Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas tud lenni. Így télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng, vagy makréla illatánál, csak az ízüket szeretem jobban!
A rozsdamentes E.T. asztali halfüstölő használata még azoknak is gyerekjáték, akik hozzám hasonlóan ügyetlenek a konyhában.
Vegyük át lépésről lépésre a halfüstölő használatát, készítsünk el együtt kettő szivárványos pisztrángot.
A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (bükk) kérgéből és fenyőfélék termésének, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.
Alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással a bőr alatti nyálkát, fekete színű enyvet is.
A pikkelyezés és a nyálka eltávolítása során ügyeljünk arra, hogy a bőrben és a halhúsban fizikai roncsolást ne okozzunk.
Az ízesítés fűszeres sóval történik: a halak bőrét és hasüregét szórjuk-dörzsöljük be vele.
Amíg összerakjuk a füstölőt, hagyjuk a sóban állni a halakat.
Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.
A füstölő talapzatában foglal helyet a két égő, melyek az egyenletes hőadásról fognak gondoskodni.
Mindkét égőt a rács szintjéig töltsük denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel kb. 20-25 percig, tehát a füstölés teljes idejére biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot.
Fontos szerepe van a füstölő oldalán található fülnek, ezzel zárjuk le ugyanis szorosan az edényünk fedelét.
Következő lépésben helyezzük a füstölő belsejét az égők fölé, ebben lesz majd a dupla rács és a zsírfelfogó alátét is.
A középső részen kialakított kis mélyedésbe szórjuk a fűrészport, lehetőleg egyenletesen elosztva! Egy füstölésre csupán egy evőkanálnyi fűrészporra van szükségünk.
Ahogy arról már az elején szó volt, a jó minőségű fűrészpor különféle keményfa, kéreg és fenyőféle magjának keverékéből áll.
A fűrészpor egyenletes elterítése után helyezzük az edény aljára a zsírfogó lapot. Ennek hiányában a halból hő hatására kicsepegő zsiradék ráfolyna a füstképződésért felelős fűrészporra.
A dobozban található két rácsot fordítsuk össze, így duplán foglalnak majd helyet a füstölőben.
Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását.
A záró sapka összeszerelése noha nem bonyolult, de azért az összeillesztés sorrendjére figyeljünk.
A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet.
A denaturált szeszt pontosan öntsük az égőkbe, ha melléfolyt töröljük le alaposan, különben csak azt vesszük majd észre, hogy a lángok körbenyaldossák a füstölő egész oldalát.
A lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával.
A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük.
Ez a fotó remélhetőleg sokaknak segít majd az összeszerelés sorrendjének elsajátításában.
Begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről az ínycsiklandó füst fog árulkodni.
Mindössze 20 perc telt el és a pisztrángjaink elkészültek. Ennyi idő alatt vajpuhává és fenséges ízűvé vált a halhús.
A pisztráng után a tengeri halak füstölését is ki kell próbálnotok. A makrélát lehetetlenség megunni, ráadásul még pikkelyezni sem kell.
Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!
Még április utolsó hetében kapott kis csapatunk lehetőséget arra, hogy az Alföld szívében, az akasztói pontyparadicsomban horgásszon. A gyönyörű környezetnek, a színükben, méretükben és habitusukban is különleges, saját nevelésű szíki óriáspontyoknak ugyan ki tudott volna ellenállni? A nappali órák nyarat idéző hősokkja, és a napok óta változatlanul magas légnyomás nem sok jóval kecsegtetett, de még szép, hogy megpróbáltuk. A klasszikus, sokat...
A lassú felmelegedés és a megállíthatatlanak tűnő, folyamatos apadás jellemezte nyár legelejére a pontyairól és amurjairól híres Nádor csatornát. A tiszta, sekély vízben az átütő fény miatt a halak, pláne a nagytestű egyedek rendkívül óvatosan táplálkoztak, kerültek minden gyanúsat, nagyon nehéz volt túljárni az eszükön a könnyűnek és egyszerűnek amúgy sem nevezhető pályán. A csatorna vizszintjének apadását tökéletesen nyomon...
Megvallom őszintén, pergetni és különösen balinozni én akkor szeretek, amikor éhes halra horgászhatok és a balinok harsány rablásaikkal messziről árulkodnak arról, hogy hol is találom őket. Node ehhez az is kell, hogy erre felkészülten járjam a vizek partját, vagyis MINDIG legyen nálam egy alkalmas felszerelés. Volt egy olyan szakasza az életemnek, amikor sokat utaztam és az útvonal érintette a Tiszát, a Hármas, majd a Sebes Köröst, Berettyót, így...
A különféle főtt magvakkal történő etetés nemcsak kisebb-nagyobb tavainkon, de a sekély, gyorsan melegedő, lassú folyású csatornákon is rendkívül eredményes. Kezdetben a pontyok, majd a tavasz második felétől az amurok is előszeretettel látogatják a főtt kukoricával, búzával, kenderrel, és természetesen az elmaradhatatlan tigrismogyoróval etetett helyeinket. A sekély, gyorsan melegedő Nádor csatornán nem tudnám elképzelni a tavaszi-nyári...
Idén beneveztem a Szücsi-völgy tóra, egy kétfordulós horgászversenyre. Biztosan sokan láttátok már azt a videót, amelyben Szabó Bence rengeteg óriás dévérkeszeget fogott ezen a vízen. Emiatt a verseny fő célja az volt, hogy megfogjam életem dévérkeszegét, a jó eredmény elérése csak másodlagos volt. Az első fordulóra, március 16. napján került sor. Mivel a víz teljesen ismeretlen volt számomra – annyit tudtam róla, hogy nagyon nagy...
Az első katlovi délutánunk és éjszakánk tapasztalatai és történései alapján kijelenthettük, hogy a mostani túránkat nem az éjszakai kapások fogják uralni. A pontyok aktivitása a nappali órákra esett, végig ez is volt a jellemző - s itt jegyezném meg gyorsan - hogy a tavalyi túránk során viszont csak és kivételesen az éjszakai órák voltak eredményesek, nappal lehetetlen volt kapást kicsikarni. Ritka pillanatok egyike, amikor elállt az eső,...