jól láthatóan túrtak a pontyok.
Csalinak csemegekukorica került a tízes Drennan Super Spade horoga, ami direktbe volt kötve a főzsinór végére. A hét grammos Dínó Pávatollas Waggler Mastert a bóbita aljáig súlyoztam egy pici, nulla egész egytized grammos jelzőólmot nyomtam a horog fölé tizenöt centire és egy minimális kb. egy grammnyi ólom került a jelzőtől hatvan centiméterre.


Krisztina és a „rekord"hala.

Vastagabb méretből is sok zsinór rámegy.

Tuskó alatt a hal

Mire mindennel végeztem az etetésekről apró buborékok szálltak fel, jelezve, hogy élénken érdeklődnek a beszórt csemegék iránt. Feleségem ügyesen bedobott egy ferdén álló tuskó alá, pont egy buborék felhő kellős közepébe. Még szinte be se állt az úszó, amikor megindult felfelé utána pedig oldalra. Bevágott a halnak. A Purple Match karikába görnyedt és az X-Match is munkához látott. Néhány méter zsinórt adott a megugró halnak, ami persze pont elég volt ahhoz, hogy a fa alatt átússzon. Adtam az instrukciókat Krisztinek. Aminek hála (na és persze a felszerelésnek) szépen lassan visszacsalogatta a pontyot elénk ahol már viszonylag tiszta volt a terep. Innentől már felgyorsultak az események. A kemény bánásmódnak köszönhetően gyorsan szákba került a szűk kétkilós tükörponty. Megdőlt a rekord. Nagyon boldog volt. Gyors csalizás után már dobott is vissza egy másik tuskó mellé. Két keszeg jött még ezután és egy rák. A nap magas állása és a hőség nem kedvez a pontyfogásnak. Mivel azonban még nem akartunk haza menni. A frissen telepített afrikai harcsákat vettük célba. Rövid húszcentis eresztéket állítottam és pár szál gilisztát tűztem a horogra.


A behajtható kar fa markolata kézre álló!

Ilyen hosszú, de ennél erősebb!

Egy kezdő kezében is jól teljesít az összeállítás

A látott halat kellett meghorgászni. Néha-néha a felszínre jöttek egy kis levegőért. Oda kellett dobni a felcsalizott horgot. Szinte azonnal kapása lett. Némi kivárás után bevágott. Nagyot nyekkent a bot és orsó. A hal elemi erővel küzdött. Krisztina is állta a sarat. Egyre magabiztosabban kormányozta partra első afrikaiját. Kiakasztottam a horgot és mehetett is vissza. Az elsőt még öt követte. Az utolsó volt a legnagyobb közel három kilós. Na ez már igazi harc volt. A tuskók alá bújt a víz alatt, de hála az összehangolt és erős készségnek, néhány perc alatt ez is parton volt. Újabb rekord dőlt meg nála. Most ez élete legnagyobb hala.
Elfáradt a sok halfogásban és megkért, hogy fejezzük be a pecát. Pakolászás közben még végiggusztáltam a botot. Jó kis pálca ez, remek tanuló bot. Biztos vagyok benne, hogy még sok szép halat sikerül vele partra kormányozni.


Ideális méret

Már közel a hal

Szákolás előtti utolsó bukfenc

Jó szívvel ajánlom mindazoknak akik most kezdenek ismerkedni a matchbotozással és azoknak akiknek fontos az ár és az hogy elnyűhetetlen felszerelés lapuljon bevetésre készen botzsákjukban.

Kapcsolódó termékek:




GS Purple Match

GS X-Match

Ventura Ultra Soft

Drennan Super Spade


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...