Áprilisi csukadömping
Megjelent: 2010. április 23. | Forrás: Bodnár Zoltán | Írások


Írországban az április hónap az, mely leginkább hasonlít a Magyarországihoz. Persze azért sok dologban eltér az otthoni viszonyoktól. A vizek itt később melegednek és a halak is egy kicsit később kezdenek táplálkozni, a csuka kivételével! Nincs táplálék-konkurense, így egyeduralkodó ragadozó az Írországi vizekben. Nem telepítik, csak természetes szaporulata van és nem is akármilyen.


Laci Barátom márciusi
7 kg fölötti csukája.


Általában március második felétől április első pár napjai között szokott ívni, nyolc–kilenc fokos vízben. Ezeket a tényeket az elmúlt öt év naplójai alapján tudom biztosan állítani. Az idei év viszont egészen hidegre sikeredett, sok horgász legnagyobb bánatára. Én idén is sokat voltam a csukák közelében. Márciusban még nagy hassal fogtuk őket, egészen a harmadik hétig, ami már eltért a szokásoktól. Éreztem is, hogy az idén az ívási időszak el fog tolódni, de reménykedtem, hogy a hétvégén már leívnak.


Elsőnek jerkelt életében 92 cm tekintélyes méret!És kivételes szerencse!

Lajos reggeli munka közben.


Az ívás után egy hónapig igazi csukaőrület van, ilyenkor rengeteget lehet fogni. Főleg akkor, ha ügyes a horgász és a megfelelő technikát használja. Azt is megfigyeltem, hogy áprilisban a csukák nagyon mohón esznek, de az egyedsúlyuk általában 2.5-4.5kg között mozog. Májusban viszont, nagyon jó esély van szép méretű csukát fogni, bár szerintem egy horgásznak, ha sok halat fog, akkor az mindenért kárpótolja.


Ezen a tavon az egyetlen csuka
is Salmo sliderre jött.


A hétvégét ismét a csukáknak szenteltem. Péntek este érkeztünk a horgászházba Lajos barátommal és a késő esti készülődés és pakolászás után indultunk aludni. Másnap már hatkor a csónakban ültünk, épphogy csak pirkadt. Egy kb. 40 hektáros tavat céloztunk meg, ahol már sok csukát fogtunk, de a rengeteg dobálásnak nem volt eredménye.


Itt indultunk útnak egy kis tóra
a csónakot a földön húzva.

Egy kis csuka az első
jelentkező nálam.


Minden csalit kipróbáltunk, a tó minden zugát végigpergettük, de csak egy csukát tudtunk a Salmo Sliderrel becsapni. Tíz óra magasságában már ismét úton voltunk, mivel beláttuk, hogy ezen a tavon nem sok esélyünk van csukát fogni, mert inkább az ívásra koncentrálnak, mint a táplálkozásra. Kényszerből ugyan, de nem szomorkodva továbbálltunk.


Lajos fárasztja a halát már nagyon jól küzdenek.


Második próbálkozásra egy pár hektáros tóra esett a választásom, mert három éve már horgásztam itt és sok kisebb csukát fogtam akkoriban. Akkor is áprilisban voltam és egyik nap tizenhatot sikerült fognom vontatva. Tehát nem véletlenül választottam ezt a tavat. Itt a legnagyobb mélység két méter, emellett sok sekély vízparti rész található. A tóig viszont kb. 700 métert kell húzni a kis ladikomat a füvön. Azt sejtettem, hogy nem lesz kényelmes a horgászat két személynek egy 2.4m-esladikból. A súlycsökkentés érdekében elektromos motor és akkumulátor helyett evezőket vittünk.


Szép csuka de látszik hogy az
ivás után le vannak fogyva.

A citromsárga salmo slider is
fogós volt a zavaros vízben.


Délután egy óra körül már a tóparton voltunk, a nem túl egyszerű lepakolás után. Egy-két töklevél már a vízfelszín tetején volt és ez bizakodásra adott okot. Mindketten jerkelésre készültünk, így csak a slideres dobozomat és két jerkbotot vittünk magunkkal. Az idő csodálatos volt ragyogó napsütés és kb. 18 fok, ami itt már melegnek számít ebben az időszakban. Alig vártam már, hogy a csónakot ellökjük az iszapos parttól és evezhessünk. Vittünk horgonyt és lekötve horgásztunk.


Az eggyik favorit csali az ír vizeken és egy szebb csuka.


Először egy helyet dobáltunk meg, utána pedig tovább evezve a tó többi részén is próbálkoztunk. Sajnos csalódottan tapasztaltam, hogy az elmúlt hét erős esőzései miatt a víz hordalékos, kávészerű volt. Ez a jelenség itt nagyon ritka. Kevés tónak van meg az adottsága, hogy a sok hordalék miatt ne legyen tiszta. Világos színű sliderekkel vettük üldözőbe a csukákat és kb. tíz perc után meg is fogtuk az elsőt.


A legnagyobb csukám szombaton.

De áprilisban ívás után a kicsik nagyon kapókedvüknél vannak.


Nem volt túl nagy és eléggé soványka, de ebből is látszott, hogy ő már leívott. Vissza a tóba és folytattuk a jerkelést.. És fogtuk a csukákat. Elég sok színt kipróbáltunk és majdnem mindegyikkel fogtunk. Nagy változás volt az előző hónapokhoz képest, hogy az első kivételével mindegyiket felszíni csalival fogtuk.


Lajos fáraszt mindjárt jön a csukabukfenc már nagyon vehemensen védekeztek csónak közelben.

A szombati nap záró halát a nap harmadik taván sötétedés előtt fogtam a spin blead-del.


Öt csukánál tartottunk, amikor két Ír horgász is megérkezett ők ’belly boat’- ot használtak ez egy úszógumi amiben neoprene ruhából horgásznak és lábbal hajtják magukat két lábuszony segítségével. Ők döglött hallal pergettek. Ez abból áll, hogy egy kis döglött bodorkát tűztek a horogra és ezt használják pergetni.
Furcsa módszer, de itt nagyon sokan alkalmazzák.


Ez már vasárnap és még mindig slider.

Nem egy óriás de azért örültem neki.


Másfél óra alatt fogtunk még öt csukát és a két másik horgász még mindig eredménytelenül dobálta bodorkáit. Két óra horgászat után föladták és továbbálltak. Ez is azt bizonyítja, hiába horgászik valaki jó helyen, mert ha nem a megfelelő taktikát választja, akkor még lehet eredménytelen. Tehát akinek még nincs jerk botja, szerezzen be minél hamarabb egyet, mert ez egy csodálatos horgászmódszer.


Reggeli közben a csalikról
beszélgettünk.Bár egyértelmű
a slider fölénye.

A hétvége utolsó, egyben huszonnegyedik
csukája és még sok helyen
ívtak! Mi vár ránk a jövő héten?


Igaz, nagyon sok függ a horgásztól, és attól, hogy milyen gyorsan és milyen mélyen vezeti a csalit. Persze halak is kellenek hozzá, de az itt szinte mindenütt adott. Öt óra alatt én tizenhárom, Lajos pedig három csukát fogott. A Salmo Slider - Banax jerk és a Ryobi hármas ma is nagyon sikeres horgászatot eredményezett. Estére még elmentünk etetni a másnapi compós tavunkra és napnyugtakor fogtam még egy szebb csukát, így fáradtan, de nagyon boldogan indultunk haza.

Használt termékek:



Banax PF Jerk

Salmo Slider

Ryobi Zauber

ET Halkiemelő mérleggel



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...