Horgászik a család
Megjelent: 2011. március 25. | Forrás: Fábián József | Írások
Az Energofish Kft által kiírt pályázatra beérkezett anyagok közül a következő írás érte el a második helyezést:
Első generációs horgász vagyok. Hogy mit értek ez alatt? Azt, hogy úgy fertőzött meg a halfogás szeretete, hogy korábban senki nem kergette a halakat a környezetemben. Nem egy szülő, egy testvér, vagy egy barát hatására kezdtem el horgászni, hanem valamilyen belső indíttatásból. Hogy mi volt ez pontosan? Nem tudnám megmondani. Talán a gyermekkori balatoni nyaralások, a mólók lábainál nyüzsgő sok száz sneci csillogása? Vagy a zempléni kis faluban, a nagyszülőknél eltöltött patakparti emlékek? Sokat gondolkoztam rajta, de tényleg nem tudom. Persze mindez ma már nem is számít. Örülök, hogy így alakult. A parton töltött sok-sok óra rengeteg élménnyel tette gazdagabbá az elmúlt több, mint harminc évet.



Első generációs horgásznak lenni azonban inkább hátrány, mint előny. Ha valaki bevezet a horgászat rejtelmeibe, megtanítja az alapokat, és van kitől ellesni azokat az apróságokat, amelyeken egy horgászat sikere múlhat, akkor az eredmények gyorsabban jelentkeznek. Ennek hiányában gyakrabban fogja kudarc érni a kezdő horgászt, több kitartásra, nagyobb elszántságra lesz szüksége.
Én könyvből tanultam az alapokat. Valamikor a hetvenes években kaptam meg azt az első, „Horgászati alapismeretek" című könyvet, melynek kijáró lapjai ma is jól mutatják, hogy a könyv többször, oda-vissza ki lett olvasva.


Ezzel a könyvvel indult horgászpályafutásom


Az elmélet azonban a horgászatban sem helyettesíti a gyakorlatot. A mai napig úgy kötöm a horgot, ahogy ebben a könyvben le volt írva, azonban arra is emlékszem, hogy sokáig mosoly tárgya volt, ahogy a botot fogva, első peremfutós orsómat használva, próbáltam minél távolabb bedobni a horogra tűzött csalit. Ha nincs aki megmutassa, hogy hogyan is kell csinálni, akkor bizony a rossz technika is rögzülhet, melyet később nehéz lesz kijavítani. Sőt, rövid idő múlva az unokatestvérem is így csinálta, mert lemásolta azt, amit tőlem látott.
Azonban előnye is van annak, ha valaki első generációs horgász. A gyakoribb kudarc, a sokszor göröngyösebb út, a bejárt zsákutcák után önerőből elért eredményeket sokkal inkább magaménak éreztem, mint ha ezek készen az ölembe hullottak volna.
A hosszú évek során szenvedélyes versenyhorgász lettem. Persze csak amatőr szinten. Érdekelt volna a „profi" versenyzés is, de az ehhez szükséges feltételeket nem tudtam előteremteni. Ennél fontosabbnak tartottam, hogy ha valaki a családomból úgy dönt, hogy ő is megpróbálkozik ezzel a nagyszerű hobbival, akkor őneki már ne kelljen mindent nulláról kezdenie.


Spiccbotozni tanulunk


Így kezdtem el tanítgatni a fiaimat a horgászat szeretetére, a halak tiszteletére. A mai világban azonban ez nem könnyű feladat. Annyi féle hatás éri a mai gyerekeket, hogy igen kicsi az esélye annak, hogy horgász legyen belőlük. Ezért nem is erőltettem. Ha akartak velem jönni, akkor szívesen vittem őket, szívesen segítettem nekik. De ha a parton derült ki, hogy a csúzli, vagy a permetszóró flakon a horgászaton kívül sok minden másra is használható, akkor hagytam őket azzal játszani.


Horogszabadítás

Horgászverseny


A horgászat szempontjából is szerencsésen nősültem. Az én párom is átment azokon a fázisokon, melyeken a legtöbb horgászfeleség átesik. Először ellenzik a családfő hóbortját, majd mikor rájönnek, hogy felesleges, akkor a horgászat átkerül a megtűrt kategóriába. Ha szerencsések vagyunk, akkor idővel ez a kategória átalakul támogatottá. Fiatal házas barátaim ne adjátok fel! A siker csak türelem, idő és ügyes diplomácia kérdése.

Ha valaki olyan szerencsés, mint én, akkor előbb-utóbb eljön az a pillanat is, amikor a kedvesünk azzal áll elénk, hogy ő is megpróbálna halat fogni. Ha türelmesek vagyunk, segítjük és bátorítjuk Őt, odafigyelünk arra, hogy sikerélménye legyen, akkor bizony könnyen bekövetkezhet az, hogy már horgászvizsgára készül, majd pedig rövidesen kézbe kapja első engedélyét is.


Energoteam Kupa Női döntő 2010


Nálunk ez az időpont 2006-ban jött el. Gyorsan ki is használtam a lelkesedést, és rögtön be is neveztünk az Energoteam Kupába, melynek keretében először ebben az évben hirdették meg a családi kategóriát.
Aki gyakran versenyzik, az jól tudja, hogy ismeretlen vízen versenybe szállni igen nagy lutri. Ideális esetben a horgász a verseny előtt több napra leköltözik a vízhez, és próbálja kitalálni a nyerő taktikát. Ha erre nincs lehetősége, akkor informálódni próbál a vízről, a fogható halakról, bevált módszerekről, csalikról. Mi csak ezzel az utóbbi lehetőséggel tudtunk élni, ezért az országos döntő napján az esélytelenek nyugalmával vártuk a verseny kezdetét jelző dudaszót.

A páros versenyeknek meg van az a nagy előnye, hogy a két horgász különböző módszerrel, eltérő csalikkal tud egymás mellet horgászni, így az aznapi nyerő taktika hamarabb megfejtésre kerülhet. Így tettünk mi is, és miközben a párom feederbottal próbálta meg rávenni a halakat egy rövid randevúra, addig én a match- és a spiccbotot váltogattam. Gyönyörű dévéreket fogtam, de sajnos csak nagyon ritkán. Egy óra alatt mindössze négy darabot. Ezzel szemben a felségem és a nagyobbik fiam felváltva, ha nem is folyamatosan, de jó ütembe húzták a kisebb, de összességében többet nyomó ezüstkárászokat. A verseny felére látszódott, hogy az aznapi nyerő módszer a feederezés lesz, ezért a verseny hátralévő felében mindkét bottal ezt a módszert részesítettük előnyben.

Ami ezután következett az olyat volt, mint egy álom. Folyamatosan jött a hal. Pontyot ugyan nem fogtunk, de az ezüstkárászok sorban kéredzkedtek be a haltartó szákjainkba. Végül 18 kilogramm felett mérlegeltünk. És ezeknek a halaknak csak körülbelül a felét fogtam én!
Az álom azonban itt még nem ért véget. Jött az eredményhirdetés. A szervezők hátulról sorolták a helyezetteket. Már csak az első három volt hátra, és a mi nevünket még nem mondták. Aztán már csak az első kettő, de még mindig nem hallottuk a nevünket! Aztán kimondták a második helyezett nevét, és azok sem mi voltunk…

Soha nem láttam még ilyen boldognak a fiamat. A párom szerint velem is madarat lehetett fogatni. Azt hiszem, hogy ha bármikor visszatekintek az életem elmúlt éveire, ez a pillanat mindig az elsők között lesz, ami majd eszembe jut. És ezt a sikert nem én értem el, hanem a család közös sikere volt.
Legyezné a hiúságomat, ha most azt mondhatnám, hogy a sikerünk titka a kiemelkedő horgásztudásunk volt. Jól hangozna, de tudom, hogy ez nem így van. A horgászat sikere vagy sikertelensége egy többváltozós függvény. Mi csak jókor voltunk jó helyen.
Az első helyért nagyvonalú díjazásban részesültünk. Többféle horgászeszközt, gumicsónakot és egy ausztriai wellness hétvégét is nyertünk. Köszönjük a támogatóknak, nagyon örültünk neki.


Az egyik nyereményünk: wellness hétvége a Weissensee partján


Azonban számomra nem ez volt az igazi értéke a győzelemnek. Hanem az, hogy mindezt családként értük el. Az, hogy családként tudtunk odaállni, és egy cél érdekében mindannyian igyekeztünk a legtöbbet kihozni magunkból. És erre az élményre évek múlva is jó szívvel fogunk visszaemlékezni, a sikerből évekkel később is fogunk tudni erőt meríteni.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...