Állóvízi harcsakaland
Megjelent: 2010. augusztus 02. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Írások

Eső, eső, és még több eső, ez jellemezte az időjárást. Nem tudtam vízpartra menni, nem volt kedvem áztatni magam az égi áldással. Sajnos hosszú napok elteltével sem mutatta barátságosabb arcát az időjárás. Sok lehetőség nem kínálkozott, ha horgászni akartam, akkor vállalnom kellett a kellemetlen, nyálkás időt és a sárban való csúszkálást. Elszántam magam, hogy bevállalom az éjszakázást még a komor időben is, csak végre harcsát láthassak.


Sokan kifejezetten szeretik a borongós, esős időt a harcsa horgászatára, én valahogy jobban szeretem a meleg nappalokat követő éjszakákat. Kellemesebben telik a horgászat és halat is mindig fogok. Természetesen, ha árad a víz, akkor nem tud olyan zord idő lenni, hogy ne menjek ki horgászni, de ezúttal áradásról nem lehetett beszélni. A csapadék mennyiség arra volt elegendő, hogy dagonyázáshoz kellő mennyiségű sár legyen. A csalihalfogással eltelt az idő, este 9 körül érkeztünk a tópartra Szilárd barátommal. Hideg, szemerkélő eső és szél fogadott. A tógazda csodálkozott elszántságunkon, de ahogy egy barátom megjegyezte: -Nincs rossz idő, csak kedvetlen turista!


A legfontosabb: erős, nagyméretű horgok


Ezt az orsót már nem kell bemutatni, dobjára PENN fonott zsinór van csévélve


Gyorsan kipakoltunk, előkészítettünk minden szükséges felszerelést, és igyekeztem minél hamarabb beélesíteni a cájgokat. Szeretem még napvilág a helyén tudni a kishallal csalizott kampókat, hogy minél pontosabban a kívánt területen locsogjon egész éjjel. Mivel közel az akadókhoz horgászom, ezért akár fél méteren is múlhat a dolog. Amennyiben ezekhez túlságosan közel kínálom fel a csalit, akkor nem tudom kicibálni időben a megakasztott halat, ha meg messzebb van, akkor elég gyakran figyelmen kívül hagyja az izgő-mozgó csalihalat. Elég kényesen odafigyelek erre, minden lehetőséget felvázolok magamban és még így is ér néha meglepetés.
Felszíni bójás módszert alkalmaztam, jó tenyérnyi kárászokkal a horgon. Mivel ezt a végszereléket dobni nem igen lehet, ezért behordtam a cuccot. Tekintettel arra, hogy az idő sürgetett, nem pepecseltem a saját csónakom összeszerelésével, egy kölcsönkért csónakkal igyekeztem a helyükre juttatni a cájgokat. Meg is bántam! Az instabil ladikból pillanatok alatt a vízben találtam magam, ruhástól, telefonostól. A ladikra már nem volt többé szükségem, úszva vittem be a bójákat. A második éjszakára természetesen már előkészítettem a gumicsónakomat.

Folyamatosan csepergett az eső, köd telepedett a völgyre. A szokásos esti sötétnél is sötétebb éjszaka köszöntött reánk. Az esti fürdőzés után jól esett száraz ruhába bújni, magamra öltöttem a gázló ruhámat is, habár elsősorban legyezni használom, de ebben a szomorú nyálkás időben jól jött, megóvott az átázástól.


Szilárd a gilisztacsokrot
erőlteti, és nem eredménytelenül


Puhatestűekhez
elég egy horog is

Kishallal én horogkombinációt használok


Éjfél előtt felharsantak ez első rablások, a süllők riogatták a kishalakat, a bajszik még egyelőre kussoltak. Rendesen benne jártunk az éjszakában, mikor az első harcsarablások elhangzottak. Amennyire tudtam betájoltam őket a sötétben, de nem abban a zónában csattantak, ahová a horgok voltak telepítve, jóval távolabbról szóltak. Nem keseregtem, tudtam, hogy előbb-utóbb az én horgaimat is meglátogatja valaki, a kishalaim fürgék, és a kiválasztott akadósor is vonzza a bajszosokat.
Barátom is türelmesen kuporgott a hatalmas gilisztacsokorral csalizott botjai mögött. Ő legszívesebben fenék közelében, puhatestű csalikkal keresi a márványos testű ragadozókat, korábban ez a technika hozott neki sikereket. Én már sok módszert végig próbáltam, és ha nem pergetek, akkor kishallal horgászom legszívesebben, a nagyobbak mindig erre csábulnak el.


Az első bajszosom

Ő már valamivel nagyobb


Éjjel 2 óra is elmúlt, de nem volt jelentkező egyelőre, az eső nem akart szűnni, egyre zavaróbb volt az arcomba csapódó permet. Már-már azon töprengtem, hogy a sátorba bújok, akár Szilárd, ő hamarabb megunta. Valami mégis arra késztetett, hogy ne adjam még fel. A következő pillanatban, mintegy villámcsapásként jött a kapás. Erőteljesen odavágtam, a kapásból nem tudtam következtetni a támadó méretére, ezért jobbnak láttam minél keményebben behúzni. Pár perc alatt a lábam előtt tekergett az első hari. Állon ragadtam, kissé hamar, mert lehámozta az ujjaim begyét, de ha már megvolt nem engedtem. Mire barátom kikecmergett a sátor elé én már a parton álltam a hallal.

Lassan hajnalodott, pirkadt az ég alja, ekkor rabolt rá a következő útonálló a fürge kárászra. Nagyobb volt, mint előző társa, és a színe is merőben különbözött. A foltok nem voltak annyira kihangsúlyozottak rajta. Combig begázoltam a vízbe és a nádfal előtt ragadtam állon. Kissé tekergőzött még, de erősen tartottam. Ő volt az utolsó, egy óra múlva már teljesen világos volt. Az eső elállt és a napsugarak utat törtek maguknak a felhők közt.


Párban jobban mutatnak

Természetesen…


…elmehet

Ő is…


…tovább élhet

Az újabb éjszaka, újabb reményekkel kecsegtet


A második éjszaka kellemesebb volt az időjárás, de lényegesen világosabb is volt. Egész éjjel kitartottam, de egyetlen kapás sem borzolta az idegeimet. Rablást is alig egy-két darabot lehetett hallani, csend honolt, csak a madarak vitatkoztak a nádban a szálláshely felett. Eseménytelenül teltek el az éjjeli órák, és a hajnal sem hozott változást, de ennek ellenére az első nap történései kielégítették vágyaimat. Kellemes emlékekkel térhettem haza.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...