Februári pergetés Írországban
Megjelent: 2010. február 17. | Forrás: Bodnár Zoltán | Írások


Üdvözlök mindenkit Írországból. A múltkori cikkemből kimaradt a vontatós módszer illusztrálása, ezt most a pótolom. A vontatós módszerek közül én csak a döglött csalihalakkal történő alkalmazást használom.


Nagy csali nagy csuka! Nem mindig igaz.


A képek illusztrálják az effajta technika tartozékait. Egy multiplikátoros orsó, ami úgynevezett nyeletőfékkel rendelkezik, a Banax Sounion.


A bot és az orsó - jó páros
egy kis csukával

Egy szebb csuka még az egy-két fokos vízben is jó ellenfél. ET Spin Blade teszt közben.


Ez helyettesíthető egy nyeletőfékes orsóval, a horgászbot a jelen esetben egy ET President DX Kevlar bot. Szükség van még forgókapcsokra, egy hosszúkás, átfűzhető úszóra, gumiütközőkre, fonott zsinórra és szivarólomra.


Már a víz tetején van, de lesz még
kirohanása. Ezek kivédésére van
szükségünk a kiváló minőségű
felszerelésre.

Büszke horgász, aki először használt ET Spin Blade és
Ryobi Applause kettőst
és nagyon megszerette.


Én szeretem az előkémet saját magam készíteni, de ha valakinek nincsenek, meg a megfelelő szerszámai, akár be is lehet szerezni a kéthorgos előkéket.


Mindig kíméletesen. A csuka is megérdemli a matracot.


Első próbálkozásnak ezek is megteszik. Tehát, a szerelés aránylag egyszerű, kell egy csónak és mindenki indulhat ennek az otthoni viszonyokban új szereléknek a kipróbálására. A vontatás során figyelni kell a csónak sebességére, én általában egészen lassan szoktam menni, ennek az eléréséhez egy elektromos motort használok.


A bot, a horgász
és a hal.

Jogos öröm egy csuka 90 cm fölött pergetve igazán szép élmény


A csalik méreteivel szelektálhatjuk a fogott csukák méretét is. Nagyobb csali, nagyobb csuka, bár ez nem mindig igaz! A kisebb csalihalak használata mozgalmasabb napot eredményezhet.


És természetesen fénykép után vissza a vízbe.


Írországban egész évben jégmentesek a tavak, ami kedvez ennek a módszernek is. Persze vannak kivételes évek, mint az idei is, de legutoljára ilyen hosszú jegesedés 25 éve volt. Januárban kaptam meg a botjaimat az Energofish Kft-től, és alig vártam, hogy a futár megérkezzen.


Jól ettek, egy másik három kiló körüli.


A hétvégén szombatra egy olyan tóra terveztük a horgászatot, ahol még soha nem horgásztam előtte. Itt Írországban Cavan megyében, ahol a horgászházam van, nem kell horgászengedély.


A Banax Jerk és a Salmo
Slider első hala Írországban


Csak kinézek egy tavat a térképen és indulhat a felfedezés. Általában ilyenkor még sötétben érkezünk meg, így történt most is és korán indulunk a csukák megkeresésére. Még szürkületben indultunk és sok kishal mozgott a víz tetején. Ezek a területek általában csukákat is rejtegetnek.


Sülyedö csali volt a nyerő aznap: Télen a mélyebb vizek környékén kell keresni a csukákat Írországban.


A kishalak mozgása egész évben megszokott reggelente. A víz 4 fokos, ez sajnos még elég hideg, de szép napos időre és szélcsendre számíthattunk az időjósok szerint. Két horgász is csatlakozott hozzám, de reggel csak ketten indultunk.


Azért vontatva is fogtunk. Szép ive van a President
DX Kevlar pergetőbotnak.


A csukák nem nagyon voltak kapós kedvükben egészen délig, vontatás közben folyamatosan pergettünk. Felváltva Salmo Slider-el és hagyományos csalikkal. 11-kor jött az első hal vontatva, egy hosszúkás tengeri csalira éhezett meg a másfél kiló körüli csuka. Végre fogtunk egy halat.


A boldog horgász hala.
Banax Sounion orsó
és ET President bot.


Igazán örültünk, főként azért, mert egy ismeretlen tavon horgásztunk. Folytattuk az utunkat és folyamatosan jöttek a kapások. Igaz, elég sok lemaradt, ami azt sugallta, hogy inkább a kisebb csukák kapnak. Én nem szoktam sokat pergetni - ezen majd változtatni fogok -, de horgásztársam sokat pergetett eddig - partról. De csónakból egészen más a helyyzet.


Egy szép mintájú egészséges ír csuka .
Nem túl nagy, de jól küzdött.

Egy másik a vontatóson.


Ö kapott egy ET Spin Blade 30-80 grammos botot, Ryobi Applause 30-as orsóval. Szorgosan dobált és meg is lett az eredménye. Egy 25 cm-es műcsalival, amit ő hozott, egy kilencven centi fölötti csuka volt a Spine Blade első hala. Soha nem horgászott még EnergoTeam bottal, de nagyon megszerette ezt a pálcát, ami nagy erőtartalékokkal rendelkezik. Jól bizonyította ezt a hal vehemens kirohanásai alatt. Ezek után én sem voltam rest, előkaptam a Banax PF Jerk botot és egy Slider-el vettem üldözőbe a halakat.


A jerkelést még nem rég űzöm, de máris kedvelem. Első
hal a Slider-en.


Nem sokat horgásztam még hasonló bottal, és még soha nem dobtam műcsalit multi orsóval. Kivétel, amikor a Lukácsi-Kovács páros volt a vendégem a tavalyi évben. Az ő botjaikkal dobáltam egyszer-kétszer. Akkor sokat tanultam a csalik mozgatásáról. Kb. a tízedik dobásra meg is volt az első csukám, egy 2 kilós. A nap folyamán három csukát fogtam Salmo Slider-el 1,5 és 3,8 kg között.


Szép nap, szép halak Írországban.


Ez a nap bebizonyította számomra, hogy ha megfelelő felszerelése van az embernek az adott horgászmódszerhez, már nem sok múlik a sikereken! Persze lehet, hogy itt Írországban ez egy kicsit könnyebb a halbőség miatt. Nagyon örültem, hogy az első napon összesen tíz csukát fogtunk, ebből hetet pergetve, és mindenkinek jutott szebb csuka is.


Vontatós horgászat és tartozékaik.


Örülök a sikeres napnak és azért szeretek Írországban horgászni, mert bármikor, bárhova mehetek. Számtalan tó van, amin még nem horgásztam, melyek újabb és újabb élményekkel várnak rám és vendégeimre. Ez az igazi „horgászszabadság” íze!

Kapcsolódó termékek:




ET President DXKevlar

Tuf-Line XP

Grizzly

Banax Sounion

Szivarólom-csúszó

Maruto forgókapocs






Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...