Elsőként
Megjelent: 2010. április 09. | Forrás: Nagy Levente | Írások

A március végén megrendezett fegyver, horgászat, és vadászat (FEHOVA) nemzetközi szakkiállításon az Energofish standján számos újdonság került bemutatásra, melyet az idelátogató horgászok nagy érdeklődéssel fogadtak.

Az új bojlis, feeder, match és bolognai botok között kiállításra került egy új spiccbotcsalád is, melyet a gyártó BLADE POLE néven mutatott be.

Az 5, 6, 7 és 8 méteres spiccbotok igen nagy népszerűségnek örvendtek, számos horgász vette kézbe és az első benyomások mindenki részéről pozitívak voltak.
Azt mindenképp megkell említeni, hogy az érdeklődők között felbukkantak olyan személyek is, kik jeles képviselői Magyarország versenyhorgász-táborának.


A Energofish standján számos újdonság volt megtalálható...


...melyekre több ismert versenyhorgász is kíváncsi volt.

Energo Team Blade Pole.


Én is, mint egyszerű horgász, nagy érdeklődéssel vettem kézbe a botcsalád egyik 8 méteres darabját és próbáltam összehasonlítani a már általam ismert hasonló árkategóriájú spiccbotokkal... már elsőre nagyon megtetszett!

A kiállítás végén nagy örömömre megkaptam az egyik mintadarabot, melyet rögtön már másnap próbára is tettem a vízparton...

Az előkészületeknek kevés jelentőséget tulajdonítottam, hisz csupán 2-3 óra állt rendelkezésemre, így a helyszínt is ennek megfelelően választottam.

A felszerelés a már fent említett spiccbotból és a hozzá járó apróságokból állt, melyből a szereléket állítottam össze: 0,12 mm-es főzsinór, 0,10 mm vastag előke 12-es horog és 1 grammos úszó, melyet több pontban súlyoztam.


A helyszín egy kis fél hektáros magántó,
hol “szinte mindig biztos a halfogás”.


Apróságok, melyekből a
szereléket állítottam össze.

Csaliként trágyagilisztát
használtam.


Az etetőanyagot a tavalyról megmaradt, néhány megkezdett zacskóból már otthon bekevertem, hogy ezzel is nyerjek néhány percet a vízparton.
Csaliként trágyagilisztát használtam, hisz tapasztalatom szerint ebben az időszakban, ezen a vízen, ez a legeredményesebb és ezzel a csalival van a legnagyobb esélyem, hogy pontyot is fogjak.

Az etetés után izgatottan vártam az első kapásokat, melyek nem is várattak sokat magukra. Elsőként kisebb kárászok, bodorkák jelentkeztek, majd néhány méretesebb, ahogy mi nevezzük őket, jó tenyeres kárász is beköszönt az etetésen.

Ahogy teltek a percek, kezdett kialakulni bennem egy kép a kezembe tartott spiccbotról... Jó volt vele horgászni, de kíváncsi voltam, hogyan is működik, ha nagyobb ellenállásba ütközik...


Az első ponty… mire barátom a kezébe vette a fotómasinát, a hal már feladta a küzdelmet…

A 3 méteres merítő
nyél kissé
rövidnek bizonyult.


Megvan…

…az idei első pontyom.


Az idő kevés volt, így csak reménykedhettem, hogy pontyot foghatok, de szerencsére a horgászat utolsó fél órájában, ez is megtörtént és sikerült végre, ha nem is „nagyot”, de pontyot (-kat) akasztani, melyet gond nélkül másodpercek alatt merítőbe tereltem.


Egy rövid, de izgalmas
horgászat eredménye.


E rövid horgászat alatt fogott halak, ugyan nem voltak nagyok, de ez is elég volt ahhoz, hogy az elsők között, a vízparton tapasztaltakra alapozva egy pozitív véleményt formáljak e botról.


Elégedetten térhettem haza…


Ahogy az időm engedi, újra kimegyek a vízpartra és újra próbálkozom, remélve, hogy nagyobb halakkal is találkozom, hogy egy még átfogóbb képet alkothassak e spiccbotról.

Hamarosan folytatom!


ET Ultra Power

Professional 100m

Ólomkészlet sörét

Maruto 9423-R





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...