Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.   

Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.   

Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a napijegyet kiváltottam, gyorsan körülnéztem, és a halőrház közelében horgászók között gyűjtöttem némi információt. Vegyesek voltak a visszajelzések a már parton lévő sporik között az addigi eredményekkel kapcsolatban: volt aki már fogott egy-két pontyot, de a többség panaszkodott. Nem voltak tehát túl bíztatók az előjelek, ezért úgy indultam neki a pecának, hogy reméltem, legalább egy kapásig eljutok, ha már kijöttem. 

Erre a pecára csalogató anyagként egyetlen csomag Concourse Twister Pellet Mixet vittem magammal, az időszakhoz megfelelően azt, amelyik a Winter fantázianévre hallgat. Ezt egyszerűen a tó vízével kevertem be, majd hagytam pihenni néhány percet. 

Eközben gyorsan felállítottam a ládámat, majd összeraktam azt az egy botot, amit magammal vittem aznap. Azt hiszem, most már elmondhatom, hogy ez a bot néhány hónap alatt a kedvencemmé vált: egy 360-as méretű Concourse feeder bot.      

Hasra ütésre szerűen kimértem egy 52 méteres távot. Addigra az etető pellet minimális vizezés után tökéletes lett. Dobtam összesen 4 kosárnyit a kiszemelt távra, alapozás gyanánt. Szerintem az fontos lehet, hogy 30 grammos, L-es méretű kosárral horgásztam. 

A gyorskapocsba 0,15 mm-es vastagságú monofil zsinórra felkötött 14-es méretű Concourse Fine Carp horog került. Mivel methodoztam, természetesen csalitüskés horgot használtam, ami fonott zsinórra volt felkötve a horog mellé.  

Fel a csali és 09:45 körül már ment is be az első dobás. Néhány perc múlva kapás, alig hittem a szememnek! Egy kb. 30 dkg-os dévérkeszeg volt a jelentkező. Sokszor előfordult velem, hogy ha az első dobásra halat fogtam elbíztam magam, ezért igyekeztem helyén kezelni.   

Ám ezután jött a meglepetés: igazi örömpecában volt részem a nap folyamán.  Szinte minden dobásra volt kapásom. Vagy egy kisebb-nagyobb kárász jelentkezett, majd kb. a tizedik dobásra horogra akadt az első ponty. Legalább 4-5 alkalommal az is előfordult, hogy rendes elhúzós kapásra bevágtam és mégsem akadt meg a hal, amit őszintén szólva, nem nagyon értettem…

A végére 1 db dévérkeszeget,  6 vagy 7 db kárászt és 8 db pontyot sikerült fognom. 

A történethez hozzá tartozik, hogy a szomszédságomban ülő horgászoknak is beindult a halfogás, de az általam fogott mennyiség azért kiemelkedőnek számított ezen a napon. 

A szomszédok és az arra sétálók közül többen is odajöttek megkérdezni, hogy mivel horgászom. Véleményem szerint ezen a napon azzal tettem többet a kapásokért, mint a mellettem horgászók, hogy próbáltam pontosan, egy pontba pecázni, ami hellyel-közzel sikerült is, illetve a Winter Pellet Mix segített, ami a végszerelékem köré csalta a halakat. 

A Concourse Twister Pellet Mix Winter verziójáról ki merem jelenteni, hogy ahány tavon használtam eddig - ebben a még hidegvizes időszakban - mindenhol kimagaslóan működött, érdemes kipróbálni! 

Majdnem elfelejtettem! Ezen a napon kizárólag Concourse Twister Mini pelleteket használtam csaliként, csak az illatokat, színeket variáltam. 

A csalik vonatkozásában szerintem érdemes megemlíteni, hogy minden egyes szín- vagy illatválltás eredményes volt. Ezalatt azt értem, hogy amikor másik színű vagy illatú csalit tűztem a csalitüskére, szinte mindig 3 percen belül kapásom volt. Ez ment 2-3 dobásig, majd a 3., 4. dobásra később jelentkezett a kapás, többet kellett várnom. Ezután újabb váltás és kezdődött minden elölről. Mivel csak négy különböző íz, szín és aroma világú Concourse Twister mini csali volt nálam (Strawberry–Squid, Mango, Fishmeal, Chocolate-Orange), ezért vissza kellett térnem a kezdeti színhez többször is.  

A fogott pontyok egyébként nem voltak nagyok, kb. 2 kiló körül lehetett az átlag, de ezzel a bottal, a vékony előkével és kis horoggal igazi élmény volt a fárasztásuk.  

Írta, és fotózta: Pető Gábor

BENZÁR MIX CONCOURSE TWISTER PELLET MIX 800G
2 290 Ft
BENZAR CONCOURSE FEEDER BOT
38 990 Ft
BENZÁR CONCOURSE TWISTER MINI
1 990 Ft
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...