Márciusi horgászat
Megjelent: 2010. március 12. | Forrás: Bodnár Zoltán | Írások

Írország Március 6

Március elejei horgászataim mindig mozgalmasra szoktak sikerülni. A csukák már készülnek az ívásra, de még maradnak a téli tartózkodási területeiken. A nárciszok nyílnak az útszéli városi parkokban, de az idei év itt sem a megszokott átlagos időjárási viszonyokat követi. A vizek melegedése még várat magára, főként mert az éjszakai erőteljes fagyok nem engedik a hőmérsékletet emelkedni.


Nem egy óriás, de 3 fokos
vízből nagy élmény pergetve.

:Reggeli trollingos
csuka küzdelme.


Itt van már a csónak közelében.

Átlagos ír csuka, a reggeli vontatás eredménye.


Az eddigi időjárás teljesen ellentétes az írországi téli időszakban megszokottal, mert most teljesen kiszámítható. Általában télen nagyon változékony, borús szeles, párás idő szokott lenni. A tél nem tartozik a legcsapadékosabb időszak közé, de azért szokott esni is. Idén ebből semmi nem igaz. Rengeteget süt a nap és erős éjszakai fagyok vannak. Mindez szélcsendes idővel párosul, amit azért bevallom nem bánok. A múlt héten kaptam meg a termo ruhámat, amit már ki is próbáltam.


Első csuka aznap a Slider -en.

Szépen dolgozik a Banax Jerk bot.


No de visszatérek a horgászathoz. A március általában a víz melegedéséről és az ívás előtti táplálékszerzésről szól a csukáknál. A vizek melegedése és az ívás előtti időszak egyértelműen jó hatással van a csukák táplálkozásra, de azért mégis tud márciusban is süket időszak kialakulni. Az idei márciusi körülmények egy átlagosnak mondható januári időszakkal vetekszenek. A víz még mindig csak két-három fokos. Múlt héten sokat sütött a nap és reménykedtem, hogy a víz hőmérséklete egy kicsit magasabb értéket mutat majd, mint a múlt héten, de sajnos nem így lett.


Csuka a Salmo Slider re.

A hegycsúcs még havas. Márciusi ír táj!


Szombat reggel Lajos barátommal indultunk horgászni, aki 50 kilométer utazás után fél hatkor hajtott be a ház elé. A bepakolás nagy részén már túl voltam és az öltözködés után már indultunk is a horgászháztól kb. 15 km-re fekvő célponthoz. Írországban a hajnali időszakok nagyon eredményesek, ha tehetem még sötétben érkezem a vízpartra. Persze ez nem sok horgász álma, de ha az eredményességre törekszik az ember, nem árt egy-két fontos dolgot betartani. A csónakot a rendkívül alacsony vízállás miatt a szokottnál kicsit nehezebben tettük le de kb. 15 perc múlva már indultunk a megfelelő részre. Két botot vontatásra szereltem.


Kapásra várva

Botcsere és eredménye egy újabb csuka.


Mindkettőre tengeri csalit tettem. Egyikre makrélát, a másikra szardíniát. A csalihalak mérete kb. húsz cm volt. Télen, a hideg vízben a tengeri csali az olajos illata miatt nagyon fogós tud lenni. Amint sejteni lehetett, semmi sem a megszokott kerékvágásban haladt. Tíz perc eltelte után meg is volt az első rávágás, de sajnos lemaradt. Majd megint egy, de ez is lemaradt. A negyedik elvesztett hal után szóltam Lajos barátomnak: - most kell helyet cserélni, mert nincs szerencsém.


Változatos fényviszonyok voltak egész nap

Már majdnem meg van...


Általában a szerelésemről ritkán marad le hal, s azt szoktam mondani, ami lemard, azt nem kell sajnálni, mert biztos nem volt nagyobb, mint két és fél kiló. Ő addig szorgalmasan dobálta a különböző wobblereket, de nem volt jelentkező. Látva a sok kapást, nem gondolkodott tovább, már ült is a helyemre. Öt perc múlva meg is jött a rávágás és akadt is. Egy 3.8 kg–os csukát fényképezhettünk. Mindössze negyven perc alatt 5 kapás, gondoltuk, szép napunk lesz.


... egy szép mintájú
ír csuka.

Természetesen ment vissza
a vízbe mint minden társa.


De a csukák, ahogy jöttek, úgy mentek. Én maradtam a csónak elejében és Salmo jerk csalikkal dobáltam. A vontatós szerelések békéjét egy kis másfél kiló körüli csuka törte meg, amit egy Salmo Slider GS - el tudtam kapásra bírni. És amit nem gondoltam, e nap folyamán ez lett a tuti csali. A vontatás nem hozott több csukát, de a hagyományos wobblerek sem. Az összes többi csukánkat a Salmo Slider GS adta. Még négy csukát fogtunk délután egyig, átlagban 3-4 kg -osak voltak.


Nyerő páros, Banax Jerk és
Ryobi Applause

Kicsit fázott a kezem de a
csukákat ez nem érdekelte.


A jerkelés volt a nyerő taktika a nap további részében. Minden órában volt egy-két rávágás, amiből meg is fogtunk egypárat. Igaz a víz még nagyon hideg, de a csukákat be lehetett csapni a Sliderek mozgásával. Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy téli időszakban műcsalival több halat fogok, mint vontatva, azt lehet, hogy kinevetem, de ez a nap bizonyította a Slider fogósságát. Igaz, meg kell találni mi aznap a nyerő, de ha sikerül, akkor már csak a halakat kell megfogni.


A csali még mindíg a bevált Slider.

Ez már az öröm és még mindíg a Slider-en.


A jerkelés számomra kedvesebb lett, mint a hagyományos pergetés. Sokan vannak ezzel pont fordítva, de garantálom, hogy az áprilisi-májusi cikkeimben találkozhatnak majd sok szép csukával, Slider csalival a szájukban. Összesen hat csukát fogtunk, igaz, most nem volt meg az öt kiló körüli, de nagyon élveztük a szélcsendes, halakban és eseményekben gazdag napot.


Kapcsolódó termékek:




Banax Jerk

Ryobi

ET Thermoruha



Salmo Slider




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...