A jég hátán
Megjelent: 2012. február 16. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Írások

Nem kerülhettük el, hogy a tél végül rátelepedjen a tájra, szigorúan az uralma alá hajtotta a környezetet és egyre erősödő szorításában minden kőkeményre fagyott. A legtöbb horgász rémálma érkezett el ezzel az időszakkal, a vizekre kemény jégtakaró képződött, ezzel korlátokat szabva a horgászat szerelmeseinek. Nos, ez az időszak is elmúlik, és elérkezik a tavaszi enyhülés, de addig is dacolunk a hideggel, széllel, hóval, és felkeressük a pikkelyes barátainkat.


Ők szórakoztattak


Délelőtt érkeztünk meg a horgászatunk helyszínéül szolgáló tóra. Az időjárás morcos arcát mutatta, keményen fújt a keleti szél, ami a legkisebb hókristályt is olyan erővel tolta az arcunkba, hogy felért egy védőoltás okozta tűszúrás érzetével. Szaporán fúrtuk át a jeget, hogy egy kicsit beinduljon a vérkeringés a testünkben. A lehetőségek ebben az időszakban kissé korlátozottak, ezért a bodorkákkal kellett beérnünk. Ezek a halak általában nem alkotják a célcsoportot az év többi évszakában, de ilyenkor jólesően vettük tudomásul csekélyke érdeklődésüket a felkínált csalink iránt. A halak az erős szélnek nem voltak kitéve, de a légnyomásváltozás rájuk is hatással volt. Gyengén maszatolva, és igen rapszodikusan táplálkoztak, de ahogy mondani szokták „legalább történt valami".


Egy kisebb
példány

Levi egy tenyérbe
illő példánnyal


Az idő előrehaladtával a szél egyre jobban süvített, így cseppet sem bántuk, hogy Michelin babának öltöztünk. Rajtunk kívül még akadtak mások is, akiket a „csodás" idő horgászatra csábított. A parton egy autó jelent meg, amint közelebb ért felismertem a járművet, Benzár Zsolt barátom igyekezett utat törni magának a havas úton.
- Neki is melege volt a lakásban. – jegyeztem meg társaimnak.
- Csak Zsolt lehet hasonlóan elvetemült, hogy ebben az időben horgászni indul. –nyugtázták barátaim.
Az autóból két állig begombolkozott ember szállt ki, és ütemes léptekben elindult felénk. Amint közelebb értek felismertük a második embert is, Feleki volt az, ő sem tudott otthon maradni. Köszönés után Zsolt végigmérte a felszerelésemet, és viccesen megjegyezte –Te ilyen elavult cuccokkal horgászol, már a 2012-es lékhorgász botokkal kellene víríts.
- Alig léptünk át az újévbe, te miről beszélsz? –néztem rá kérdőn.
- Várj, mindjárt meglátod. –majd hangosan Feleki után kiáltott, aki az autóhoz indult a felszerelés után -Hozd be az enyémet is, ott a csomagtartóban!
Míg a botokat behozta barátunk, Zsolt megvillantotta bakancsát is, amiben a komoly mínuszok ellenére sem fázott meg a lába, pedig már néhány horgászaton viselte a kényelmes lábbelit.
Hamarosan megérkezett a felszerelése és számára is kezdetét vehette a horgászat.
Közben a botjait vizslattam. –Ez a Black Spide Ice Feeder. –és a kezembe nyomta az egyiket. –Jó-jó, olvasni én is megtanultam anno, inkább fogj vele valamit, lássam miként viselkedik. –majd nevetve visszanyújtottam a pálcát. Természetesen tudtam, hogy a magasztosabb csatákra tervezett bot nem fog ellenfelére akadni egy tenyérnyi bodorka személyében, de jól esett ugratni barátomat. Ő sem volt rest: -A legérzékenyebb spiccet tettem most rá, hogy jobban görbüljön a kisebb halak alatt is, így azt hiheted, hogy kapitális halba akadtam, he-he. Közben leengedte a lékbe a csonti-szúnyoglárva kombóval csalizott horgát.
Végigmérve a botot, arra a következtetésre jutottam, hogy a csukák, süllők ellen jobban mutatna, de Zsolt ellentmondást nem tűrően kikapta a lékből az első bodorkáját.
-Ezzel mindent meg lehet fogni. –mondta nevetve.


A „Zsolt horgászik"
című pillanat

Kukucs


Megvan
az első

A „zsákmányt" a
fotógépemnek is megmutatta


Nektek van már ilyenetek?

Egy újabb halacska


Idővel a másik varázspálcáját is beélesítette, ami a Rubin Ice feliratot viselte büszkén. Ez a szerszám már jobban illett a tenyérnyinél alig nagyobb halakhoz, habár jobban szemügyre véve világossá vált számomra, hogy egy jobb haltól nem ijedne meg ez a virgács sem. A rövidke horgászbotok az egyszerűségük ellenére eleganciát sugároztak, így már nem csodálkoztam, hogy Zsolt ennyire oda volt értük.
A kis botokhoz méretezett orsók virítottak a nyeleken. Parányi kis kulcstartóknak néztek ki a kis műszerek, de az ilyesfajta horgászat minden követelményeinek megfelelnek, így teljesen együtt volt a szerelék.
A szereléke teljességéhez hozzátartozott a vékonyka damil, és a parányi úszó, ami az antenna búbjáig el volt bújtatva a víz alá. Erre az érzékeny balanszírozásra igencsak szükség volt, ugyanis a lékekben pillanatok alatt képződött a jéghártya, és ha belefagy az antenna, akkor az igencsak óvatos kapásokat nehéz lett volna időben észlelni.


És ilyent
már láttatok?

Könnyű kis játékszer, amire ilyen
körülmények közt szükségünk lehet


Ennyire el kellett süllyeszteni az úszót

Téli bodorka


Jön már
a következő is

Szórakozni pont megfelelőek


Aggódó tekintet


Zsolt egyre jobban belelendült a halfogásba, én meg a fotózásba. Olykor hosszú időre megfeledkeztem a saját szerelékeimről, hiába, már csak ilyen a fotós sorsa. A hideg ellenére jól szórakozott kis társaságunk, Zsolt meg csak magasztalta a botokat, a végén már majdnem ott tartottam, hogy rendelek egy kévére valót, de végül beértem szerényebb mennyiséggel is. Így jár az ember, ha Románia első számú versenyhorgásza megdicsér egy felszerelést, előbb-utóbb sóvárogni kezd utána, hogy neki is olyan legyen, mint a „bajnoknak". Természetesen nem minden a csúcsfelszerelésen múlik, de jól esik olyan összeállítással a vízpartra lépni, aminek a használata örömet okoz az emberfia számára.


Megbecsülendő minden hal, ezt Zsolt is tudja,
hiszen nyert már versenyt ekkora jószágokkal...

A nagyok
így csinálják…


…egyszerre kettőt
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...