Jégkorszak
Megjelent: 2010. február 26. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


Igaz némi túlzással, de eredeti jégkorszaki viszonyok uralkodnak környékünkön. Éjszakánként nem ritkák a -20 fokok sem, a nappalok sem kecsegtetnek melegebb idővel, valósággal ropog a levegő is a csípős hidegtől. Napokon keresztül nem kívánkoztam vízpart közelébe, még a folyók hátán is vastagra hízott a jégréteg a cudar időjárás következtében.

Szabadidőmben inkább a Hargita lábainál elterülő erdőket róttam, fotógépem lencséjét a halakról a vadakra irányítottam ebben az időszakban. A folyamatos mozgásban nem éreztem annyira az évszak fagyos leheletét, mintha a jégen a lék felett kuporogtam volna. Számtalan élménnyel, fotóval gazdagodtam e túráim során is, de egyre inkább kezdtem érezni a horgászat hiányát. Végül úgy látszott, hogy enged szorításából a hideg. Az időjósok felmelegedést és napsütést jósoltak. Úgy időzítettem, hogy tudjam kihasználni azt a kis rést, amit nyújthat ez a pár napos felmelegedés.

Elérkezett a várt alkalom, szikrázó napsütésben indultunk útnak Attila barátommal egy közeli horgásztó felé. Sajnos barátomnak sem volt sok ideje ezért nem vacakoltunk az időigényesebb ragadozóhalazással. A rablókat még fel kellett volna kutatnunk és a szűk marokkal mért időperiódus, ami a rendelkezésünkre állt, arra sarkallt, hogy a békéshalazás irányába tegyünk kísérletet. A kárászok tartózkodási helye felől nem volt kétségünk, csak néhány lék kifúrása választhatott el a halfogás élményétől. Ha csak rövid időre is, de végre horgászhattam.


Egy jó szerszámmal a lékvágás ideje is lényegesen lecsökken


Végre víz és nem szilárd!

A cájg beélesítve


A halak méretéhez illően igazítottam a felszerelést. A kisebb testű pikkelyesek horgászata is lehet szórakoztató, ha kellően finom a szerelésünk. A lékhorgász botjaim közül a legérzékenyebbeket vettem használatba. Ezek, a mintegy hatvan centiméternyi, ICCE BASS névvel feliratozott kis varázspálcák, igazán szorgosan bólogatnak a tenyérnyi halak alatt is. Élmény velük a horgászat.


Az alaptábor

Ezüstösen csillogó halacska


A parányi botocskákra a legkisebb méretű Excalibur, Applause orsókat helyeztem fel. Az orsókat a könnyűpergetéseim során is aktívan használom, de ez nem gátolt meg abban, hogy a fagyban is bevessem őket. Igazán remek kis műszerek, már néhány téli szezont megéltek és nem tettek kárt bennük a mínuszok, ezért is használom oly bátran őket. Arra természetesen vigyázok, hogy ne kerüljön víz a belsejükbe, mert ha megfagy a legkeményebb anyagot is képes szétrepeszteni.

Főzsinórnak a Specialist Bream család legvékonyabb, 0,12-es tagját tekertem a dobokra, horogelőkének meg 0,10-es Power Winter zsinórt kötöttem fel. Fél és egy grammos úszókkal, valamint picike horgokkal szereltem a cájgot. A horgokra két-három szál vörös szúnyoglárva került csali gyanánt. Ennek még a hidegben sem tudnak ellenállni.


Egy átlagos méretű kárász


A baltás lékvágás már a múlté,
így sokkal könnyebb


Hmm… mintha már l
átnék is pár halat

Ez a két penge csodákra képes


A napsugarak hatására ledobáltam néhány vastagabb ruhadarabot, de rövid idő alatt meg is bántam, egykettőre visszarántottam magamra őket. Napsütés ide, felmelegedés oda, mégis -6 fok körül állt a hőmérő higanyszála. A lékekben is percek alatt új jéghártya keletkezett, folyamatosan kellett tisztítani őket. Ha nem voltam elég figyelmes a zsinórom is odafagyott a jég széléhez, ami a bevágásoknál bosszulta meg magát.


Kapás van!


Közhelyesnek tűnhet, de nekik is lehet őrülni

Csupán 10 percre volt szükség,
hogy ennyire befagyjon


Óvatos kapásokat produkáltak a halak, a hosszan tartó hidegben ők is lelassultak. Az úszok igen lassú tempóban merültek a jég alá. Idegtépő volt kivárni, míg rendesen befalják a csalit. A múlté volt már a botcibálós kapás, még csak nyomokban sem volt felfedezhető a korábban tapasztal agresszív viselkedés. A fagy bennük is alacsonyra állította a fordulatszámot. A türelmetlenség, az apró pöccintésekre való reagálás üres bevágásokat eredményezett, tehát nem volt mit tenni, drukkolni kellett, nehogy idő előtt otthagyják a horgot.


Egy aprócska karesz

Minden, amit tudni kell róla


Forgolódik még egy kicsit

Itt már megadóan pózol


A kárászraj folyamatos mozgásban volt, de viszonylag jól behatárolható területen belül. 2-3 darab megfogása után odébb úsztak, ekkor kellett váltani a lékeket, majd, ha az új helyen is megfogtunk néhányat és elcsendesedtek, akkor az előző lékekben már biztosan akadt kapás. Állandóan cserélgettük azt a néhány jégbe fúrt lyukat, így mindig volt akció valahol.

A napkorong már kevéssel két óra után elbújt a tó melletti domb takarásában, ezért az erdővel övezett partszakasz hamar árnyékba borult. Ezen a helyen kerestük mi is a halakat, ezért az egyre hűvösebb levegő és a délutáni halaszthatatlan dolgaink indulásra ösztönöztek. A tó távolabbi pontjain még sütött a nap, ott ejtettük meg az elmaradhatatlan fotózást is, majd hátat fordítottunk a víznek és irány haza, hétköznapi ruhába bújni és rohanás tovább.


Ez is megvan!

Immár árnyékba borult a hely

Barátom utolsó halainak egyike


Ennyi pont elegendő

A teríték


A jégen töltött pár óra egy időre pótolta a felgyülemlett hiányérzetemet, de valószínűleg nem lesz tartós hatása, ezért hamarosan újra mennem kell.





Használt termékek:



ET Ice Bass Light

Maruto 9423-R

ET Excalibur FD

ET Power Winter

ET Ultra Power

Jégfúró PKG

Ryobi Applause

ET Specialist Bream








Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...