Folyó helyett állóvízre
Megjelent: 2023. április 29. | Forrás: Csala Viktor | Írások

A tél végét jelző időjárás nem tudja otthon tartani a horgászat iránt érdeklődőket, jó magam is így voltam ezzel. A vizek nagy része már felkúszott 8 Celsius-fok fölé, ami azt jelenti, hogy a halak étvágya egyre nagyobb napról napra. Igazán vágytam már kemény fárasztásokra a tél alatt kicsit azt éreztem berozsdásodtam, amikor lehetett ugyan vízparton voltam, de a keszegek nem hajtották karikába a botokat. Szívem szerint a Tiszára mentem volna horgászni, de sajnos nagyon kedvezőtlen a vízállása, színe a kávéra emlékeztet. A medréből kilépett és elöntötte az ártéri erdőket kedvezve ezzel a csukáknak, süllőknek kicsit azt érzem, hogy regenerálódik a folyó a tavalyi aszály sajnos nagyon megviselte vizeinket. Sok helyen rekord alacsony vízállások dőltek, de bízva a természetben reméljük ki heveri ezeket a traumákat. Kapcsolatom a Tiszával nagyon szoros mondhatni a kedvenc vizem, amin imádok úsztatni a folyóvízi horgászat egyik legszebb módszere. Nekem is ez járt a fejembe napok óta, nagyon szeretek bolognai bottal pecázni, de a szőke folyó nem fogadott kegyeibe kicsit azt sugallja „Mindent a maga idejében”! Mindenáron az úszót akartam kémlelni ezért fogtam a bolognait és irány a Maty-ér.

A mesterségesen kialakított 40 hektáros víztározót szerintem sok embernek nem kell bemutatni, ugyanis a horgászok körében ismert világszínvonalú versenypályáról van szó. A horgász versenyek és a kajak kenu rangadók az erre kijelölt oldalon vannak, amit csak az események napján lehet igénybe venni. A hétköznapi horgászatokat a tározó túloldalán tudjuk lebonyolítani én is ide tartottam. Az úgynevezett szűkbe pakoltam ki a felszerelést itt a túlpart nincs túl messze, de a partfaltól 10m re már van kétméteres vize az embernek itt sejtettem a pontyokat. Gondos etető anyag keverés során a Benzar special került a vödörbe panettone ízben. Nem titkolt vágyam volt pontyot fogni ezért kicsit meg spékeltem attraktorral is ugyanebben az ízben. 

Finom falatok

Fontos szerepe van hűvös vízben a plusz adalékoknak.

Mint már említettem bolognai bottal horgásztam a választásom az Energofish palettájáról a Benzar Universal bolo-ra esett. Szerettem volna az esetleges nagyobb pontyokat a merítőmbe terelni, de viszont a kisebb halak fárasztását is élvezni. A bot, ami ezeket a kívánságokat tudja teljesíteni az universal bolo. Jó a súly elosztása és a fogása egy kézzel simán lehet kezelni a pálcát nem lóg kifejezetten gerinces és karcsú a bot test.

 Ez a bot nem egy petrencés rúd!

„Mit sem ér a bot orsó nélkül” szokták mondani. Örök vita az orsó mérete a bolognai boton. A személyes véleményem az, hogy én az adott orsó súlyát nézem szerintem nem kell nagy orsó a bolozáshoz. A hat méteres bothoz, amivel horgásztam egy Ryobi Ecusimát választottam 2000 méretben tökéletesen passzol ehhez a bothoz. A dobjára mono bolo line került 0.18mm vastagságban előke zsinórom 0.16mm es volt szintén Benzar. A horog volt az egyik fő kérdés, ugyanis számításba kellett venni, hogy a pontyok igényelni fogják a kukoricát csaliként, de azt is, hogy a víz még hűvös és nem lehet túl nagy kampót tenni. Az arany középutat választva Energo Team excalibur crucian horgát tettem fel 14-es méretben.

Fontos szerepe van a horgoknak, zsinóroknak a bolognai horgászatban.

A három szem csonti sok lenne ezen a horgon.

Alapozásnak négy nagy méretű gombócot dobtam csalinak, pedig két szem csontkukacot tűztem. Azt éreztem össze esküdtek ellenem az elemek! A horgászat megkezdése után olyan oldalszelet kaptam, hogy majdnem lefordultam a ládáról. Azt mormogtam magamban a jó isten sem akarja, hogy pecázzak. Az időjósok azt mondták enyhülni fog a szél remélem most nem tévednek. A bolognai botos horgászat során elengedhetetlen a folyamatos kontakt a szerelékkel, ugyanis a csali vezetése az etetésen döntő fontosságú tulajdonképpen erről szól ez a peca. A szél és a víz áramlása egy irányba tartott így bírtam úsztatni a csalit annak ellenére, hogy állóvízen voltam.

Folyamatos kontaktban!

Tartalmas gombóc!

Az első kapásra fél órát kellett várnom. Sejtésem bebizonyosodott meg kell küzdenem a kispontyokkal. A folyamatos etetésben láttam a lehetőséget arra, hogy rá állítsam szépen lassan a nagyobb bajszosokat az etetésre ezért a kisponty után 20 percenként kettő gombóc csobbant az úszóm előtt. A szél kezdett csillapodni és szépen lassan kapás kapást követett jöttek a pontyok sorban egy kárász csúfított bele a katonás rendbe a nyurgák és a tükrösök zöme 40-50dkg volt. A bot szépen dolgozott a szerelék összhangban volt repültek befele a gombócok szorgalmasan meg volt az ütem, már csak abban bízhattam, hogy idővel a nagyobb halak oda tévednek és elverik az etetésről a kis mohó éhes pikkelyeseket. Az etető anyag rohamosan fogyott, majd a kitartás meghozta a gyümölcsét bevágás után fütyült a fék és a 12m es táv, ahol horgásztam meghozta a halat. Az év első igazi fárasztása következett számomra, szépen karikába volt a bot és méterről méterre nyertem vissza a zsinórt míg nem szákba tereltem a halat. Azonnal dobtam be két gombócot az etetésre utána szemügyre vettem jobban a leendő fotó alanyt, kitűnő akadás volt a húsos szájába a pontynak. Imádom ezeket az ET Excalibur horgokat kiváló minőség. 

Karikába a bot.

Szákba terelve.

Kiváló akadás.

Kézben a pikkelyes

A gyors fotó után következett a visszaengedés. Bízva abban, hogy ott vannak a méretesebb társai folytattam a horgászatot 15 perc után újabb kapás következett ismét szebb bajszos volt a horgon, de az volt az érdekes, hogy elég nyugodtan viselkedett az előző torpedóhoz képest. Szinte az etetésen már felszínre jött ő is egy darabos volt. Ez az igazi motiváció, amikor a horgásznak a sikere saját elgondolt taktikájával valósul meg és ez hozza meg az eredményt.

Az első pillantás.

Fontos a halak védelme.

Száj fertőtlenítés.

Igazából egésznap szívesen kint ültem volna a vízparton csodás idő alakult minden egy igazi tavaszi pecához adott a reggeli körülményekhez képest. Nagyon kívánta a víz az etető anyagot folyamatos buborékok jöttek fel az úszó környékén. Bedobtam az utolsó két gombócomat „Na gyerünk!”. Pár perc múlva a többi kapáshoz hasonlóan lassan elmerült az úszóm és ott is volt a harmadik jó halam a sok kicsi után. ismét karikába a bot és dolgozott a Benzar bolo. Igazi öröm fárasztás volt próbált a hal menekülni a mellettem lévő akadóba, ami egy fának a gyökerei voltak. Szépen lassan felszínre jött a 2kg körüli töves majd ő is a merítőbe kötött ki. A nap utolsó pontya is megérkezett a bolognai botos horgászat nem a legkönnyebb sok múlik a boton talán a legtöbb fontos, hogy ha tehetjük egy tapasztalt sporttárs segítségét és véleményét kérjük ki. Nagyon gyorsan el lehet hidegülni ettől a módszertől, ha egy sár nehéz rossz karakterisztikájú pálcával vágunk bele a pecába, de ezt a botot bátran merem ajánlani sok örömet okoz legyen szó keszeg vagy akár ponty horgászatról.     

Szép idő és szép ponty a kézben. 

Csendélet

Harc

A bolognai botos horgászat szépsége

Bebizonyította ez a nap, hogy megéri agyalni és kitartani az mellett, amit kigondolunk, ha ennek megjön az eredménye garantáltan fejlődünk. Sikeres nap után széles mosollyal illik távozni a vízpartról én is így tettem. Biztos vagyok benne, hogy visszatérek ide egy horgászatra. Fárasztásokban gazdag szezont kívánok mindenkinek és remélem többen ragadnak bolognai botot a kezükbe és művelik ezt a szép módszert. 

Csala Viktor 


BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft
BENZAR UNIVERSAL BOLO BOT
26 990 Ft
BENZÁR MONO BOLO TRANSZPARENS ZSINÓR 100M
1 450 Ft
EXCALIBUR CRUCIAN WORM HOROG
590 Ft
BENZAR MIX PANETTONE ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 290 Ft
Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...