A füstölt hal mennyei illata nemcsak engem, de a szűkebb és tágabb környezetemben élőket is rabul ejtette hosszú évek óta. Voltak, akik személyesen győződtek meg róla, de volt olyan is, aki szájhagyomány útján kóstolt bele a halfüstölés megunhatatlan ízvilágába. Ami különösen jó benne, az az, hogy akár az elkészített pisztránggal kedveskedünk valakinek, vagy akár magával a halfüstölővel ajándékozzuk meg szeretteinket, egyszerűen nem tudunk mellé lőni vele. A várt hatás és széles mosoly nem maradhat el!
Saját halfüstölőmet pontosan négy éve kaptam, és nagyon hamar ráéreztem a praktikáira, úgy voltam vele, hogy ezt bizony nekem találták ki. Imádván a füstölt halat, sokat használtam, a legtöbbször pisztráng, vagy makréla füstölődött benne bronzszínűre.
Hideg téli napokon van a legmeghittebb hangulat hozzá, ilyenkor bizony a borókás-bükkfás füst illata járja át a kertet, az udvart.
Megesik, hogy magam fogom meg, de azért az esetek kilencven valahány százalékában a szupermarketek polcairól viszem haza a konyhakész szivárványosokat.
A füstölni kívánt halakat - ha időnk engedi - páclében hagyjuk állni egy teljes éjszakát, ha viszont sürgősen kell valami maradandót alkotnunk, akkor is legalább 1-2 órára tegyük pisztrángjainkat a hűtőbe szunnyadni, miután valami jóféle fűszersóval nyakon szórtuk őket.
Nem vagyok egy nagy kísérletező, szeretek biztosra menni. A bolti fűszersót azonban szeretem tovább turbósítani…
… így a négyféle borsválogatást tartalmazó fűszermalomból őrlök hozzá frissen egy keveset, melyet utána jól összekeverek.
Ezzel a borsos fűszersóval dörzsölöm be a füstre szánt halakat, kívül enyhén …
… de belül jó alaposan, a maximális ízhatás kedvéért.
Fontos megemlíteni, hogy sózás előtt minden egyes halat konyhai kéztörlő segítségével gondosan áttörlök, az idő közben kicsapódó vizet leitatom, hogy a füstölés végéig a halak a lehető legszárazabbak maradjanak. Ehhez mindenekelőtt természetesen friss alapanyag kell. Nem szeretem, és látványnak sem kívánatos a nedvességtől tocsogó füstölt hal.
A meleg füstöléshez előkészített, gondosan áttörölt és sóval ízesített pisztrángok.
Sokat látott, régi fényét elvesztett, de máig remek ételeket varázsolni képes füstölőm, és az elmaradhatatlan bükkfa fűrészpor.
A dupla rács és a zsírfogó lemez eltávolítása után a készülék legalján található kimélyített részbe szúrjunk másfél-kettő csapott evőkanálnyi fűrészport.
Fontos, hogy csak ezt az ovális alakú mély részt fedje a fűrészpor, ugyanis alatta fognak dolgozni a lángok, ott a legnagyobb a hőtermelés!
Ezt követően a zsírfelfogó lapot helyezzük vissza …
… majd a dupla grillrácsot, mely milliméter pontosan bele kell hogy illeszkedjen a füstölő keretébe.
A hőhatásért, a meleg füstért feleős égőket töltsük fel denaturált szesszel …
… de nagyon figyeljünk rá, hogy csak a hálós részig érjen a nafta szintje, ez adja meg ugyanis az optimális füstölés idejét!
Következhet a szeszégők begyújtása, majd, ha oldalról a gyufával benyúlva végeztünk, a lyukak nyílásait nyugodtan csökkentsük a felére, így is bőven elég oxigént kapnak az optimális égéshez.
Halainkat a felső grillrácsra helyezzük szépen elosztva, egymás mellett és között helyet hagyva a forró levegő szabad áramlásának.
Az egyenletes meleg biztosítása, a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében lényeges, hogy a füstölő fedelét a készülék két végén található füllel leszorítsuk.
Ha jól dolgoztunk, pár perc elteltével láthatóvá válik a füstölőnk tetején található nyílásból áramló füst.
Mindössze kicsivel több, mint negyedóra kellett a mennyei halétel elkészítéséhez.
Nemcsak az illatok az árulkodók, a szeszégők kialvása lesz egyértelmű jele annak, hogy a füstölt pisztrángjaink elkészültek. A gyönyörű bronzbarna színük mellett a vajpuhára párolódott halhús fenséges füstös íze mutatja majd meg mennyire dolgoztunk jól. Friss salátával és citromkarikával tálalva a legínyencebbek is megnyalják az ujjukat. A „mikor lesz ilyen legközelebb” kérdésre, pedig készüljetek fel! Jó étvágyat mindenkinek!
Halmos Mihály
Itt van az ősz, itt van újra, halat fogni kell nekem. A pontyok is lényegében szinte minden evők, érdeklődőek, az újdonságra felfigyelnek, de a koruk előrehaladtával egyre tapasztaltabbak rafináltabbak és óvatosabbak lesznek. A Chilis ízekkel a hideg beálltával is jó eséllyel járhatunk túl bajszos barátainkon. Természetesen a túra oszlopos részét képezi a MAX szériás bot, kapásjelző és orsó. Viszont mostanában elég sokat horgásztam finom szerelékkel,...
Akár hiszitek, akár nem, hazánk legnagyobb folyóján a Dunán ezelőtt még sosem pergettem, pedig rengetegszer vonatoztam át a nagy folyó felett, és sokszor tervezgettem a fővárosban horgászatot, de eddig ez valahogy sosem jött össze. Október utolsó napján aztán végre rászántam magam a túrára, és minimál felszereléssel elindultam meghódítani az Öreg Hölgyet... Na persze most megvolt a motivációm, hogy útra keljek, hiszen unokatestvérem csodaszép halak...
Vannak az általam sokat használt kistavas 270-330 centis rövidebb botok no meg az általános és nagyobb távokon is bevethető 360-390-es parittyázók…aztán összetalálkozom egy 420-as bombázóval, amitől szinte leesik az állam... kipróbáltam a CXP Distance Method ’’hosszúpuskát”! Több okból sem szoktak a kezemben ilyen méretek landolni. Egyrészt az általam pecázott helyek és távolságok elérhetőek a rövidebb variánsokkal, másrészt a 175 centimhez...
Mióta elköltöztem Szegedről, az élő Tisza mellől, azóta nem volt szerencsém vizeink ezüstnyilához, a balinhoz. Azonban a szeptemberi, októberi gázolós horgászatom alkalmával több rablásra lettem figyelmes, ezért a domolykós wobblereket gyakran cseréltem őnös csalikra. Mivel a kristálytiszta vízben wobblerekkel nem sikerült kapást elérnem, ezért más megoldás után kellett néznem, hogy tudjak néhányat fogni az őszi balinok közül... Sajnos az említett...
Szeptember közepére a csökkenő balatoni forgatag újra lehetővé tette, hogy üldözőbe vegyem partról bojlis felszerelésemmel a pontyokat. Nemcsak a 17 fokosra hűlt víz, hanem a 60 millió köbméternyire becsült vízhiány is gondoskodott arról, hogy kevesebb legyen a vízpartot látogató fürdőző és turista. Balatonboglár egyik szabadstrandja mellé telepedve meglepődve tapasztaltam, hogy hogy alig van horgász, a vizen csak néhány SUP és vitorlás...
Az online térben és a nyomtatott médiában a legtöbb írásunkban azt mutatjuk be, hogy milyen csalikkal, csalizási módokkal és horgászmódszerekkel tudunk eredményesebbek lenni. Kevés olyan foglalkozott eddig azzal, hogy tippeket és tanácsot adjon azon horgászok számára, akik felelősséget és késztetést is éreznek ezeknek a gyönyörű halaknak az egészségének a megóvására. Jelen cikkünk olyan halvédelemmel kapcsolatos kiegészítőket mutat be, amely...