Kicsi, zőld ls finom
Megjelent: 2008. június 18. | Forrás: Murányi Antal | Írások
Ahogy a partra értem, máris láttam felbukkanni egy halat a túlsó vízszélben. Jól kezdődik! Remegve kötöttem fel az előkét, majd türelmetlenül matattam a legyek között - száraz kell ide, csakis száraz! Bár újonnan választott botom elméletileg a könnyebb nimfákat is jól kezeli, én inkább a szárazlegyes horgászatban használnám fel átlagon felüli kvalitásait.

A VISION GT Four a finn gyártó csúcstermékeinek egyike. Bevallom őszintén, elsőre elvakított a pálca méregzöld teste, és rögtön felszisszentem: ezt meg kell kapnom! Hát megkaptam… És így történt, hogy egy újabb középgyors (vagy középlassú?) bottal bővült a készletem - bár igazán szeretnék már egy extragyorsat! Sebaj, majd arra használom, amire való, rendezgettem gondolataim, miközben átfûztem aranyló gyűrűin a zsinórt.


A patak tisztább, mint valaha

A pérhorgászat olyan, hogy kevés dolog van benne, ami fontosabb lenne a gyorsaságnál… Szupergyors bevágások nélkül az ember úgy érzi, mintha megfoghatatlan árnyakkal küszködne. Mivel a 4-es GT Four inkább a nyugodtabb botok közül való, egy számmal kisebb WF zsinórt választottam hozzá, sőt még azt is fordítva tekertem az orsóra, azaz a vékonyabb felével horgásztam - általában ezt teszem, ha nem kell nagyokat dobnom, ellenben fontos, hogy tényleg könnyedén kezeljem a zsinórt. Mert ugye, ott a víz sodra, apró has a zsinóron, plusz a kanyargó előke, és máris néhány tizedmásodperc késésünk van bevágáskor. Az pedig most sokat jelent!

Az első dobások alatt máris kénytelen voltam törölni előítéleteimet: a kis VISION pálca roppant serényen küldte a zsinórt, nyoma sem volt a "klasszikus" lassú botok makacskodásának… Talán a választott zsinóron is sok múlhatott: a VISION PRESENTATION 2 matt felülete elsőre nem kelt jó benyomást, de rá kell jönnünk, hogy az egyik legsimulékonyabb zsinórral van dolgunk! Ráadásul, ez a zsinór tényleg úszik! Bizony, évekig küszködtünk olyan zsinórokkal, amelyek a "Floating" jelzést kapták, de a felszínen csak bizonyos ideig maradtak meg, komolyabb sodrásban már úgy kellett feltépni őket a víz alól. Az úszó zsinórok egy része pedig hosszabb-rövidebb használat során végleg elveszíti úszóképességét. A PRESENTATION 2 e tekintetben a legjobb úszó zsinór, ami az utóbbi években a kezembe került! További segítség, hogy a WF zsinórunk két színezést kapott: a vastagabb dobó-részt kékre színezték, a többi részt pedig fehéren hagyták - hosszabb dobásoknál tesz ez jó szolgálatot!


Csak rajta van, aztán néz a nagy ártatlan szemével…

Első pérhalam egy mélyebb tanya felső részéből jött… Ilyen szűkös, szezonkezdõ időkben csakis a legjobb helyeken érdemes őket keresni. Később, ha eljön a nyári "nagy zabálás" ideje, a tanya szerényebb részein is szelíden buknak fel. Elfogadtam tehát, hogy ezen a napon viszonylag kevés hallal kell kipróbálnom a felszerelést.
Elsőre feltűnt, hogy a VISION zöld pálcája nagyon finoman kezeli a kisebb halakat is - a megakasztott pér néhány körre is elfuthatott, nem kellett előke-szakadástól vagy kiakadástól tartanom, olyan érzékenyen nyúlt utána. Ez más, hasonló kategóriájú botokkal nem így van, ott általában nagyon kell kímélni az előkét, amely már akár bevágáskor is elszakadhat. Nos, itt jött jól a puha, lassú bot… Ha gondolkodás nélkül odavágtam, akkor sem szakadt a cucc, és a kisebb küszök sem zúgtak el a fülem mellett.


Az átlagméret ez körül alakult


A hátúszó még kicsi, de már színesedik

Hogy a kis bot mennyire szívós, csak napokkal később, egy kilós pisztráng alatt derült ki igazán, de erről egy másik cikkben majd bővebben is szólok. A kisebb pérek viszont távol álltak attól, hogy kárt tegyenek benne. Így főleg a dobások során tesztelhettem a bot állóképességét: 20-25 méternyi DT 4-es zsinór (VISION CLASSIC) lengetése közben a bot még nem látszott túlterheltnek, viszont egyre lassult, így nagyon pontosan behatárolható volt a táv, amikor már nem képes időben indítani a madzagot. Egyszerűen nem erre tervezték, és kész. Ez a bot a kisebb vizek legjobb fegyvere, ne keressünk univerzális eszközt benne! Olyan egyébként sincs.


Ma már minden szemetet a patakba dobálnak…


A kérészrajzást érdemes kivárni

Alkonyat körül kissé elcsendesedtek a halak. Én is leültem, hogy kivárjam az esti kérészrajzást, az rendszerint hoz még pár halat. Az első magányos kérészekből már leszűrhettem, hogy ismét a világos lilás-szürkés kérészek lepik majd el a környéket, így én is hasonló legyeket készítettem elõ. Alig fél óra múltán hangos szedések jelezték, hogy megkezdődött! Felettem még nem röpködött semmi, de lábam előtt már kérészhullákat hozott a folyó. Nosza, bedobtam legyemet közéjük, és vártam a felvillanó pért… Második úsztatásra váratlanul felbukkant egy fekete fejű és mielőtt bármire gondolhattam volna, oda is vágtam neki! Rohadt gyors vagyok, na. Jóleső súly jelezte, hogy mindent jól csináltam. A hal megpördült párszor, majd megadta magát.


A kis bicebóca… Néha elõfordulnak ilyen nyomorék egyedek


Hatalmas igéző szemek

Vízbe helyeztem az állatot, majd szárítani kezdtem a legyet. Lesz itt még hal! Sötétedésig van még másfél órám, és ez bőven elég egy emlékezetes horgászathoz. Elindultam felfelé a vízen, és igyekeztem hosszabb távról elérni a jobb sodrásokat - ilyenkor mutatkoznak meg általában egy lassú bot gyengéi… De a kis GT Four itt is meglepetést okozott: az időben indított bevágást tökéletesen közvetítette, egyetlen kapásról sem maradtam le miatta.


Kis folyóvizek ideális botja

A VISION Flywater gázló ruha munka közben


Hazaértem…

A nap végén elégedetten tekertem fel a zsinórt. A kis zöld ékszert óvatosan helyeztem vissza kemény csőtokjába. Minőségi cuccal horgászni már önmagában élmény, bárhol is legyünk. Ezek után könnyen érezheti az ember elpazarolt horgászatoknak a középszerű felszereléssel átélt eseményeket. Igen, akkor még azt mondtuk, hogy azzal is megfogjuk ugyanazt a halat… De tényleg nem mindegy, hogyan.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...