ERDÉLYI HORGÁSZ – ENERGO TEAM KUPA
Megjelent: 2011. szeptember 22. | Forrás: Nagy Levente | Írások

Az idén ötödik alkalommal került megrendezésre a már hagyományt teremtő és sokak számára ismert ERDÉLYI HORGÁSZ – ENERGO TEAM KUPA nevet viselő „amatőr” horgászverseny.

A verseny egyik érdekessége, hogy minden évben más színhelyen kerül megrendezésre, próbálva bejárni Erdély különböző horgászvizeit.
Az idei versenynek a Marosvásárhelytől 25 kilométerre található Bözödi víztározó adott otthont, melynek gátja egy kiváló, ugyanakkor nehéz versenypályát biztosított a résztvevőknek.

Az augusztus utolsó vasárnapján lezajlott versenyen 27 felnőtt és 5 gyerek versenyző képviseltette magát Erdély különböző településeiről. Jelen voltak így: Erdőszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Szovátáról, Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Barótról és Balavásárról.


Szinte a gát teljes hosszát végigülték a versenyzők


Értékes nyereményekért folyt a küzdelem, melyeket az ENERGOFISH KFT. illetve az ERDÉLYI HORGÁSZBOLT (Gyergyószenmiklós, Bucsin negyed) biztosított.


A reggeli helyhúzás és a szabályok ismertetése után kezdetét vette a kétszer három órát tartó verseny, melyet - ha figyelembe vesszük a versenypálya nehézségét és a résztvevő horgászokat - azt gondolom, az eddigi legszínvonalasabb versenyként lehet említeni az ERDÉLYI HORGÁSZ – ENERGO TEAM versenysorozat történetében.
A résztvevők több mint fele tapasztalt versenyhorgásznak számított, kik már több színvonalas versenyen próbára tették tudásukat és közülük többen is szép eredményekkel büszkélkedhetnek.


A versenypályán kemény küzdelem folyik.


A verseny össz-díjazása is páratlan volt a maga nemében, hisz a verseny győztese egy LASERFISH versenyládát vihetett magával, míg a második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett egy-egy match orsó, illetve matchbot boldog tulajdonosa lehetett.
Sőt egészen a tizedik helyezettig minden versenyző egy etetőanyag csomagot kapott ajándékba.
A korábbi évekhez hasonlóan az idén is az értékes díjak nagy részét az ENERGOFISH KFT. és az ERDÉLYI HORGÁSZBOLT (Gyergyószentmiklós) biztosította.


Nem esett messze az alma a fájától… Orosz Attila többszörös országos bajnok kisfia, Ervin nagy hozzáértést tanúsított a rakósbotos horgászatban.


Már a verseny első felében nyilvánvalóvá vált, hogy elsősorban az apró dévérekre, küszökre érdemes alapozni és az érhet el sikereket, ki ezekből a csupán néhány grammos halakból tudja a legtöbbet begyűjteni.
Nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek, hisz a pálya nagyon kiegyensúlyozott volt, kevés szerep jutott a szerencsének, viszont annál több a jól megválasztott etetőanyagnak, csalinak és nem utolsó sorban a jól összeállított szereléknek.
A versenyzők nagy része a spiccbot mellet döntött, viszont többen is voltak, kik a rakós botot tartották előnyösebbnek.


Nem csak a felnőtteknél, de a gyerekeknél is erős volt a mezőny… Orosz Ervin.


Zöld Róbert.


Ágoston Szilamér


Az első fordulóban a felnőtteknél Kocsis Dorin illetve Libiczey László bizonyult a legjobbnak, hisz mindketten nyerték szektorukat, begyűjtve ezzel az értékes egy-egy pontot, nagy reményekkel indulva neki a második fordulónak.
A gyerekeknél Orosz Ervin fogta az első fordulóban a legtöbb halat, pontosan 1790 grammot, megelőzve Zöld Róbertet, kinek mérlegeléskor 1575 grammot mutatott a mérleg.

Az első forduló végeztével egy igen szoros eredmény alakult ki, csupán grammokon múltak az értékes pontok, melyeknek, mint a későbbiekben kiderült, nagy szerep jutott a végelszámolásnál.

A helyhúzás és a másfél óra szünet után következett a második forduló, mely nagy izgalmakat tartogatott a versenyzőknek.
Már a sorshúzáskor kiderült, hogy a verseny legnagyobb esélyese a gyergyószentmiklósi Libiczey László, hisz ő a második fordulóban is ugyanarra a helyre húzott, mint az előzőben, hol szektor egyest sikerült csinálnia.

Ahogy telt az idő, a verseny győztesének kiléte egyre jobban kezdett körvonalazódni, viszont a többi helyezésekért nagy küzdelem folyt és csak találgatni lehetett, hogy ki milyen eredménnyel zárja majd a versenyt.

A nehéz, fárasztó második félidő végeztével, következett a mindent eldöntő mérlegelés.
Elsőként a gyerekeknél kerültek mérlegelésre a halak, melynek végén a csíkszeredai Orosz Ervin került ki győztesként (2 pont) 3485 gramm összfogással.
A második helyen a Gyergyószentmiklósról érkező Zöld Róbert végzett (4 pont) 2940 gramm összfogással, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Baróti Ágoston Szilamér állhatott (6 pont.) 2025 gramm mért hallal.


Főként apró dévérek és küszök kerültek mérlegelésre


A felnőtteknél győztesként a szektorát mindkétszer nyerő Libiczey László (Gyergyószentmiklós) került ki (2 pont) 5120 gramm összfogással. A második helyezett a tavalyi verseny győztese Kocsis Dorin (Erdőszentgyörgy) lett (3 pont) 3620 gramm összfogással, míg a harmadik helyen a Marosvásárhelyről érkező Oroszlán Zsolt végzett 4 ponttal és 3555 grammal.


A verseny végén a résztvevőket egy kiadós ebéd várta…


…jól is esett mindenkinek


Összegezve a történteket és a verseny utáni visszajelzéseket úgy gondolom, hogy egy újabb sikeres (ha nem az eddigi legsikeresebb) ERDÉLYI HORGÁSZ – ENERGO TEAM kupát tudhatunk a hátunk mögött.


Eredményhirdetés következik…


A gyerek kategória győztesei:
Orosz Ervin, Zöld Róbert, Ágoston Szilamér


Az ERDÉLYI HORGÁSZ-ENERGO TEAM KUPA
első három helyezettje


Csoportkép a résztvevőkkel


Végezetül köszönetet szeretnék mondani az ENERGOFISH KFT.-nek, mely már évek óta fő támogatója a versenynek, Pál Istvánnak az ENERGOFISH KFT. vezérigazgatójának, Nagy Albertnek, Kocsis Dorinnak (ki segített, hogy a versenypálya a rendelkezésünkre álljon), a FAPICOM KFT.-nek, a résztvevő horgászoknak, a szakácsnőknek és végezetül, de nem utolsó sorban mindazoknak, kik segédkeztek a verseny lebonyolításában.

Köszönöm és jövőre találkozunk.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...