Lineaeffe orsók a hazai kínálatban
Megjelent: 2013. augusztus 29. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Az olasz horgászcikk gyártó óriás termékeiről bizonyára sokan hallottak már, de feltételezhetően a pecásoknak csak elenyésző száma került velük közelebbi kapcsolatba. Olasz gyártó lévén a cég sokat ad a megjelenésre, de a dizájnon túl a magas minőségre is nagy erőkkel összpontosít. Az Energofish cég kínálatában egyre nagyobb teret hódító olasz orsókról fog szólni mostani cikkünk, nézzük hát, mit is nyújt a Lineaeffe a hazai horgászok számára.

A változatosság kedvéért három orsót választottam a teszthez, mindhárom más-más módszerhez alkalmazható: a Lineaeffe Aquares FD a feeder és matchbotos horgászat kedvelőinek, a Rapid Executive a pergetőhorgászok, és végül a Match FD a finomszerelékes és matchbotos horgászok feltételezett érdeklődésére fog bemutatásra kerülni.


A trió még a teszt előtti „nyugalmi állapotban".
Három orsó, három horgászmódszerre specializálva.

Lineaeffe Match FD

A „Linea" elsőfékes és egyben elsőszámú match orsója rendkívül hatásos színvilágot teremtett megjelenésében. Manapság nehéz a fémes aranyat és a műanyag matt feketét a jó ízlés határán belül ötvözni egymással, de az olaszoknak ez persze hogy sikerült, hiszen a máig a világ legjobb dizájnerei. Stílusos, elegáns ruhát kapott a míves mechanika, tetszetőségéhez kétség sem férhet.


Három színből összehozták az olaszok, arany, fekete, ezüst színt találunk a Match FD-n.
Kifejezettem jól esik a szemnek, ha rátéved:
visszafogott, de mégis egy csöppnyi luxusról árulkodik

Dobja fém, az orsóház anyaga, pedig nagy szilárdságú grafit. A dobozban szintén grafitból készült pótdobot találunk. A hajtókar átdugós, betekerős fajta, nem kotyog, nem lötyög, ahogyan a könnyű rotor sem akar megmoccanni, stabilan, szorosan ül a fészkében. Az első pár tekerés nyugtázza bennünk az orsó sima, rezzenéstelen, vibrálásmentes futását, kétségünk sem lehet afelől, hogy nem egy jól összerakott, jól illesztett szerkezetről van szó. Match orsóról lévén szó, áttételezése ennek megfelelően nagy, több mint hatszor fordul meg a rotor a tengelye körül egy hajtókarfordulás alatt. A teszt során mért súlya 335 gramm volt, ami 3000-es méretéhez képest teljesen normális, a legáltalánosabban használt 3,90-es match botokat tökéletesen egyensúlyban tartja.


Erős, strapabíró szerkezet, kiváló futásteljesítménnyel.

Dobja széles, 48 mm-es átmérővel rendelkezik, zsinórral feltöltve ideális kontraszt rajzolódik ki, ez a hosszú és pontos dobások fő záloga.


0,18-as süllyedő ET. Power Waggler zsinórral

Az úszós horgászat során a lazán hagyott zsinór sok orsónál okoz gondot, a nem, vagy csak hiányosan egymást fedő menetek között gyakran kialakulhat hurok, amely a következő valamelyik dobásunknál gubancot fog eredményezni, ezért nélkülözhetetlen a felkapókar ideális ívének és szögének pozicionálása. Nos, a Lineaeffe ezt is mérnökien oldotta meg, a 3 mm vastag üreges alumínium csőből készült felkapókar szorosan és egymást lefedve szedi magára a kint lévő meneteket.


Egy jó orsó fejlesztésekor minden szegmensre figyelni kell

A felkapókar görgője csapágyazott, ez is nélkülözhetetlen, mivel a rosszul, vagy egyáltalán nem forgó görgő folyamatosan koptatja a zsinórunkat.


Csapágyazott a felkapókar görgője…

<


…, ami elengedhetetlen egy mai modern orsónál

Apróságnak tűnik, de számomra komoly szerepe van a hajtókar fogantyú méretének és kialakításának. Egy magára valamit is adó gyártó nagy figyelmet szentel erre, ugyanis olyan módszereknél, amelyek jellegükből adódóan sok és hosszú orsóhajtást igényelnek, bizony nem mindegy a fogása a biztonság, no meg a kényelem szempontjából.


Széles felületű gumírozott hajtókargomb, stabilan ül az ujjbegyben

Belső szerkezeti elemei jól, stabilan illeszkedik egymáshoz, kiváló a hézagolása a tányérkeréknek, hosszan, ellenállás nélkül hajtja meg és hagyja forogni rotort és a kapcsolatos mechanikát. A gondosan megmunkált tányérkerék mindkét fele csapágyazott, a dobemelés kulisszás rendszerű, minden fontos pont csapágyat kapott (5+1), ami a hosszú, sok-sok éves futásteljesítmény biztosítéka.


Precízség és megbízhatóság jellemzi a Lineaeffét

Lineaeffe Aquarex FD

Az olasz cég az Aquarex –szel tette könnyebbé és még élvezetesebbé a picker - és feederbotos horgászatot. Az orsó megjelenése és szerkezeti megoldásai mind-mind a finomszerelékes fenekező horgászat előnyeit fokozza. Megjelenése, alakja különleges, az érzékeinkre nagy hatást gyakorol a visszafogott metálos szín és a díszes, arannyal borított dobperem. Fékcsillagjának kialakítása kézhez álló, gyors mozdulatokra jól reagáló, a fékerő széles határok között apró fokozatonként állítható, letapadás-mentes.


Teljes pompájában a vizek királya. Nem véletlenül kapta nevét az orsó

A harmincas méretű Aquarex önmagában kisméretű, de mégis szerkezeti egységei hatalmasak. Dobja széles, talán kategóriájában csúcstartó is, 56 mm-es átmérővel rendelkezik. Ezáltal rotorja is elképesztő, arasznyi hosszúságával öleli körbe a dobot. 5,1:1 áttételével 98 cm zsinórhossz feltekerésére képe egy hajtókar fordulattal.

Apropó, hajtókar: CNC megmunkálással előállított, nagy szilárdságú alumínium, amely nagy erő kifejtésére képes, elképesztően tartós eleme az orsónak.


Széles rotor, majd’ arasznyi hosszban

Rendkívül széles, 56 mm-es átmérővel rendelkező dob.
Előnyei élvezhetjük dobásnál és fárasztásnál egyaránt

Még egy fotó egy másik szögből a nem mindennapi rotorról

Az Aquarex futása meglepően sima és rezzenéstelen, óriási dobja mérnökien ki lett egyensúlyozva, valóban helyén vannak azok a nélkülözhetetlen milligrammok. Súlya kereken 300 gramm, így a pickerbotok mellett a light és medium feederek nélkülözhetetlen társai lehetnek.


Végtelen visszaforgás gátló mechanizmus és nagyméretű
nyakcsapágy alkalmazása jellemzi az Aquarexet

Csapágyazottság terén a középmezőnybe sorolható az Aquarex, 4+1 zárt és nyitott acél golyóscsapágy látja el a fontos feladatot.

Az orsóház megbontása után tűnt fel egy nem egyedi, de nagyon hasznos megoldás a kulissza stabil megvezetésére, megtámasztására a segédtengely.


Nagyméretű tányérkerék és kulissza a segédtengellyel!

Lineaeffe Rapid Executive

A Rapid Executive pergetőorsó kétféle méretben kerül a boltok polcaira. A 30-as, 40-es változattal jó eséllyel vehetjük üldözőbe nemes ragadozó halaink mindegyikét.

Szerény, visszafogott megjelenése főként a domináló, nagy felületet borító grafit orsóháznak köszönheti, bronzra hajazó full fém dobja, hajtókarja és orsótalp fedele mégis tetszetőssé teszi a kis szerkezetet.

299 grammja lehetővé teszi, hogy a 2,10-3 méteres pergetőbotokon kényelmesen használhassuk.


Hangulatvilága tükrözi a belső tulajdonságát is.
Szerény köntösben egy igazán ütős pergetőorsó.

Végtelenített visszaforgás gátlóval rendelkezik, 5,2 :1 áttételezése optimális a különféle műcsalik alkalmazása terén. Egyaránt vezethetjük vele lassan egy esti süllőzéskor wobblerünket, míg máskor gyorsan szánthatjuk segítségével a víz tetejét balinozáskor egy gyors csalival.

4 mm vastag tengelye és 6+1 csapágyazása minden igényt kielégítő, az orsó legfontosabb, nagy terhelést kapó szerkezeti részei golyóscsapágyon futnak. A tányérkerék mindkét oldala zárt csapágyas, a felkapó kar görgője, és az orsó nyaki részén a tengely megtámasztását szintén egy-egy acél csapágyra bízták.


Végtelenített visszaforgás gátló szerkezet és nagyméretű nyitott csapágy

A dobemelés rendszere a Rapid Executive-nál is kulisszás megoldású. A fentiekben bemutatott orsókhoz képest annyi eltérés van, hogy a nagyfokú igénybevételre való felkészülés miatt megnövelték a kulissza fogaskerekének a méretét.

Belül minden a legnagyobb gondossággal megmunkált, sehol egy sorja, vagy egyéb bemarás, érezhetően igényes munka áll mögötte.


Tiszta, mint a patyolat, de azért ott van a zsír, ahol lennie kell!

Az öntvény tányérkerék szépen megmunkált,
mindkét felén acél golyóscsapágy teljesít szolgálatot

A teszt során, az orsók szétszerelése és összerakása után egyértelművé vált az olasz gyártó szándéka, kifogástalan eszközeivel szeretné szolgálni a horgászat szerelmeseit, minőséget kínálni megfizethető áron sajnos egyre kevesebben tudnak. A Lineaeffe által kínált lehetőséggel bátran lehet élni, az eredmények mellé párosuló élmények önmagukért fognak beszélni.

Forrás: Halmos Mihály

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...