Jégbe zárt világ
Megjelent: 2010. február 08. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


A szokatlanul enyhe téli időjárásnak köszönhetően sokáig szabad vízfelületeknek örvendhettünk, de a téli mínuszok csak beköszöntöttek, és vastagon lepadolták a vizeket. A feledés homályába merült lékhorgász felszerelésemet előkotortam és elindultam, hogy fényt derítsek a jég alatt rejtőző halak étvágyára.

Még nappal sem kúszott a hőmérő higanyszála mínusz hat fok fölé, ezért a kora reggeli indulást nem is fontolgattam. Kényelmesen elvégeztem reggeli teendőimet és csak dél körül szántam rá magam, hogy elinduljak. Útközben felvettem Szilárd barátomat is, így már ketten közeledtünk a végcél felé. Mivel egy árva csalihalam sem volt és a vertikális csalijaimat is otthon felejtettem, ezért kizárásos alapon a békés halak becserkészése maradt. Barátom két virgonc kishalat hozott magával, amit előző nap keserves munkával fogott. Számomra is felajánlott egyet, de nem tartottam illendőnek, hogy elfogadjam.

Az általunk legjobbnak vélt helyekre percek alatt kifúrtuk a lékeket, és nemsokára a felcsalizott horgok is a helyükön voltak. A téli időszakot általában kevés hal jellemzi, ezért nem is vártam sokat a horgászattól.


Vékony húsú tűhegyes horgok…

…és a hozzá illő csali


A horgászat kezdeti fázisában volt egy elég kellemetlen tényező. A hőmérséklet hatására folyamatosan hasadt, csattogott, morajlott a jég, és mivel ez volt az első lékhorgász expedíciónk, nem voltunk hozzászokva ezekhez az ijesztő hangokhoz. Néha bizony összeszorult a gyomrunk egy-egy komolyabb hanghatás hallatán. Amint telt az idő, egyre jobban megbarátkoztunk ezekkel a zajokkal és a nap végére már teljesen megszokottá váltak.

Az első órát egyetlen soványka kapás jellemezte, amit természetesen nem sikerült megfognom. A kudarc arra ösztönzött, hogy minél több lyukat vágjak a jégbe, és ezáltal előbb-utóbb valahol csak ráakadok a halakra. Mindenfelé próbálkoztunk, de jó ideig a fogott halak száma a nullával volt egyenlő.
Hosszas keresgélés után, sikerült fúrnom egy léket a halak tartózkodási helyére is. Rövid várakozás után, a kis pálcámat majdnem a vízbe rántotta valami félelmetes jószág. Sietve markoltam meg a nyelet. Már bevágnom sem kellett, agresszíven cibálta az érzékeny botvéget a tettes. Néhány mozdulattal a jégre penderítettem egy tenyeres kárászt. Végre megvolt az első bíztató jel.


Szilárd a frissen vágott léket tisztogatja…

…ami meghálálja a fáradozást


Bizony nekik is lehet örülni télen

A csokorba tűzött szúnyoglárvának nem tudott ellenállni


Elkezdtek csipegetni a halak, hol az egyik, hol a másik úszó antennája merült a víz alá. Néhányan oly agresszíven kaptak, hogy minden akadály nélkül a lékbe rándították a botok spiccét, de ennek ellenére igen kevés volt az akadás. A lárvákat pillanatok alatt lecsipegették, és ha nem voltunk résen, akkor csak a csupasz horgot emelhettük ki a jég alól. Néha az is előfordult, hogy egyszerre mindkét botomon kapás volt. Mintegy fél órán keresztül szórakoztattak bennünket a pikkelyesek, aztán mintha vészharangot kongattak volna, egyik pillanatról a másikra elinalt a raj.


Egy becsapott karesz

Csendélet


Rendületlenül áll a parányi úszó

Barátom, ugrásra készen


Mint az egérlyuk előtt várakozó macska, oly kitartóan lestük a lékeket, csakhogy nem volt semmi mozgás bennük. Arra kényszerültünk, hogy újra a halak nyomába eredjünk. A szélrózsa összes irányában meglékeltük a jégpáncélt, lassan egy aknamezőre kezdett emlékeztetni a terep, mindenütt lyukak tátongtak. A hosszas keresgélés végül meghozta az eredményt. Barátom úszója tétován megindult, majd zutty, elmerült a feketén tátongó lékben. Nemsokára az én úszóm is életre kelt és sebesen tűnt el a jég alatt. Újabb kárászok örvendeztettek meg bennünket.


Egy egészséges halacska

Ezúttal nem volt szükség többkilós halakra, velük is beértük


Apró mozdításokkal igyekeztem kapásra bírni az uszonyosokat…

…ami néha sikerült is


Egy újabb karcsi
a horgon

Csukatámadás jeleit őrzi
ez a feketés példány


Ezüstösök


Összesen mintegy négy órát töltöttünk a jégen, és megkaptunk mindent, amit az első lékhorgászattól elvárhattunk. Tavaszig minden bizonnyal még rengeteg alkalmunk nyílik szerencsét próbálni, és talán lesznek olyan napok is, amikor több sikerrel járunk, és valószínűleg olyan alkalmak is adódnak, mikor sikerül átvészelnünk a horgászatot egyetlen hal nélkül, de mindez a téli horgászat velejárója.


Használt termékek:




ET Ice Bass Light

ET Excalibur FD

Ryobi Applause

Maruto 9423R

ET Specialist Bream

Lékfúró PKG



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...