Csukák
Megjelent: 2009. december 18. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


Nem a hanyagság szüleménye ez az egyszerű címválasztás, sokáig töprengtem, vívódtam, hogy milyen titulussal jellemezhetném a legjobban ezeket a tarka ruhás krokodilpofájú rablókat. Több ötlet is felötlött bennem, de végül úgy döntöttem, hogy ez a megszólítás mindent körülölel, magába foglal, ami ezt a csodás vízi ragadozót jellemzi.

Ha meghaljuk a csuka szót, elsősorban egy tarka mintás, fogakkal sűrűn ellátott hal képe sejlik fel előttünk. De ha kicsit több képzelőerővel bírunk, a következő kép már e csodás rabló életterére kalauzol el bennünket. Feldereng a nádasokkal, töklevelekkel, hínárosokkal sűrűn benőtt, bedőlt fákkal tarkított vízterület, ahol a vizek farkasa mozdulatlanul, rejtekhelyén állva les a gyanútlan prédájára.


Érdekes újítás


Talán a legjobban e halfajra szeretek horgászni. Lenyűgöz kapásának vehemenciája, küzdeni akarása, és nem utolsó sorban magának a halnak a szépsége…Ezért nem is értem, miként fordulhatott elő, hogy az elmúlt két hétben az egyik horgászatból a másikba csobbantam, de a csukákról kissé megfeledkeztem. A hanyagságomat kiküszöbölendő, az első kínálkozó lehetőséget megragadva az ordasok nyomába eredtem.

Esős, sáros, nyálkás reggelre ébredtem, némileg elment a kedvem a horgászattól, de ha már tervbe volt véve, akkor indulni kellett, nem volt mese. Velem tartott egy hasonlóan pihent agyú horgászcimborám, Máté Levente is. A vízparton még elkeserítőbb volt a szituáció, borongós, könnyezős szomorú időhöz még a szokottnál jóval erősebb szél is párosult, ami így december elején nem a legkellemesebb horgásztárs…Igaz, hogy legtöbben ezt tartjuk a legbeváltabb „csukázó időnek”, de én ezúttal a kevésbé jó csukázó idővel is kiegyeztem volna.

Felcibáltam a combcsizmámat és a kedvenc szigetem felé vettem az irányt a vízen keresztül. A víz hőmérséklete hagyott némi kívánnivalót maga után, a vastag alsó öltözet és a több réteg zokni ellenére sem kellett attól tartanom, hogy beleizzad a lábam a csizmába.
A vízben araszolva, barátom egy érdekes szerelékbe botlott. Egy méretes etetőkosárra, egy kisméretű wobbler volt erősítve egy fémhuzallal. Valószínűleg ragadozóra volt bevetve a készség. Kicsit tekergettük a fejünket, hogy kinek pattanhatott ki az elméjéből az isteni szikra, hogy ily módon kínálja fel a műcsalit. Annyi biztos, nem mindennapi képzelőerő kellett hozza.

A gonosz időben nem mutattak aktivitást a ragadozók. Átfésültük az összes jól bevált helyet, de egy-két megiramodó halon kívül semmi érdemleges nem történt. Délre járhatott az idő, mikor teljesen megállt a szél, és a felhőpaplan vékonyodni kezdett.
Az időváltozás jobb kedvre derített, és bíztam benne, hogy a halaknak is megjön az étvágyuk.

A mélyebb szakaszok vallatásába fogtam, gumihalakkal, twisterekkel próbáltam kapásra bírni az ott lakókat. Hosszas próbálkozások után végre egy határozott koppintással tudatta velem valaki, hogy elnyerte tetszését a dolog. Rövid fárasztás vette kezdetét, aminek eredménye egy kiló körüli kroki volt.


Bejött neki a színkombináció

Fröcsköl, pancsol, de nem ellenfél


Íme az első

Sandrára csábult el


Nem tágítottam a halat adó csali mellől, folyamatosan vele szűrtem tovább a vizet…Sajnos eredménytelenül.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve, egy sokat bizonyított kilenc centis wobblerre cseréltem, és már az első dobással beleütköztem egy arra ólálkodó kacsacsőrűbe. Nagyon nem tetszett neki a dolog, minden áron szabadulni próbált, de a horog makacsul tartotta.


Próbálkozott fejrázásokkal…

…ugrásokkal


Végül csak
megnyugodott

Egy kilenc centis Salmo Minow okozta a bukását


Alig nagyobb előző társánál

Megbocsátok neki, nem vagyok szőrös szívű


Az idő egyre szebb lett, kellemes meleget sugároztak a napsugarak. A reggeli öltözet már soknak bizonyult, meg kellett válnom néhány ruhadarabtól, amit egyáltalán nem bántam. Immár egyre sűrűbben cserélgettem a csalikat, nem ragadtam le annyira egy modellnél, de leginkább mégis a plasztikok erejében bíztam.
Kezembe akadt egy tenyérnyi méretű twister vagy polip, nem is tudom melyik jelzővel lehetne illetni, talán kicsit mindkettővel. A lényeg, hogy nagyon jó mozgású csaliról van szó, amit sajnos ritkán próbálgattam. Elhatároztam, hogy adok egy esélyt neki.

Szemem sarkából egy jókora csukarablásra figyeltem fel. Túldobtam a rablás helyszínén a brutális méretű gumit, és már a süllyedés közben egy agresszív rántással elmarkolta egy csuka. Nem a látott ragadozó volt, mert az nagyobb méretekkel bírt, de ha már befalta, illett tisztességesen végigjátszani a dolgot.


Délután már sokkal barátságosabb idő volt

A furcsa csali és
zsákmánya

A nap
legnagyobb hala


És még egyet ebből a szemszögből is


Sajnos ezzel a csukával be kellett érnem aznapra, több kapást már nem sikerült kicsikarni a napnyugtáig hátralévő egy órában. Még jóformán haza sem értem, máris a következő randit tervezgettem a csukákkal, csak ezúttal már egy távolabbi helyszínen, de ez hadd legyen a jövő muzsikája.



Használt termékek:


Penn KG

Delalande Sandra

Twister ES

Salmo Minnow





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...