Magvakkal Marcalban
Megjelent: 2020. augusztus 06. | Forrás: Kubuk Dániel | Írások

Nincs az a horgász akit ne ejtene rabul ez a látvány.

Eljött a hétvége és útnak indultunk egy számomra kedves, festői szépségű tó partjára. A mai horgászatra menyasszonyom és öcsém is elkísértek így együtt vesszük üldözőbe a tó nagytestű lakóit egy ígéretes éjszakai horgászat keretein belül! Nem is olyan régen ellátogattunk erre a tóra, de akkor talán az időjárás, vagy a pontyok kezdődő ívása, esetleg ezek együttes hatása miatt nem sikerült zsákmányolnunk a tó lakóiból. Ezen felbuzdulva tértünk ide vissza, hogy revansot vegyünk.

Nem máshol vagyunk most, mint Nógrád megye szívében, Nógrádmarcalban a Mixi horgásztavon, ahol régi kedves ismerősünk és barátunk, Pásztor Miklós tógazda fogadott minket.  A tó, mely a település határában található 3,5 ha vízterületű, mesterségesen kialakított tó. Igen változatos mederviszonyokkal rendelkezik, tele törésekkel, akadókkal és egy régi patak mederrel, valamint nagy kiterjedésű nádszigetekkel melyek nem csupán szép látványt kínálnak az ideérkezőknek, de remek haltartó helyek is egyben. Mélysége 1,5-4 m között változik. 

A tó halállománya főként nagytestű amúrokból, pontyokból valamint csukákból áll, de megtalálhatók benne szép süllők és méretes harcsák is. A tóba több nagytestű ponty is került telepítésre, melyek közül a legnagyobb Jolán névre hallgat és majd tíz évvel ezelőtt 20 kg fölötti súllyal került új környezetébe, ahol azóta is várja azt a horgászt aki majd megmutatja őt a kamera lencséjének!

A tó település felőli oldalán foglaltunk helyet és megkezdődött a tábor építése! Mivel nagy méretű amúrok és pontyok élnek a vízben és elterjedt vendég az ezüstkárász is itt bizony etetni kell. Gondoljunk csak bele, ha egy megtermett amúrcsapat érkezik az etetésünkre, mennyi időbe telik vajon feltakarítani 1-2 kg magot?

Én csak magos etetést terveztem a mai napon így ezt szeretném most bemutatni néhány szóban. Fontos megemlíteni, hogy a tejsavas erjesztésnek köszönhetően kellemes, édes-savanyú szaghatást értek el a készítők. A nyári hónapok talán legeredményesebb csalogató anyaga lehet a békés halak horgászata során!

Elsőként a Holiday Mix-et mutatnám be, mely tejsavas erjesztésű magmix. Tartalmaz főtt kendert, főtt búzát, főtt kukoricát egyaránt. Az amúrok kedvelt csemegéje a tejsavas erjesztés ezért különösen jó választás lehet, ha ezeket a halakat vesszük célba! Természetesen ezt a keveréket igény szerint kiegészíthetjük és aromásíthatjuk.

Másodikként a Sugar Bomb-ot szeretném néhány szóban bemutatni, mely egy magas szénhidrát tartalmú édes magmix. Ez főleg a hidegebb, tavaszi és őszi horgászatok alkalmával lehet nagy segítségünkre, de mivel szeretek kisérletezni, így nyáron is tartok magamnál belőle. 

Ez a keverék már nagyobb szemcsemérettel rendelkezik. Itt a kendermagot felváltja a tigrismogyoró, ami szintén kedvelt csemegéje a nagytestű békéshalaknak.

Találhatunk további magmixeket is a Carp expert által kínált palettán tehát mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy mielőtt vízpartra látogatna tekintse meg a cégünk által nyújtott választékot!

Aki azonban szeretné személyre szabni keverékét vagy kiegészíteni egy-egy magmix-et szintén jóhelyen jár, ugyanis palettánkon megtalálhatók a különböző magok natúr főtt és erjesztett változatai egyaránt! Ezekről szeretnék most néhány gondolatot megosztani a kedves olvasókkal!

A kendermagot sokan kihagyják keverékeikből pedig igen jó csalogató és haltartó hatása van. A spod mix részeként elterülve a fenéken sokáig szemezgethetnek belőle az etetésen lakmározó halaink. Egy igazi kalória bomba a halaknak. Használata során figyeljünk oda a felkínált mennyiségre, ugyanis gyorsan eltelíti az odaérkező halakat ha túl sokat használunk belőle. 

Nyári keverékeimben továbbá fontos alkotóelem a tejsavas kukorica. Én kimondottan előnyben részesítem nyaranta a tejsavas keverékeket! A gyönyörű, puha aranysárga szemeket régóta használják a horgászok, így a pontyok is igen jól ismerik és kedvelik. Néhány szemet esetleg horogra tűzve vagy a horog alá felfűzve is felkínálhatunk nekik.

A nagyhalas horgászatok talán legeredményesebb alkotóeleme a tigrismogyoró. Ez a vitaminokban gazdag édeskés ropogtatni való minden nagytestű hal számára fontos és értékes tápanyag. Nagyon kárászos vagy törpeharcsás vizeken sokan választják inkább a tigrismogyorót. Ezen magnak talán a legnagyobb a szelektáló hatása, így ha szeretnénk elkerülni a törpeharcsák, keszegek esetleg kárászok rohamait, akkor is bátran alkalmazhatjuk! Ha igazán szép fogást szeretnénk elérni mindenképpen keverjünk belőle a magmixünkbe. Én például a Holiday Mix-et is rendszeresen egészítem ki vele. A horog alá fűzve is eredményesek lehetünk vele, nem csupán az etetésen felkínálva. Vadvízi horgászatokra is kimondottan ajánlom használatát!

Én a mostani horgászat során ezt a három magot fogom összekeverni és spombbal bejuttatni. Természetesen kiszoktam egészíteni az etetést bojlival is, melyből főtt és oldódó szemeket vegyesen keverek a mix-hez.

A keverés pillanatai.

Ebben az esetben The One Red került a magok közé, a horogra pedig The One Red oldódó bojli került  

 

A felkelő nap sugaraiban a The One Red starter kit.

A magmix elkészítését követően megkezdődött az etetés. 2-3 kg magmix-et juttattam be a vízbe. Etetés során az előttünk található nád által körülölelt kis „öblöt” céloztam, így a felcsalizott végszerelékeink is itt értek célba.

 

A botok beléesítve, már csak a jelre várunk!

Kapásra várva a Carp Hunter digital mini kapásjelző.

Mivel ketten összesen 4 bottal horgászhattunk, így viszonylag nagy területet fedhettünk le. Mindketten egy-egy bottal az öböl közepét, másik két botunkal pedig az etetés két szélét horgásztuk meg.

A nagy és erős halakhoz azonban ne felejtsük el, hogy megfelelő felszerelésre van szükség. Gerinces és erős pálcát kell választanunk, amivel a nagytestű amúrok is biztonsággal terelgethetők.

Az erős bot mellé erős, megbízható fékrendszerű orsóra is szükség van, ugyanis az amúrok part közelében nagy ramazurit képesek okozni!

Az éjszaka során több kisebb ponty és kárász is megtörte a csendet. Így bebizonyosodott, hogy a halak jelen voltak az etetésünkön, már csak meg kellett fogni őket.

Kis ponty szájában a Red bojli.

Az éjszakai sötétben sem a horgászt, sem a halat nem kíméli a vaku fénye.

Mivel egy idő után a kapások abbamaradtak és eluralkodott rajtunk a csend, úgy gondoltam ideje némi ráetetést alkalmazni, mert a kisebb pontyok és kárászok feltakarították a beszórt magokat. Így tehát további 8-10 rakétányi eleséget juttattam be a meghorgászott területre, melynek meg is lett az eredménye. Egy vehemens, erőteljes húzós kapásra lettünk figyelmesek mely az etetés jobb oldalára bejuttatott botomra érkezett. Mire a bothoz értem az orsó szinte füstölt! Ezt követően egy izgalmas küzdelem vette kezdetét. Megakasztást követően rögtön egy akadóban találta magát a hal, így álló háború vette kezdetét, de sikerült kimozgatom belőle, így folytatódott a fárasztás. Nem a szokásos pontyokra jellemző fejrángatás és kitörések jellemezték a védekező halat, hanem elindult egy köríven a part irányába. Közben keresztezte a három tőle balra eső botunkat, melyek között manőverezve jutottam át a tó baloldali szeglete felé ahová a hal tartott. Mikor aztán odaértem és rávilágítottam, a fejlámpám fényénél megláttam a víz tetején forduló torpedót. Azonnal kiugrott minden álom a szememből. Mikor már szákoláshoz készültünk a hal szinte megtáltosodva a víz tetején cikázva indult meg a tó belseje felé. Ekkor volt nagy jelentősége a precíz gyorsfékkel rendelkező Pro Cast orsónak, amin egyetlen kattanással kiengedhettem a féket és gond nélkül szánthatta a vízfelszínt ez a gyönyörű torpedó. A következő alkalommal már a nagyméretű merítőben találta magát a hal és akkor már tudtuk, hogy ő a miénk! Így az éjszakai órákban bekövetkezett az amiért valójában eme csodás tóra érkeztünk és megfogtunk egy gyönyörű amúrt! Gyors fotózást követően természetesen mehetett is vissza, hogy még sok ideérkező horgásztárs lelhesse örömét eme csodás hal nyújtotta élményben!


Gyönyörű marcali torpedó.

Ezt követően sajnos már nem tudtunk több kapást elérni, de így is elértük célunkat és nyugodt szívvel vártuk a reggelt. Biztosan visszatérünk még, hogy újabb hasonló élményekkel gazdagodhassunk a jövőben és garantálom, hogy aki ide látogat nem csak a halakba, de a táj szépségébe is egy életre beleszeret majd!

Ez a látvány magáért beszél.

Szöveg: Kubuk Dániel

Képek: Kiss Alexandra

CARP EXPERT TEJSAVAS NATÚR TIGRISMOGYORÓ 800G
2 190 Ft
CARP EXPERT NATÚR KENDER
2 190 Ft
CARP EXPERT SUGAR BOMB 800G
1 590 Ft
CARP EXPERT TEJSAVAS NATÚR KUKORICA 800G
1 390 Ft
CARP EXPERT TEJSAVAS HOLIDAY MIX 800G
1 690 Ft
Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...