Gyöngyösi pergető verseny
Megjelent: 2010. október 06. | Forrás: Mátrai Pergetők | Írások


A Mátrai Pergetők gyöngyösi versenyét már nyugodtan nevezhetjük hagyományteremtő viadalnak 4 év távlatából. A verseny minden évben szeptember hónap második felében kerül lebonyolításra. Az idei évben sajnos több verseny is nagyon közeli időpontba lett hozva a versenyünkhöz, vagy éppen pont ugyan arra az időpontra, és mint ilyenkor lenni szokott, sokan kénytelenek voltak lemondani a részvételi szándékukat. Máig nem értem, hogy miért kell ezt így csinálni, de biztos van rá magyarázat. Na de nem erről akartam fanyalogni, csak nagyon kikívánkozott belőlem.

Edzés:
A verseny előtti napon volt módom egy kis tréninget beiktatni az egyéb szervezési feladatok mellett. Kora hajnalban érkeztünk a vízre Kovács Tomi kollégával együtt. A Mátrai Pergetők közül Ő ismeri a legjobban a vizet. Gyönyörű volt a napfelkelte.


Edzésnapi hajnal


De valami azt sugallta, itt hamarosan nagy változások lesznek. Nem késlekedtünk és még a pirkadatban megkezdtük a horgászatot. Terveink szerint a szélvizet vallattuk a csukák reményében, kevés sikerrel. A tavalyi év nagyarányú csukapopulációja semmibe vette fáradalmainkat. Már közel a tó 2/3 részét átvallattuk, amikor a Toka patak befolyójához érve, egy teljesen megváltozott arculat fogadott bennünket. Az idei évben több nagyobb áradás vonult végig a patakon és a víztározón. A máskor oly békés kis patakocska a befolyó környékét teljesen feltöltötte, egy kis szigetet képezve, változatos mederviszonyokat kínálva a pergetőknek. Itt egy kicsit elidőzve figyeltük a milliárdnyi babahal minden rezdülését. Mert rezdülések azok voltak, igen szép számban. Csak hát az előidézőit nem igen találtuk. De kitartásunk meghozta gyümölcsét, egy igen szép, közel 1kg-os domi személyében. Hogy mire kapott, az szinte hihetetlen, de nézzétek meg ti a képen.

Még sikerült egy idei süllő ifjoncot elcsábítanunk UL módszerrel, de más érdemleges nem történt, Közben a szél is kezdett feltámadni, jelezvén, ideje mennünk. Még egy nagyon fontos infóval lettünk gazdagabbak: a víz a behozott nagymennyiségű hordaléktól igen opálos volt, 20cm-es átláthatósággal, ami a Gyöngyin (ahogy mi nevezzük) nem igazán jó jel. A mélyvizek vallatására már nem volt időnk. De ilyen átláthatóság mellett nem is bíztam benne. Erre a versenyen majdnem rá is faragtunk.

Verseny:
Reggel korai kelés és indulás a helyszínre. Nagyon sok dolgunk az indításig nem volt, mivel előző nap már megoldottuk az installációs feladatokat. Maradt a regisztráció. Sajnos a regisztráción 6 csapat nem jelent meg a nevezők közül, várakoztunk egy kicsit, bízva abban, hogy valahol úton vannak, és kis késéssel megérkeznek. De nem érkeztek meg, a verseny indítása 15 percet késett.


Reggeli rajt


A mezőny nagyon hamar szétszéledt az 56ha-os tavon. A többség a mélyvíz felé vette az irányt, többen a befolyókat célozták meg, akár felmenve egészen a patakokba. Egy pár csapat pedig a sekélyebb hátsó részt vette birtokba. Ezek között voltunk mi is. Bíztunk a temérdek babahal vonzerejében, csak meglátogatják őket a ragadozók. Az első fogások a verseny elején már regisztrálva lettek. A Szappanos - Demeter páros már az első órában 4db süllővel dicsekedhetett. Ez igen nagy előny, úgy gondoltam számunkra szinte behozhatatlan, mivel nekünk még nem volt halunk. A befolyóknál is láttunk fogásokat és a csapatok kitartottak az eredeti taktikájuknál. Nagyon kevés volt a vándorlás.


Takács domija


Többségében a süllők jelentkeztek, amire az edzésünk alapján is lehetett számítani. Kovács – Kürti párosnál láttunk hal lemaradást és fogtak is egyet, ezzel kezdtek felzárkózni az élmezőnyhöz. Nekem is sikerült elcsábítanom egy süllőcskét a maga 60-70dkg tömegével, de legalább a remény megmaradt a felzárkózáshoz. Egyre több helyről jöttek a fogási hírek, sok csapatnál volt már hal. Sajnos mi nagyon távol horgásztunk a többiektől, így nem tudok nagyon élménydús beszámolót írni a verseny folyamáról, mivel kevés információ jutott el hozzánk. A mérlegelőket sem dolgoztattuk meg igazán. De eljöttek Iván párom percei (órái). Megkezdte a halfogást egy 1,5kg-os süllővel, majd nem sokkal később egy 60dkg körülivel.


Iván süllője



A remény fényei megcsillantak előttünk, hogy befoghatjuk a Szappanos – Demeter párost. Na de a kedélyeket gyorsan lehűtötte Algailer –Schlotthauer páros 4kg feletti csukája. De még bízhattunk a dobogós helyezésben. A tőlünk nem messze álló csapatok is elkezdték fogni a halakat. Mérlegelők jártak az Antal – Csörgő párosnál is.


Milán sücije


A verseny utolsó negyedéhez közeledtünk, és nagyon kellett volna még legalább egy jobb halat fognunk az előző háromhoz, hogy a dobogós helyezésünk biztos legyen. Ha kis lépésekkel is, de mi is belekezdtünk a vándorlásba. De a többi csapat is hasonlóan gondolkodott a finisben. Szerintem ebben az időben többet motorozott a mezőny, mint horgászott, köszönhetően a megerősödő keleti szélnek. Minket sem tartott meg a lekötő súly, így szélcsendesebb vizekre hajóztunk. A mérlegelőknek is akadt dolguk bőven. Szintén a közelünkben mérlegeltek a Kalacsi – Kalacsiné párosnak


Kalacsi sücije


Mi is megpróbáltunk a végén még jobban öszpontositani, és ez Ivánnak sikerült csapatunkból. Kikormányzott egy 60dkg körüli sücit. Távolabb tőlünk Kürti Tibi is fogott egy halat.


Kürti harija


És láttuk, hogy a mérlegelők folyamatosan dolgoznak. Nem voltunk biztosak a dobogós helyezésünkben. Éreztük, nagyon kellene még egy hal a dobogóhoz, de mivel nem sikerült fognunk, (és tetemes összegért sem akart adni senki egyet, a boltba kiszaladni pedig már nem volt időnk) mint látni fogjuk, le is maradtunk a dobogóról. A verseny végét jelző dudaszó nem esett jól, még biztunk egy halban, de szerintem sokan voltak igy. Nem lehetett tudni kik osztoznak az első három helyen.


A küzdelem tárgya


A kikötőbe érve mindenki fejben matekozott, Szappanosék biztosan előttünk végeztek 5 pont különbséggel. Ez igazából 1db sügér, ha előbb tudjuk, meg lehetet volna fogni. Az Algailer –Schlotthauer páros a nagy csukájukhoz begyűjtött még 3db csukát, igy már biztos volt az első helyük. A surranó ágon meglepetésként az Oláh – Rácz páros 4db hallal végleg eloszlatta a reményeinket. Így maradt izgalom az eredményhirdetésig mindenki számára.


Eredményhirdetés előtt


Összegezve a beszélgetések alapján a fogásokat, számomra a vártnál több halat fogtak a csapatok Az időjárás, valamint a nem régen levonult áradás nem kedvezett a fogási esélyeknek. Ennek ellenére nagyon sok csapatnak sikerült halat fogni. A tó minden részén lehetet egy-egy halat elcsípni. Mely szintén meglepő. Így utólag belegondolva, a halak vándoroltak és nem maradtak egy területen. A mély vizek több halat adtak, vagy talán könnyebb volt ott megfogni őket. A négy csapatból, melynek 4db halat sikerült fognia, két csapat a szélvizeket horgászta, kettő pedig a mélyebb részeket. Persze a csalikat nem árulta el senki, vagy amit megneveztek szerintem azzal nem fogtak, de ezt meg lehet érteni az OB. első fordulója előtt, mely a következő hét szombatján lesz lebonyolítva. Az idei évben egyesületünk nem egy nagyobb szponzor támogatását élvezte, hanem az évek alatt kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a díjazásban a Horgász Online áruház, valamint az Energofis Kft vette ki derekasan részét. Új volt a szponzorációban, hogy mi választhattuk ki a díjakat. Szerettük volna elkerülni a felesleges felszerelések osztogatását, reméljük a díjazottak megelégedésére. Egyesületünknek már évek óta szoros az együttműködése a Jászberényi Center horgászbolttal. Szeretném itt is megköszönni a Gyöngyös és Környéke Horgász Egyesület minden tagjának, hogy már évek óta féltve őrzik a tavukat. Reméljük, sokáig megmarad az egyesületek közötti együttműködés. És nem utolsó sorban lássuk a verseny végeredményeit, valamint statisztikáit.

Verseny eredmények

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...