Belly boat - a szabadság ára
Megjelent: 2011. augusztus 19. | Forrás: Bodnár Zoltán | Írások

Sokféle típusú horgász létezik, én a magányosabbak közé tartozom. Kevés ember társaságában tudok igazán koncentrálva a halakra figyelni, pedig eredményességemhez társul az is, hogy nagyon figyelek arra, mit is csinálok.


Pergetés egy másik dimenzióban


Megfigyeléseimet sokszor fel is jegyzem naplómba, ebből sokat lehet tanulni. Alföldi gyerekként nem voltam elkényeztetve sok vízzel a környékünkön, leginkább csatornákra jártam, sokszor oda is csak egyedül, mert a tíz kilométeres biciklizés nem feküdt mindenkinek. Bárhova leülhettem volna, de már akkoriban is az eldugottabb, távolabbi részeket keresgéltem. A sors aztán sok évvel később Írországba sodort, ahol egy kicsit újraélhettem gyerekkori magányos horgászataimat. Itt sok száz tó is van egy-két megyében. Ezeken a vizeken talán már tíz éve is van, hogy senki nem horgászott. Persze nem is telepítik őket, de a természetes szaporulat nagyon is működik.


Eredményesség és kényelem
ötvözete. Ki ne szeretne fotelből horgászni?

Egy szebb csuka a horgon.
Kapaszkodni kell a botba


Tavasszal kaptam egy Belly boat-ot, amit szívesen fogadtam, mert mostanában a csónakos horgászatba belekényelmesedve, csak a könnyen megközelíthető vizek voltak a célpontjaim. A Belly által az összes felszerelés kb. öt kilót nyom, így gyalogolhatok pár kilométert, mégsem érzem a plusz súlyt. Be kell vallanom, egy hónappal ezelőtt már próbáltam egy régebbi típust más gyártótól, és nem vágytam újabb tesztre. De az újabb kísérlet után kiderült, hogy az Energofish jól választott típus és gyártót. Ezt csak az tudja, aki ült már rossz konstrukciójú bellyben!


Bár szűkösnek tűnhet a hely,
minden kézre esik. Még a fotózás is

Itt nincs csel.
Légy a szájban, csuka a kézben


Valakinek bejön ez a szabadság érzés, valakinek nem, de kipróbálni kötelező. Nekem ez a horgászat felső szintje, minden egyes pillanatában a horgászatra tudok koncentrálni. Irányítás lábbal, a két kéz szabad, és itt nem tudsz egyetlen csukát sem a vízben hagyni, ha eszik, mert a tempó nagyon lassú. Amikor a Belly-ből horgászhatok, az egy nagyon örömteli és általában eredményes időszak, a fentebb leírtak miatt.


Minden csuka kikerül a vízből

Ilyen portrékat készíthetünk a Belly-ből


Szépen lassan átdobálom az összes töklevelest, nádnyiladékot, és bizony nagy élmény innen fárasztani, hiszen egy négyes csuka is szépen körbeforgatja az embert. Ami nagyon tetszik, hogy sokkal jobban és pontosabban tudunk dobni, mert úgy forgatjuk magunkat, hogy a dobás mindig kézre álljon, és ha leakadunk, egyszerűen odaúszunk az általam csak "Zoli Kotta" nevezetű motorunkkal.


A hátam mögötti tökösben ütötte el a
legyet, de a nyílt víz felé vette az irányt

Horogszabadítás
közben


Eredményesség szempontjából sokszor leiskoláztam már csónakos társaimat, akik ötszáz méterrel előrébb jártak, mint én és otthagyták nekem a sok csukát! Hát, akkor majd én megfogom – gondoltam, ha ti ennyire siettek.


Egy másik csuka a horgon


Ami szintén nagyszerű élmény, hogy sokszor a csuka az ember lába előtt kap és a frászt hozza rá.. Ezt az élményt soha sem kapjuk vissza a csónakos horgászatnál. A legyezéssel is a Belly boat miatt kerültem kapcsolatba. Nagyon sok élményem kapcsolódik a kis "tutajhoz", pedig csak április óta használom. Első csukázásom alkalmával a töklevelek közé eveztem, és a nyílt víz felé dobáltam a legyet.


Még egy utolsó nekifutás. Itt minden a közelünkben történik


Aztán váltottam, és 17 csukát fogtam másfél óra alatt, nagy részüket a töklevelek nyílásaiban. Soha nem fogtam ilyen rövid idő alatt ennyi csukát. Előfordult, hogy, mire körbedobáltam egy szigetet, ötméterenként volt halam. És mindez a Belly-s technikának köszönhető, hiszen a koncentrált dobásokat, a lassú haladást és tökéletesen vezetett csalit ez biztosítja.


Csukafogás Belly boat-ból. Kipróbálni kötelező!


Bár már régebb óta használják, mégis nagy feltűnést keltettem májusban egy nagyobb tavon, ahol hat, vagy hét horgász volt a parton. Bizony mosolyt csaltam az arcukra ahogy "úszógumiból" pecázok, de húsz perc elteltével elértem a szemben lévő szigetet és megállt az élet, kezdődött a mozi. Én fogtam, ők meg nézték. Mindenkinek javaslom, ha van rá lehetősége és szeret pergetni vagy legyezni, legalább egyszer próbáljon ki egy Belly boat-ot, mert valóban érdemes. Használatával egy új fejezet kezdődött z életemben.

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...