Lékről lékre
Megjelent: 2010. február 24. | Forrás: Nagy Levente | Írások


Már napok óta szinte minden hajnalban felkelek, hogy meglessem az ablakba kihelyezett hőmérő higanyszálát, keresve azt a megfelelő pillanatot, amikor az idő annyira enyhülni látszik, hogy elviselhető körülményeket biztosítson néhány órás léki horgászathoz.

Sokszor ébredtem -20-ra, de volt olyan reggel is, hogy közel jártunk a -30-hoz. Kegyetlen számok ezek, nem csak horgászszemmel nézve!

Érdekes az egészben az, hogy előző írásomban még az enyhe télre panaszkodtam, hogy nem képes biztonságos jeget fagyasztani nekünk, akik télen is szívesen kimegyünk a jégre néhány órás horgászat erejéig... most meg a hideggel gyűlik meg a bajom, hát milyen ember vagyok én? Türelmetlen akár mások, ki nagyon várja már a tavaszt, az új horgászszezon kezdetét...


A mai lékhorgászat egyik nélkülözhetetlen kelléke a lékfúró. Ilyen vastag jég esetén fejszével áthatolni a jégen bizony csak izzasztó munka árán lehetséges.


Egy kis bíztatás sokszor meghozza az eredményt.

Egyszerű felszerelés...


Rövid, csupán 60 cm-es horgászbot melyen az ICE BASS felirat olvasható.

Kis méretű BLACKIE orsó.


Szerda reggel ígéretesnek látszik az idő... hajnalban csak -6-ot olvasok.
Gyorsan hívom cimborámat, hogy van-e kedve velem tartani.
Benne van a buliban, gyorsan eleget tesz munkahelyén a főnöke utasításainak... és 10 óra körül már vágjuk is az első lékeket.

Emlékezetből próbáljuk beazonosítani azokat a mélyebb gödröket, ahol halat sejthetünk. Fúrunk, jó néhány lyukat a vastagra hízott jégbe, de délig csupán néhány gyanús kapásról tudunk beszámolni.

Emlékszem a tavalyelőtt decemberben ebből a gödörből pontyot is sikerült fognom, sőt nem is egyet... most meg semmi, hol lehetnek a halak?


Fontos a strapabíró úszó, melyet a jég nem tesz tönkre.


Tovább keresgélünk, lyuggatjuk a jeget, már valahol a húszadiknál járhatunk...
Kapás! Barátom hangos szavakkal szól hozzám, hogy kapása van. Tényleg! Az úszója óvatosan oldalra indul a lékben, majd lassan alámerül, mintha nem is kapás, csupán túlsúlyozva lenne. Akaszt és megvan a nap első hala, egy tenyeres kárász személyében... ej nem is tudom, mikor örültünk ennyire egy ekkora kárásznak.


Végre itt az első hal egy
kárász személyében.

Ilyenkor télen nagyobb jelentősége van a
jó csalinak, mint a melegebb hónapokban.


Közben nálam is motoszkál valami! Kapás, akasztás és néhány másodperc múlva egy tenyeres domolykó dugja ki fejét a lékből.
Gyengén kezdődött a nap, de délidőben úgy tűnt kezdtek „mocorogni” a halak, legalábbis a sorra egymás után jelentkező kapások erre utaltak.


Télen mindent másként mérünk és értékelünk.

Gyakran találkozni domolykóval is.


A sügér télen is intenzíven táplálkozik.


Egy domolykó, egy kárász, egy sügér és néhány apró vörösszárnyú az elkövetkező fél óra eredménye, aztán néma csend, mintha csupán ez a néhány hal lakta volna be az egész tavat.

Tovább próbálkozunk, újabb lékekkel ritkítjuk a tó jegét, ha körülnézek, az az érzésem támad, mintha legalább 10 horgász járt volna itt előttünk, pedig csak ketten voltunk.
Hiába minden erőfeszítés, de ez a nap több meglepetést nem tartogatott már számunkra.


Egy ideges kárász a lékben...

Télen különösen lehet örülni nekik.


A nap két legnagyobb hala.


Ilyen a lékhorgászat egy kicsit hideg, egy kicsit kiszámíthatatlan, néha veszélyes, de a legfontosabb, hogy kint vagyunk a vízen és jókat nevetgélünk elfelejtve a hétköznap bosszantó problémáit.



Használt felszerelések:





ET Ice Bass Light


ET Blackie

Cralusso Capri Carbon


Professional



Ólomkészlet sörét

ET Termoruha



Mora ice Easy



ET Specialist Bream






Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...