Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas tud lenni. Így télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng, vagy makréla illatánál, csak az ízüket szeretem jobban!
A rozsdamentes E.T. asztali halfüstölő használata még azoknak is gyerekjáték, akik hozzám hasonlóan ügyetlenek a konyhában.
Vegyük át lépésről lépésre a halfüstölő használatát, készítsünk el együtt kettő szivárványos pisztrángot.
A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (bükk) kérgéből és fenyőfélék termésének, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.
Alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással a bőr alatti nyálkát, fekete színű enyvet is.
A pikkelyezés és a nyálka eltávolítása során ügyeljünk arra, hogy a bőrben és a halhúsban fizikai roncsolást ne okozzunk.
Az ízesítés fűszeres sóval történik: a halak bőrét és hasüregét szórjuk-dörzsöljük be vele.
Amíg összerakjuk a füstölőt, hagyjuk a sóban állni a halakat.
Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.
A füstölő talapzatában foglal helyet a két égő, melyek az egyenletes hőadásról fognak gondoskodni.
Mindkét égőt a rács szintjéig töltsük denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel kb. 20-25 percig, tehát a füstölés teljes idejére biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot.
Fontos szerepe van a füstölő oldalán található fülnek, ezzel zárjuk le ugyanis szorosan az edényünk fedelét.
Következő lépésben helyezzük a füstölő belsejét az égők fölé, ebben lesz majd a dupla rács és a zsírfelfogó alátét is.
A középső részen kialakított kis mélyedésbe szórjuk a fűrészport, lehetőleg egyenletesen elosztva! Egy füstölésre csupán egy evőkanálnyi fűrészporra van szükségünk.
Ahogy arról már az elején szó volt, a jó minőségű fűrészpor különféle keményfa, kéreg és fenyőféle magjának keverékéből áll.
A fűrészpor egyenletes elterítése után helyezzük az edény aljára a zsírfogó lapot. Ennek hiányában a halból hő hatására kicsepegő zsiradék ráfolyna a füstképződésért felelős fűrészporra.
A dobozban található két rácsot fordítsuk össze, így duplán foglalnak majd helyet a füstölőben.
Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását.
A záró sapka összeszerelése noha nem bonyolult, de azért az összeillesztés sorrendjére figyeljünk.
A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet.
A denaturált szeszt pontosan öntsük az égőkbe, ha melléfolyt töröljük le alaposan, különben csak azt vesszük majd észre, hogy a lángok körbenyaldossák a füstölő egész oldalát.
A lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával.
A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük.
Ez a fotó remélhetőleg sokaknak segít majd az összeszerelés sorrendjének elsajátításában.
Begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről az ínycsiklandó füst fog árulkodni.
Mindössze 20 perc telt el és a pisztrángjaink elkészültek. Ennyi idő alatt vajpuhává és fenséges ízűvé vált a halhús.
A pisztráng után a tengeri halak füstölését is ki kell próbálnotok. A makrélát lehetetlenség megunni, ráadásul még pikkelyezni sem kell.
Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!
A nyári meleg vizek legkülönlegesebb és legnagyobb vonzerővel bíró természetes csalija a tigrismogyoró. Édes illata és természetes cukortartalma miatt ellenállhatatlan a pontyok és amurok számára. Tavasz végétől és is előszeretettel alkalmaztam a tigrismogyorót a hajszálelőkéimen, több gyönyörű pontyot és amurt köszönhettem neki. Célzott ponty és amurhorgászatom erős bojlis felszereléssel egy sekély vizű, lassú áramlású...
A nyár derekán Pető Gabi csapattársammal, és állandó segítőjével, Karcsival, úgy döntöttünk, hogy összehozunk egy hétköznapi teszthorgászatot. Ismerősöktől, horgászbarátoktól nagyon sok jót hallottunk a Nógrádmarcal községben található Mixi-horgásztóról. Az elmondások alapján kiváló halállománnyal rendelkezik, nem nagy a vízmélysége, viszonylag sok amur él benne és a pontyok átlagmérete is 5 kg körül van. Igaz Gabitól, vagyis Budapesttől és...
Évek óta használom az iBite úszó család különböző típusait, melyek lefedik az úszós horgászat minden területét, legyen az match, rakós vagy spicc botos módszer. Találunk keszegező, pontyozó és rablóhalas típusokat, csúszó és fix változatokat minden szükséges teherbírással. Ennek megfelelően a bot, a távolság, a vízmélység függvényében választok közülük. iBite úszók. Az úszós módszerek közül a legközelebb a match botos...
A hidegfront betörések alkalmával történő pontyhorgászataim a Balatonon máig a legemlékezetesebbek. A légnyomás csökkenését eredményező szelek felkorbácsolják a Balaton vizét, az alsó vízréteg lebegő szemcséi, a felső iszapréteg felkeveredésével szürkévé festett tó vizében vad táplálkozásba kezdenek ilyenkor a pontyok óriási tömegei. Északi szélben, a Badacsony felől érkező orkán sem tántoríthat el a bojlizástól, sőt, a besétálós...
A leggyakoribb vendég a nyári, folyóvízi pergetéseim idején a ragadozó őn, és a süllő, melyekkel a pikkelyesek közül találkozom. Ennek oka kettős, egyrészt belőlük elég szép mennyiséget találhatunk a folyóinkban. Másrészről legtöbbször célirányosan róluk szól a pergetésem. Főként mert megtalálásuk, kapásra csábításuk nem igényel olyan sok időt, mint a szintén pergetve is fogható harcsáké. Ám nekem más okom is volt, hogy elsősorban rájuk...
Ugyan melyikünk fejében nem játszódott már le a gondolat hatalmas amurokkal való küzdelemről. Hát bizony az enyémben vagy ezerszer lepergett már ez a film, ilyen-olyan finisekkel. Hol happy end volt a vége, hol pedig az amurok kerültek ki győztesen kettők csatájából. A júniusi alacsony dunai vízállás és az átlagosnál magasabb, 25 fokos vízhőmérséklet cselekvésre parancsolt, és etetni kezdtem kukoricával a Pest alatti Duna szakasz általam sűrűn látogatott...