EnergoTeam2011. október 03.

Nyár közepén a Dunán próbálkoztunk wobblerekkel jászra parti horgászat során. Ezúttal kissé szabadabban, csónakos betyárként vetettük magunkat - még ha képletesen is -, a jászok után, s az ország másik szegletében, az élő Tiszán.

Itt is sokféleképpen megfoghatjuk a jászt, az esőgilisztától és a kukoricától kezdve a műcsalikig. Természetesen mi az utóbbiak egyikével próbálkoztunk, nevezetesen különféle plasztikokkal. A kis twisterek és gumihalak ugyanolyan jó csalik, mint a wobblerek, csak tudnunk kell, mikor és hol kínáljuk fel a jászoknak.


Apró Eagle Claw twisterfejek
és kis Mann's gumik

Kiváló zöldes
árnyalatú plasztikok


A legfontosabb átlátni, hogyan is zajlik le nagyjából egy nyárvégi, ősz eleji napja a jászkeszegnek ebben a régióban. Ha legalább van halovány sejtésünk, a nap melyik szakában hol lehetnek, az már fél siker. A jász ritkán jár egyedül, inkább kisebb csapatokba verődve bandázik, így ahol egybe belebotlunk, nagy valószínűséggel többet is foghatunk.


A fehér nekünk a mélyebb vizekben jött be

Mann's Hard Nose twisterek nagyon praktikusak


A módszer, amivel most próbálkoztunk a kényelmesek közül való. A jász ugyanis kora hajnalban, késő este, és az éjszaka nagy részében inkább vízközt, vagy a víz felső rétegeiben keresi a táplálékát. A kiskörei duzzasztómű alatt, az ún. alvízen hosszú kilométereken keresztül, ha megfelelő a vízállás, szinte lehetetlen jász nélkül maradni, ha éjszakai pergetésre indul az ember. Ott vannak minden kis partvédő kövezésnél, az összes mini sarkantyú mögött, és éhesen vetik rá magukat a műcsalikra. Egy jó este akár 8-10 db-ot is foghatunk, nem is az aprajából. Jobbára 1-2 kg közötti példányok jellemzőek. Ehhez viszont tényleg jó vízállás kell, csónak, és sok szabadidő, mindezt kivárni. Ezzel szemben nap közben visszavonul a jász kedvenc kövezéseire, és inkább az aljzaton aktív. Számunkra ez az állapot teljesen megfelelő volt, legalább nem kellett különösebben korán kelni.


A kis "Motor Oil" színű Mann's
gumi főleg erős napsütésben büntetett

A megfelelő méretű
twisterfej kiválasztása alapvető


Ez a horgászat remekül működik a Tisza-tó régióban az élő folyón, a kanyarok külső kövezett ívein. A jász azon halak közé tartozik, mely ritkán okoz meglepetést, viszonylag jól kiszámítható hol találjuk meg. Ahol viszonylag kevés kő van, azokon a helyeken a kövezések szinte 100%-os biztonsággal tartják meg a jászokat - annyira szeretik. Egyébként aki nincs hadilábon a korán keléssel, az igazi haqjnal hasadtára kilátogathat az említett köves szakaszokra és saját szemével nézheti meg az ébredező jászok jellegzetes rablásait a felszínen. Ez nem csak látványnak szép, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott helyen valóban ott tartózkodik a csapat, és nem üresben fogjuk húzni a gumikat.


Fogóval el lehet távolítani a száron lévő ólmot

Íme egy "előtte-utána" fotó


A módszerek sorra vételekor bizony meg kell emlékezni a drop shotról, még ha nem is ez a témája a jelenlegi cikknek. A jász a hazai drop shotos horgászat egyik leghálásabb hala lehet akár a Dunán, akár a Tiszán próbáljuk. Az alkalmazott csalik részben hasonlatosak lehetnek azokhoz, amiket mi a klasszikus twisterfejes jighorgászatunk alkalmával próbáltunk.


Így néz ki, ha a jighorog és a műcsali mérete összhangban van


Ha drop shot, akkor egy speciális bot kell, az a legfontosabb. És ha fonott a főzsinór, akkor is kössünk fluorocarbon előkét. Ha hagyományos jigelés mellett döntünk, akkor is jó szolgálatot tehet a fluorocarbon előke. Ha telibe monofillel horgászunk, akkor elhagyható. Könnyű jiges bot kell, a rövidebb fajtából. Elég egy jó 0,25-ös monofil. Mi is ezt választottuk.


Egy igen szép tiszai jász


A műcsalik méretét úgy kell megválasztani, hogy ne feledjük, a jász szája nem túl nagy, így a feltétlenül a kisebbek közül válogassunk. Nagyon jók a mini twisterek, az apró gumihalak. Figyeljük oda arra, hogy megfelelően kicsi jigfejeket vigyünk magunkkal, melyek optimálisan képesek fogadni a kis plasztikokat. Mit sem érünk vele, ha maga a műcsali kicsi, de a jigfej túl nagy hozzá. S itt együtt értem az ólomfej méretét és a horog nagyságát. Mindkettőnek összhangban kell lenni a gumival.


Másfeles jaszkó szákolás után


Hogy konkrét példát is említsek, a Mann's kis twisterei közül a hófehérek a mély, 7-8 méteres mélységekben voltak a legfogósabbak. Sekélyebb partosokat inkább a zöldes árnyalatú, jobbára flitteres változatokkal horgásztunk meg sikeresen. A Mann's "Hard Nose" twisterek közül a piros-fehér és a citromsárga is kiváló. Ezek eleje, ami a horgot tartja keményebb anyagból van, mint a mozgásra sokkal érzékenyebb hátsó traktus, ahol a twister farka már igen lágy anyagból készül. Ez a kettősség egyszerre biztosít kiváló horogállóságot, és nagy frekvenciás mozgást használat közben.


Az E.T. Excalibur Spin bot ismét jó szolgálatot tett


S ha már apró twisterek, akkor meg kell említeni a jigfej megfelelő előkészítését is. Ha az ólom a gömbfej után a horog szárán is folytatódik, s ad absurdum még egy "szakálla" is van az ólomnak, mindenképpen érdemes egy kis átalakítást eszközölni. Ezek a vastag ólomszakaszok ugyanis már a plasztik felhúzásakor megsérthetik az igen apró műcsalikat. Ezért azt javaslom, hogy a képen látható módon a gömbfej után válasszuk le az ólom többi részét, és távolítsuk el a horgok száráról. Ne maradjon más, csak a gömbfej és a csupasz horogszár. Sok bosszúságot megspórolunk magunknak, különösen, ha extra lágy gumikkal szeretnénk horgászni. Ha a hal lehúzza a gumit, akár rá is ragaszthatjuk az ólomfejre, még egyszerűbb a kapások után megigazítani - és kész. A twisterek közül az 1-2 collos méret (2,5-5 cm) javasolt, s gumihalakból is a legkisebbek. Míg wobbler drillingjeire általában két-három támadás után ráragad a jaszkó, gyakran ha fej felől is, de szájon kívülről, addig a plasztikkal csak akkor fogjuk meg (az esetek jelentős részében), ha tényleg benyeli. Sok az olyan kapás, amire képtelenség időben bevágni, annyira gyors. Az is előfordul, hogy sorozza a műcsalit, mégsem tudjuk megakasztani.


Egy kiló körüli egyed néz farkasszemet a Banax orsóval


Az általunk választott kövezett kanyar külső ívén azért használunk mégis jiget wobbler helyett, mert a viszonylag nagy vízmélység miatt a wobblerek simán kidobva csak nagyon kevés ideig lennének a megfelelő mélységben, s viszonylag gyorsan jönnének át a legfogósabb régión. Addig a jigeléssel simán várhatunk akár több ütemet is, kellethetjük a legjobb részeken. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg beszakadunk, nem mindegy, hogy 10 jighorgot hagyunk ott, vagy 10 wobblert.


Egy ragyogó tiszai tripla


Tanulságként fontos még megjegyezni, hogy ezzel a módszerrel kapások zöme 9-10 óra körül érkezett. Meggyőződésünk szerint ennek a legfőbb oka az, hogy a hajnali áhitatban a bokrok alatt a felszínen űznek a jászok, és idő kell nekik míg visszaállnak az aljzat közelébe.


A visszaengedés ezúttal sem maradt el


Szerencsések voltunk, mert szép halakat fogtunk, sok élménnyel gazdagodtunk. A jászok visszanyerték szabadságukat, így jogosan reméljük, hogy jövőre még nagyobb súllyal találkozhatunk velük újra!


Pergető praktikák – Dropshot

Pergető praktikák – Dropshot

2019-08-14 | Forrás: Őze Dániel

Még javában a nyári felszíni wobbleres szezonban járunk, de vannak időszakok mikor wobblerrel nem lehet elcsípni a kiszemelt ragadozókat vagy más vízrétegben, esetleg más tempóban táplálkoznak. Ezen időszakokra is rengeteg közkedvelt technika rendelkezésre áll, a fém csalik használatán át, a manapság nagyon elterjedt offsetes cheburashkas módszerekig, vagy az alapokat tekintve, akár a sima jiges gumihalas technikák is. De van mikor egy adott törés előtt állnak...


Bolóval, két kupa között - II. rész

Bolóval, két kupa között - II. rész

2019-08-12 | Forrás: Szarka László

Ott hagytuk abba, hogy a csemegekukorica szórása most nem működött önmagában, mert talán nem voltak vonuló pontyok, amiket a zsenge szemek megállítottak volna az úszónk és csalink környékén, és kivételesen kellett az etetés. Mármint az etetőanyagos, a jó kis aromázott és pépesített Particle Pastával kevert, ami most is bevált, mert a csalogató hatásának köszönhetően előbb csak apró keszegek, de kicsivel később már a pontyok kisebb példányai is...


Bolóval, két kupa között

Bolóval, két kupa között

2019-07-31 | Forrás: Szarka László

Bódis Jani nem tud leállni. Hétről hétre indul valamilyen method feederes versenyen, és olyan magabiztossággal szerzi a kupákat, hogy lassan azon kell csodálkozni, ha éppen nem nyer semmit. Ám vele is előfordul, hogy valami másra vágyik, és olyankor gyakorta választja a legkézenfekvőbbet, azaz kiszalad a Soroksárira. De csakis hét közben, hiszen a hétvége mégiscsak a versenyzésé. A kiszaladást pedig érthetjük akár szó szerint is, hiszen Jani csak pár...


A nyári favorit - Tejsavas magmixek

A nyári favorit - Tejsavas magmixek

2019-07-30 | Forrás: Őze Dániel

A nyári meleg napokra sok horgásznak megvan a saját maga praktikája, ahol legtöbb helyen szinte biztosan állítható, hogy előkerül valamilyen magkeverék, mely valószínűleg átmegy valamilyen házi praktikán vagy erjesztési folyamaton. Ezek a kísérletezések és alkotások, teljességgel állítható, hogy valamilyen illattal járnak, amik részint az erjedési folyamatnak köszönhetőek. Ezek az „aromák" a horgászok kivételével, szinte mindenkire kellemetlenül...


Fedezd fel a világot: Travel spinning!

Fedezd fel a világot: Travel spinning!

2019-07-17 | Forrás: Halmos Mihály

Mennyire jól esik egy fárasztó nap, vagy mozgalmas munkahét után nyakunkba venni a közeli vadvizeket, távol a zúgó város zajától kiszellőztethetjük a fejünket, frissítőként hat – még rövid időre is – ha a természet pulzálásában elveszhetünk. Nem a hatalmas halakról, és nem is a határok feszegetéséről szól ez a pár könnyed órácska. Szerencsére a felszerelések, kiváltképpen a pergető eszközök háza táján tapasztalhatunk olyan...


Vigyázzunk a botunkra!

Vigyázzunk a botunkra!

2019-07-13 | Forrás: Lukácsi Béla

Két eset lehetséges, vagy törtél már el botot, vagy előtte állsz. Akár melyik alternatívát nézzünk, ennek esélyét minimálisra csökkenthetjük, ha jobban odafigyelünk kedvenc horgászbotunkra. Természetesen, a gyártásból való hibát lehetetlen kizárni, így megeshet, hogy egy gyári hiba miatt törik el egy bot, ennek száma azonban elenyésző azokhoz a lehetőségekhez képest, amelyek a horgászok hibájából, vagy éppen hanyagságból történnek. Nem...