EnergoTeam2011. október 03.

Nyár közepén a Dunán próbálkoztunk wobblerekkel jászra parti horgászat során. Ezúttal kissé szabadabban, csónakos betyárként vetettük magunkat - még ha képletesen is -, a jászok után, s az ország másik szegletében, az élő Tiszán.

Itt is sokféleképpen megfoghatjuk a jászt, az esőgilisztától és a kukoricától kezdve a műcsalikig. Természetesen mi az utóbbiak egyikével próbálkoztunk, nevezetesen különféle plasztikokkal. A kis twisterek és gumihalak ugyanolyan jó csalik, mint a wobblerek, csak tudnunk kell, mikor és hol kínáljuk fel a jászoknak.


Apró Eagle Claw twisterfejek
és kis Mann's gumik

Kiváló zöldes
árnyalatú plasztikok


A legfontosabb átlátni, hogyan is zajlik le nagyjából egy nyárvégi, ősz eleji napja a jászkeszegnek ebben a régióban. Ha legalább van halovány sejtésünk, a nap melyik szakában hol lehetnek, az már fél siker. A jász ritkán jár egyedül, inkább kisebb csapatokba verődve bandázik, így ahol egybe belebotlunk, nagy valószínűséggel többet is foghatunk.


A fehér nekünk a mélyebb vizekben jött be

Mann's Hard Nose twisterek nagyon praktikusak


A módszer, amivel most próbálkoztunk a kényelmesek közül való. A jász ugyanis kora hajnalban, késő este, és az éjszaka nagy részében inkább vízközt, vagy a víz felső rétegeiben keresi a táplálékát. A kiskörei duzzasztómű alatt, az ún. alvízen hosszú kilométereken keresztül, ha megfelelő a vízállás, szinte lehetetlen jász nélkül maradni, ha éjszakai pergetésre indul az ember. Ott vannak minden kis partvédő kövezésnél, az összes mini sarkantyú mögött, és éhesen vetik rá magukat a műcsalikra. Egy jó este akár 8-10 db-ot is foghatunk, nem is az aprajából. Jobbára 1-2 kg közötti példányok jellemzőek. Ehhez viszont tényleg jó vízállás kell, csónak, és sok szabadidő, mindezt kivárni. Ezzel szemben nap közben visszavonul a jász kedvenc kövezéseire, és inkább az aljzaton aktív. Számunkra ez az állapot teljesen megfelelő volt, legalább nem kellett különösebben korán kelni.


A kis "Motor Oil" színű Mann's
gumi főleg erős napsütésben büntetett

A megfelelő méretű
twisterfej kiválasztása alapvető


Ez a horgászat remekül működik a Tisza-tó régióban az élő folyón, a kanyarok külső kövezett ívein. A jász azon halak közé tartozik, mely ritkán okoz meglepetést, viszonylag jól kiszámítható hol találjuk meg. Ahol viszonylag kevés kő van, azokon a helyeken a kövezések szinte 100%-os biztonsággal tartják meg a jászokat - annyira szeretik. Egyébként aki nincs hadilábon a korán keléssel, az igazi haqjnal hasadtára kilátogathat az említett köves szakaszokra és saját szemével nézheti meg az ébredező jászok jellegzetes rablásait a felszínen. Ez nem csak látványnak szép, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott helyen valóban ott tartózkodik a csapat, és nem üresben fogjuk húzni a gumikat.


Fogóval el lehet távolítani a száron lévő ólmot

Íme egy "előtte-utána" fotó


A módszerek sorra vételekor bizony meg kell emlékezni a drop shotról, még ha nem is ez a témája a jelenlegi cikknek. A jász a hazai drop shotos horgászat egyik leghálásabb hala lehet akár a Dunán, akár a Tiszán próbáljuk. Az alkalmazott csalik részben hasonlatosak lehetnek azokhoz, amiket mi a klasszikus twisterfejes jighorgászatunk alkalmával próbáltunk.


Így néz ki, ha a jighorog és a műcsali mérete összhangban van


Ha drop shot, akkor egy speciális bot kell, az a legfontosabb. És ha fonott a főzsinór, akkor is kössünk fluorocarbon előkét. Ha hagyományos jigelés mellett döntünk, akkor is jó szolgálatot tehet a fluorocarbon előke. Ha telibe monofillel horgászunk, akkor elhagyható. Könnyű jiges bot kell, a rövidebb fajtából. Elég egy jó 0,25-ös monofil. Mi is ezt választottuk.


Egy igen szép tiszai jász


A műcsalik méretét úgy kell megválasztani, hogy ne feledjük, a jász szája nem túl nagy, így a feltétlenül a kisebbek közül válogassunk. Nagyon jók a mini twisterek, az apró gumihalak. Figyeljük oda arra, hogy megfelelően kicsi jigfejeket vigyünk magunkkal, melyek optimálisan képesek fogadni a kis plasztikokat. Mit sem érünk vele, ha maga a műcsali kicsi, de a jigfej túl nagy hozzá. S itt együtt értem az ólomfej méretét és a horog nagyságát. Mindkettőnek összhangban kell lenni a gumival.


Másfeles jaszkó szákolás után


Hogy konkrét példát is említsek, a Mann's kis twisterei közül a hófehérek a mély, 7-8 méteres mélységekben voltak a legfogósabbak. Sekélyebb partosokat inkább a zöldes árnyalatú, jobbára flitteres változatokkal horgásztunk meg sikeresen. A Mann's "Hard Nose" twisterek közül a piros-fehér és a citromsárga is kiváló. Ezek eleje, ami a horgot tartja keményebb anyagból van, mint a mozgásra sokkal érzékenyebb hátsó traktus, ahol a twister farka már igen lágy anyagból készül. Ez a kettősség egyszerre biztosít kiváló horogállóságot, és nagy frekvenciás mozgást használat közben.


Az E.T. Excalibur Spin bot ismét jó szolgálatot tett


S ha már apró twisterek, akkor meg kell említeni a jigfej megfelelő előkészítését is. Ha az ólom a gömbfej után a horog szárán is folytatódik, s ad absurdum még egy "szakálla" is van az ólomnak, mindenképpen érdemes egy kis átalakítást eszközölni. Ezek a vastag ólomszakaszok ugyanis már a plasztik felhúzásakor megsérthetik az igen apró műcsalikat. Ezért azt javaslom, hogy a képen látható módon a gömbfej után válasszuk le az ólom többi részét, és távolítsuk el a horgok száráról. Ne maradjon más, csak a gömbfej és a csupasz horogszár. Sok bosszúságot megspórolunk magunknak, különösen, ha extra lágy gumikkal szeretnénk horgászni. Ha a hal lehúzza a gumit, akár rá is ragaszthatjuk az ólomfejre, még egyszerűbb a kapások után megigazítani - és kész. A twisterek közül az 1-2 collos méret (2,5-5 cm) javasolt, s gumihalakból is a legkisebbek. Míg wobbler drillingjeire általában két-három támadás után ráragad a jaszkó, gyakran ha fej felől is, de szájon kívülről, addig a plasztikkal csak akkor fogjuk meg (az esetek jelentős részében), ha tényleg benyeli. Sok az olyan kapás, amire képtelenség időben bevágni, annyira gyors. Az is előfordul, hogy sorozza a műcsalit, mégsem tudjuk megakasztani.


Egy kiló körüli egyed néz farkasszemet a Banax orsóval


Az általunk választott kövezett kanyar külső ívén azért használunk mégis jiget wobbler helyett, mert a viszonylag nagy vízmélység miatt a wobblerek simán kidobva csak nagyon kevés ideig lennének a megfelelő mélységben, s viszonylag gyorsan jönnének át a legfogósabb régión. Addig a jigeléssel simán várhatunk akár több ütemet is, kellethetjük a legjobb részeken. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg beszakadunk, nem mindegy, hogy 10 jighorgot hagyunk ott, vagy 10 wobblert.


Egy ragyogó tiszai tripla


Tanulságként fontos még megjegyezni, hogy ezzel a módszerrel kapások zöme 9-10 óra körül érkezett. Meggyőződésünk szerint ennek a legfőbb oka az, hogy a hajnali áhitatban a bokrok alatt a felszínen űznek a jászok, és idő kell nekik míg visszaállnak az aljzat közelébe.


A visszaengedés ezúttal sem maradt el


Szerencsések voltunk, mert szép halakat fogtunk, sok élménnyel gazdagodtunk. A jászok visszanyerték szabadságukat, így jogosan reméljük, hogy jövőre még nagyobb súllyal találkozhatunk velük újra!


Bolós finomságok: Benzár Allround

Bolós finomságok: Benzár Allround

2019-05-20 | Forrás: Halmos Mihály

A hozzám hasonló bolós fanatikusok árgus szemekkel lesik a kínálatban fel-felbukkanó újdonságokat, s ragadozóként csapnak le az általuk tökéletesnek ítélt darabokra, mondván, hogy megvan az igazi, olyan, amiről már régóta álmodtak, vagy jobb. Vannak féltve őrzött egyedek is, a mai napig olyan áron, ami a bot tudását, kezelhetőségét hűen tükrözi. Nem olcsók a jó bolognai botok, ezt be kell látni. Sokan tudják már, hogy egy bizonyos szintet itt is meg...


Szeszélyes májusi megoldás:  ET oldalsátras ernyő

Szeszélyes májusi megoldás: ET oldalsátras ernyő

2019-05-15 | Forrás: Őze Dániel

A tavaszi időszak mindig tartogat meglepetéseket, mind a horgászat és sajnos az időjárás tekintetében is. Az idei május nagyon szeszélyes hónapunk. Rendkívül esős, frontos és esetenként még rendkívüli hideget is tartogatott. Ez sokakat eltántoríthatott kedvenc hobbijuktól, de az igazán elszántaknak több megoldás is van ezen időszakra a tarsolyukban, hiszen a tavasz az egyik legjobb időszak a fogásokat tekintve. Május, előre tekintve már-már nyárias...


Wizardos tapasztalatok

Wizardos tapasztalatok

2019-05-15 | Forrás: Halmos Mihály

Rövidnek bizonyult az őszi pergető szezon ahhoz, hogy a Wizard újdonságok legjavát tesztelhessem a lehűlő vizeken. A már megszokott időben megrendezett FEHOVA, majd az azt követő Tavaszi Horgász Show alatt is javában tartott a csukatilalom, így a klasszikus peca helyett maradt az elméleti halfogás. A Wizard újdonságokkal bőven fűszerezett előadásaimat hallgató közönség számos fortélyt megismerhetett a csuka pergető horgászatában, aki viszont lemaradt róla,...


Peca a Balatonon

Peca a Balatonon

2019-05-13 | Forrás: Szabó Bence

600 négyzetkilométernyi vízfelület, fantasztikus környezet és megannyi kihívás jellemzi hazánk legnagyobb tavát, a magyar tengert, melyen eddig mindössze egyetlen alkalommal horgásztam, egészen pontosan tavaly novemberben, Keszthelyen. Már akkor megfogadtam, hogy amint lehetőségem lesz rá, rögvest visszatérek, hiszen magával ragadó élmény egy ekkora tavon bevetni a készségeket és halat fogni. Hónapokig vártam az újbóli látogatásra, hiszen az év eddigi...


Beindult a harcsahorgászok szezonja

Beindult a harcsahorgászok szezonja

2019-05-09 | Forrás: Czimmermann Gábor

Beköszöntött a tavasz, felpezsdültek a vizek, eljött a harcsahorgászok várva várt idénye. A tavasz az egyik legeredményesebb időszak a harcsások számára, amikor megszűnnek a kemény fagyok és melegszenek a vizek, a harcsák kivermelnek és nekilátnak a táplálékkeresésnek, az intenzív táplálkozásnak. Időnként visszahűlnek még a vizek és vissza-visszatérnek a vermelőkbe és környékükre, de amikor eljön az intenzívebb felmelegedés már csak néhány...


A nagy csali nagy halat jelent?!

A nagy csali nagy halat jelent?!

2019-05-08 | Forrás: Szabó Bence

Feeder bottal, tavasszal nem könnyű kapitális pontyot fogni. Az ébredezőben lévő bajszosok táplálkozása, bár már egyre aktívabb, közel sem hág tetőfokára az alig 10 Celsius fokos vízben. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, nagyon fontos a jól megválasztott etetőanyag, felszerelés és végül, de nem utolsó sorban a csali. Utóbbi esetében kiemelten hangsúlyos a felkínálás módja is, ezért ebben az írásban főként ezzel foglalkozom. Az itthoni, nagyhalas...