Az őrület határa
Megjelent: 2010. január 29. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


A horgászat a szórakozást - kikapcsolódást hivatott szolgálni, de hajlamos vagyok ezt elfelejteni, és néha olyan helyzetekbe sodródom, amit csak összeszorított fogakkal és kényszermosollyal lehet kellemes időtöltésnek nevezni. Valami mégis hajt, és arra késztet, hogy minden szabadidőmet a vízen töltsem. Ismerőseim, családom számtalanszor megjegyzik, hogy nem vagyok egészen normális. Ezt általában nem vagyok hajlandó nekik beismerni, de tudom, hogy kell egy bizonyos szintű „őrültség” ahhoz, amit művelek.

Fehér hótakaró borítja a tájat már napok óta, igazi mínuszok telepedtek a környékre. Eltévedt hópelyhek kavarognak, kergetőznek a szélben. Végre elérkezett a tél, hisz néhány nap és búcsúzunk az évtől, viszont havat még csak a karácsonyi üdvözlőlapon láttam. Az elmúlt években ilyenkor már a lékfúrás puszta hallatán is enyhe undor környékezett, de ettől még egyelőre nem kell tartanom.

Azon töprengek, hogy hova tudnék kiszabadulni a természetbe néhány órácskára. Váratlan telefonhívás kapok, Zsolt barátom sem tud egy helyben maradni, benne is bujkál a kisördög. Rövid megbeszélés, majd úgy döntünk, elindulunk, útközben majd kisütjük, hogy merre is… A gumicsónakomat bepakoljuk, mindenképp szeretnénk vízre tenni, ha a fagy még nem kényszeríttette rabságba az állóvizet. Több lehetőség is kínálkozik, de mivel rövid az idő estig, ezért a közeli zeteváraljai víztározóra visz utunk. Megkönnyebbülve vesszük tudomásul, hogy lehetőség nyílik a csónakos pecára.

A csónak kissé meggémberedett a hidegben, ezért csak óvatosan bánunk vele, nehogy sérüljön. Az átlagosnál hosszabb ideig tart belepumpálni a levegőt, de elkészülünk vele. Lassan minden kellék helyet talál a csónak belsejében, és indulás…


Indulásra készen

Mindenütt csend honol, egy eltéved hang sem hallatszik, néha a fagy meg-megrecsegtet egy-egy ágat, de ettől eltekintve síri csend, mintha a Holdon lennénk. A tó vize szokatlanul feketének hat a fehér hólepelhez szokott szemnek. Óvatos evezőcsapásokkal haladunk, nem illene zajt csapni, hisz minden oly békés és nyugodt. Lassan megérkezünk az első kiválasztott helyhez. A súlyt barátom óvatosan engedi a fenékre, nem keltünk riadalmat a halak közt. Csendben szöszmötölve szerelem fel a horgászbotot. Finoman egymásba csúsztatom a bottesteket, átfűzöm a zsinórt a gyűrűkön. Ezek az előkészületek az évek folyamán amolyan rituálévá váltak már. Elsőre fonott zsinórral töltött dob kerül akcióba, tudom, meggyűlik a bajom vele a fagyban, de nincs nyúlása és ilyenkor nagyon óvatosak a kapások, ezért döntök mellette.

Már a második dobásba belepiszkál valaki, enyhén sorozza a gumit. A bevágást követően enyhe ellenállással emelkedik a felszínre a nyolc méteres vízből egy kisebb domolykó. Nem bírt ellenállni a szűk hét centis gumi halacskának.


Az első hal


Nem győzte befalni, kívül akadt a horog

Máris visszatérhet

Nemsokára újabb koppintásom van, de nincs szerencsém, csupán megkarcolja a gumitestet, ő már süllő volt. Egyelőre nincs több kapás.
Időközben apró hópelyhek kezdnek szállingózni, majd egyre sűrűbb havazásba megy át a jelenség. A levegő fokozatosan hűl, fedetlen testrészeinkkel jól érzékeljük a változást. A vastag öltözet igencsak szükséges, hisz nyílt vízen majdhogynem mozdulatlanul horgászunk, mínusz egynéhány fokban.


Igazi téli időjárás

A vastag öltözet nélkülözhetetlen, különben már rég odafagytunk volna


Mostoha sors

Helyet változtatunk az akciódúsabb események reményében. Elkezdjük letapogatni az aljzatot a kistestű plasztik csalikkal. Ismét nekem van kapásom, egy enyhe megtolással jelzi valaki, hogy étvágyánál van. A hosszan kidobott csalira kapott az első mozdításra. Érzem, nem nagy az ellenfelem, de mégis sok időbe telik magamhoz terelni. Tudnám én agresszívebben is, de a nyomáskülönbség miatt bizonyosan elpusztulna, ezért finomkodom. Amint felszínre emelem, megnyugszik, ekkor veszem észre, hogy szájából egy jó arasznyi zsinór lóg ki. Valahol mélyen a torkában a horog is ott van. Lecsípem a felesleges zsinórvéget, majd óvatosan szabadon engedem.


Mozdulatlanul elfekszik

Kézben a rabló csemete


Jókora zsinór figyel a szájából, már ismeri a horgot

A fehér színre startolt rá

Rendesen megküldöm a nyolcgrammos ólomfejjel szerelt gumit. Zsinórom hangosan kopogva távozik a gyűrűkön, néha dobhoz is hozzáfagy. Egyre nehezebben boldogulunk a fonottal. Folyamatosan lehelgetjük, morzsolgatjuk a ráfagyott vízcseppeket.
Ennek ellenére jó néhány kapásom van, de nem tudom megfogni őket, lemaradnak a fárasztás kezdeti fázisában, vagy egyszerűen meg sem akadnak. Közben barátomnál teljesen süket a dolog. Adok neki is egy fehér halacskát, úgy fest ez a tuti…És való igaz, hamarosan egy tüskést vezényel a csónak felé.


A part és a csónak közt félúton helyezkedik
el a törés, amin a halak pihennek

Végre barátom is fáraszt


Egy kicsit még tiltakozik…

… de lenyugszik

Szájszélben a horog


Miattuk érdemes „őrültnek” lenni

Téli csendélet

Folyamatosan hull a hó, igazi téli fílingje van a horgászatnak. Megunom a folyamatos szenvedést a fonottal, lecserélem az orsó dobját a monofillal töltött társára. Immár könnyebben megy a dobás, de sajnos nem érzékelem oly pontosan a víz alatt történteket, ezért elszúrok pár kapást, mire végre sikerül elcsípnem egyet közülük.
A hidegben elgémberedett ujjaimmal alig tudom megfogni a felszínen békésen pihegő halat. A fotógépem exponáló gombját lenyomni is egyre bonyolultabb feladat.


Csak hull és hull a hó rendületlenül


Nehéz szülés eredménye

Tüskegyűjtemény

Lassan a hideg teljesen kikészíti az ujjainkat, már sajog a fájdalomtól, de rendületlenül dobálunk. Barátom elakadása, majd szakadása vet véget a „mókának”. Nincs kedve már újra csomózni a zsinórt, ezért a part fele vesszük az irányt. Szótlanul haladunk, nincs mondanivalónk, csak bámuljuk a tájat, élvezzük a nyugalmat, a csendet.


Vége egy újabb horgászatnak




Használt termékek:




ET Excalibur Spin

ET Excalibur FD

Shad Relax kopyto ripper

ET Thermoruha

Ryobi Ecusima

ET HSD Gumicsónak





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...