Brutális ősz
Megjelent: 2008. december 05. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Brutális ősz

A cím már talán nem is aktuális, hiszen lassan véget ér, a fagy szorongatja a torkát. Ez már inkább a tél eleje. Nehéz beletörődni, hogy nem akkor megyek horgászni, amikor akarok, hanem akkor, amikor az időjárás kegyeskedik zöld lámpát adni. Egész évben próbáltam pontyot fogni - mindhiába. A jó nyári időszakban a vízállás, majd a peches periódusom meghiúsította minden próbálkozásomat. Teljes volt a csőd!


Megérte etetni

De nem adtam fel. Eljött az ősz annak is a legvége. Novembert már a végére lehet tenni, amikor végre megtört a jég!(majdnem szó szerint) Hosszas keresgélés után, fantasztikus helyre bukkantam. Mindentől és mindenkitől távol, horgászok által nem látogatott Duna-szakaszon. (Sajna, azóta már más is „felfedezte”. Látták, hogy rendszeres látogató vagyok, hát ők is oda ültek. Annyi szerencsém azért volt, hogy mire oda ette őket a fene, már nem adott halat a víz. Így remélhetőleg elmegy a kedvük tőle.)
De most nem ez a lényeg, hanem a pontybánya. Mert ez a terület az volt egy rövid ideig. Elképesztő mennyiségben volt jelen ez a sokunk által kedvelt hal.
A víz hőmérséklete hat Celsius-fok. Mondhatni k…a hideg. Ezt rendesen megtapasztaltam, mivel kézzel vettem ki a halakat. Na de ne szaladjunk az események elé.


Igazán jó horgok kellenek a Dunára

Kezdjük onnét, hogy megtaláltam a pontyokat, miután egy kóbor másfél kilós felette magát horgomra. Nem véletlen álltam meg a helynél, sokadik próbálkozás után tartalékként volt bejegyezve naplómba, mint lehetséges haltanya, igaz, a listán hátra sorolva. Ezek után áztatott búzát és kukoricát kezdtem hordani rá. Napi egy „energo”-s vödörrel kaptak. Szépen be is indult a fogás. Második nap már kettőt fogtam, harmadik nap kilencet, negyedik nap nem tudom mennyit….

Halcsemegék

Tesztelésre kaptam egy erős feeder botot. Brutál feeder a becsületes neve, és nem is hazudtolja meg magát. Hihetetlen masszív és erős darab. Erre az időszakra talán túl erős is. Olyan helyre tudom elképzelni, ahol a halat nem lehet elengedni a fékkel, vagy nagyon messzire kell horgászni. Esetleg mind a kettő együtt. Ide, erre a helyre túl erős volt. A hozzá kapott Carp Expert II orsó jól illeszkedett a bot karakteréhez. Masszív, erős darab, de megint csak felesleges volt az álmosan kapó és küzdő halakhoz. Bezzeg nyáron, a nagy amurokkal vívott harcban milyen jól jött volna egy ilyen szett. Zsinórnak huszonötös Carp Expert került a dobra. Gondolom nem meglepő, amit mondani fogok. Ez is túl sok volt. Erős, sőt bivaly erős a zsineg. Többször is leakadtam vele, és keményen bele kellett kapaszkodnom, hogy sikerüljön eltépnem. A másik összeállítás egy Classic Haevy Feederből és Ryobi Ecusima 4000 orsóból állt húszas főzsinórból és tizenhatos előkéből. Ez már kicsit közelebb állt az optimálishoz. Bár meg kell itt is jegyeznem, hogy a nagy halak ellenfele ez a készség is. A nagy alatt az öt kiló felettieket értem.(bő tízkilós amurt is fogtam vele, minden gond nélkül) Két-három kilóig olyan, mint ha csak sneciznénk. Szóval, aki a termetes halalkat vadássza, a fentebb leírt bármelyik szereléket hadrendbe állíthatja. Nem fog csalódni. Most, hogy jól kiveséztük a történet alapját képező cuccokat, lássuk mi is történt.


Egy a sok közül

A Katus ponty extra bekeverve illatozott a vödörben. Szerelékeimen lévő kosarakrba szántam. Külön etetésre nincsen szükség. Az intenzív illat a horog közelébe vonzza a pontyokat. Az esetleges bedobott gombócok oldódás közben elcsalhatják az uszonyosokat. Most ebben a hideg vízben kevés kaja is elég. Szóval a horgok bevetve, kagylós és pálinkás kukoricával megspékelve. A kapásra nem kellett sokat várni. A vékonyabb szerelék spicce táncba kezdett. A bevágás után, egy kétkilós tükröst tereltem partra. Semmi izgalmat nem okozott. A szerelékben lévő tartalékok messze meghaladták a hal képességeit.
A kapás a kövezés lábánál jött a mély vízben. Valószínűleg vermeléshez készülődtek mára pontyok.


Édes hármas

Csalizás után szállt vissza a szerelék a kapás helyére. Mivel viszonylag későn érkeztem, hamar rám sötétedett. Világító patronjaimat felerősítettem a spiccekre és így vártam a folytatást. November végén, alkonyat után nincs túl meleg. A hőmérő képzeletbeli higanyszála gyorsan esett. Egészen fagypont közeléig. Látható hogy nem a legoptimálisabb pontyozó időben volt részem. Úgy terveztem, hat órakor indulok haza. Volt még bő egy órám, addig bármi megeshet. Most jöhetne egy kis líra, de nincs hozzá kedvem. Különben is a szemközti parton álló és dolgozó kotróhajó fülsértő csikorgása minden volt, csak nem nyugtató és lírai. Szóval tovább gubbasztottam a csónakdeszkán, várva az előző hal párját. Rövid eseménytelen időszak és néhány újradobás után, a Brutál feederbe élet költözött. A világítópatron látványos íveket írt le az éjszakai sötétben. A bevágás nem is maradt el. Egy másfeles potyeszt csévéltem partra. Mert ugye az nem fárasztás, ha tekerem az orsót, és azzal az ütemmel jön a hal. Akkora erőtartalék van ebben a botban, hogy szerintem két kilós halat partra lehet emelni vele gond nélkül. Félelmetes! Lehet, nálam tartom a nyári szezonig és valami brutális -akadós - nagyhalas pályán, fonott zsinórral szerelve, ráuszítok valami igazán termetes pontyokat. Még az is megfordult a fejemben, hogy harcsázásra is be kéne fogni.


Karnyújtásnyira a szabadság

Szóval a másfeles ponty a parton. Nézegettem szegény párát, a csörlőzés okozta sokk miatt még vergődni is elfelejtett. Vissza is engedtem, nőjön még. Jobb lesz jövőre!


Részeges tengeri

Termo ruhám ellenére kicsit fázni kezdtem. Lehet, hogy kellett volna még az a polár pulcsi a kabát alá. Nem is húztam tovább az időt, gyors pakolás után elindultam haza. Beöntöttem a maradék áztatott kukoricát a vízbe és megfenyegettem a halakat: -Holnap ugyanekkor, ugyanitt!


Ujjgyakorlat
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...