ET Carp Match - Nomen est omen
Megjelent: 2010. április 21. | Forrás: EnergoTeam | Írások


Folytatódott tavaszi tesztünk a Dunakeszi kavicsbányatavon. A Cayman spiccbotozás után kicsit távolabbi területet, és mélyebb vizet vettünk célba, így jöhetett az Energo Team Classic Carp Match botja.


Remek idő várt ránk a Dunakeszi kavicsbányatavon


A pálca hasonlatos a Bream Match-hez, de annál karakteresebb, szigorúbb. A 3.90-es változatra szavaztunk, hisz azért túl messzire nem akartunk horgászni. A névleges 5-20 grammos dobósúlynál érzésre többet is elbír. Tényleg egy pontyos matchbot annak minden előnyével. A blank anyaga IM10-es karbon, a gyűrűi kompromisszummentes SIC-ek, orsótartója alulról záródó, stabil, megbízható. Néha még látni pontyos matchboton csúszó orsótartót, könyörgöm ne! Itt természetesen a hagyományos csavaros változat található. A nyele osztottan parafa és EVA gumiszivacs. Ahol a kéz potenciálisan érintheti, mindenhol puha, kényelmes. A bot erejét csak növeli a folyamatosan végighúzódó keresztszálas erősítés, ami nem csak dísz, hanem komoly funkcióval bír.


Carp Expert Gold Carp etetőanyaggal alapoztunk

A Drennan horgok kiváló minőséget képviselnek


Orsó tekintetében az ET Fighter Match 30-as modelljét rögzítettük a botra, ami könnyű súlya, és harci fékje miatt szeretünk. No meg a gyors nagy áttételezése miatt, ami a versenyszerű horgászatban sem hátrány. A sima futásért 7 csapágy felel, a dobja persze fém és további 2 grafit pótdob is jár hozzá.


A lapát dévérek emelős kapásainál nem kell szebb látvány


Az orsót jóféle 0,16-os ET POWER Ultra monofillel töltöttük fel, aminek szakítószilárdsága 3,66 kg. A halványbarna zsinór szinte minden víztípuson használható. A zsinór kifejezetten „jóindulatú”, nem hajlamos csomózódásra, nem törik, bírja a strapát. A 150 méteres kiszerelés épp megfelelő ehhez a horgászathoz, és nem utolsó sorban a 30-as Fighter Match zsinórkapacitásához is száz százalékban illeszkedik.


Kiló feletti dévér István kezében


A zsinórra 4+2-es Dínó Slider úszó került pontosan kisúlyozva, a halak megakasztását Drennan Forged Match és Fine Match horgokra bíztuk. Ezek abszolút a világ élvonalát képviselik, minden kompromisszum nélkül!


Egy szépséges compó mutatkozott be a tavaszi levegőn


Etetőanyag gyanánt a Carp Expert Golden Carp-jára alapoztunk. Talán már korábban is szóba került, hogy ez egy annyira gazdag, jól összeválogatott keverék, hogy „elbír” még zsemlemorzsát, vagy további összetevőket is. Csalizni kezdetben szúnyoglárvát használtunk, aztán csontit és főleg pinkit.


István természetesen visszaengedte az aranyszínű harcost


Ezen a napon Gerle Istvánnal horgásztunk együtt, verseny nem volt, csak egy élvezetes tavaszi peca, szép halakkal.


Partközelben is lehet ám próbálkozni, különösen a tavaszi vizekben


A Dunakeszi kavicsbányató mederszerkezete elég változatos. Ahogy szedte ki bagger a sódert, több medertörési szint is található. A tó nem egy sekély pocsolya, igen jó, 4-5 méteres mélységek már partközelben is elérhetők match bottal. Ezért is kedvelik a halak. Tavasszal a sekélyebb részei gyorsan melegednek, de a legnagyobb nyári melegben is hűsölhetnek a halak a nagy mélységekben. A pontyállománya igazán remek, de a dévérezők sem panaszkodhatnak, ha kicsit is eszik a hal, sorozatban lehet a kiló feletti „lapát” dévéreket fogni. Ottjártunkkor a kicsit nyögve-nyelősen induló tavasz még csak 9-10 fokig engedte föl a víz hőmérsékletét, de a pontyok már így is hetek óta jól ettek - bár inkább fenekezőre. Azért joggal remélhettük, hogy előbb-utóbb match-re is megjönnek.


A kitartás gyümölcse: szákban a ponty


Az etetés beindulása után a dévérek aktivizálták magukat. Több, tenyeres, majd félkilós példány után, nekünk is jutott kiló feletti „öreg” példány. Aztán a kiváló compóállomány is bemutatkozott egy képviselővel, ahogy a helyiek mondták, tavaly nagyon sokat fogtak, az idén még csak most indulgat. A szép 70-80 deka körüli „doktorhalat” István gyengéden útjára is engedte.


A bő kétkilós pikkelyes szépen küzdött


Aztán István megmutatta, hogy match-re is eszik a ponty. Szép, feltolós kapása ütött oda, s a bot görbülésén azonnal látni lehetett, hogy ez már nem keszeg, de nem is compó lesz. A vékony zsinórral nagyon élvezetes a fárasztás. Még azt sem lehet mondani, hogy a halnak nincs esélye, különösen az első percekben. Aztán persze a rugalmas bot és a megbízható orsó teszi a dolgát, és a ponty felkényszerül a felszínre. A szákolás már rutinfeladat. A szép 2 kg-os pikkelyes tőponty megkoronázta a délutánunkat.


A nagyobb keszegekből is összejött jó pár darab


A felszerelés egész nap kiválóan teljesített. Bár a horgászon is múlik, de egyszer sem dobtunk gubancot, nem szakadt a zsinór, nem hajlott a horog, szóval ilyen eseményektől mentes napot teljesítettünk. Az időjárás-jelentés borúlátó hangvétele ellenére a szél végig mérsékelt maradt, és még a nap is kisütött néha, úgyhogy igazán elégedettek lehettünk mindennel.


Használt termékek:




ET Carp Match

Carp Expert etetőanyag

Drennan Forged Match

ET Fighter Match




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...