Márnázás tele-feederrel
Megjelent: 2011. november 25. | Forrás: Székely Zoltán | Írások

A múltkori úszózáskor fogott márna felkeltette bennem a kérdést, fenekezve, álló csalival talán többet is lehetne fogni ebből a kiváló sporthalból és alaplé anyagból. El is határoztam, hogy egy következő túrával adom meg a választ magamnak. Az őszi Nagy-Duna ugyanolyan festői ragyogással, de még alacsonyabb vízállással fogadott, mint múltkor.


A Tele Feeder Heavy 3.6-as
összecsukva a kivehető spiccel


A Fighter Match 40-es három
dobjával szinte univerzális orsó


A parttól vagy harminc méterre több ugrás is volt, bíztam benne, hogy csak kilátogatnak enni a táplálékdúsabb szélvízre is a halak. Felettem lelkesen gombócozott egy horgász, ezért nem gondoltam etetésre, ebben a rohanó vízben úgy éreztem, jut nekem is az ő kajájának a csalogató hatásából.


Márnázáshoz ajánlott kellékek


A készség, amit összeszereltem, klasszikusan egyszerű, túllógós fenekező szerelék. Huszonkettes Carp Expert Feeder főzsinórra kötött hosszúkás hasábólom, és fölötte kötött előkén, mely harminc centivel túllóg a súlyon, hatos lézerélezett Fudo horog.


A Tele Feeder Heavy 3.60-as alsó része keresztszövéssel
erősített, nagytestű halaknak is könnyűszerrel
ellenáll, és a nagyobb dobás sem lehet probléma


A bot inkább érdekes, mert általában nem jellemző a feeder botokra a teleszkópos változat, de az Energofish kijött egy 3,6m-es Tele Feeder Heavy pillekönnyű finomsággal, mely öt részes egy méteres hosszban, plusz egy-egy vékonyabb és vastagabb tömör üvegvégű spiccel. A keresztszövéses alsó rész és a két pontos nyélkiképzés távolabbi dobások lehetőségét sejteti, bár a botra 20-50 gramm dobósúly van írva.


A Tele Feeder Heavy ilyen
nyugalmi helyzetben várja a kapást


A pokolian elszaporodott géb a dunai horgászat
megkeserítője, ha nem győzzük idegekkel
érdemes csontiról szalonna kockára, sajtra váltanunk


Ehhez a gyönyörű kivitelű pálcához egyik kedvenc orsómat, a kétkaros Fighter Match 40-esét párosítottam, melyet nem csak megbízhatósága, gyorsasága/6,1:1/, hanem két pótdobja miatt is szeretek, mert ha a dobokra jól megválasztott vastagságú zsinórokat csévélünk, bármilyen halas helyzetben nem érhet bennünket meglepetés.


Az első hal egy gyönyörű jász mely
olyan vaskos, mint egy ponty, a h
átán jól látható egy begyógyult
horpadás, tipikus kormoráncsípés


Az erős folyás miatt a vastagabb spiccet választottam, csonticsokorral csaliztam és kissé lefelé, húsz méterre löttyintettem be a készséget. A negyvengrammos ólom hamar leült, a botvég szépen begörbülve várta a halak jelzéseit. Bennem is elrendeződtek a dolgok, az őszi fényben aranyló táj végtelen nyugalmat árasztott felém, de a spicc rezdülései minduntalan izgalommal töltöttek el. Ez a horgászat csodálatos kettőssége, melynek eredményeként a szívemet mindig békesség tölti el.


A közel másfeles jászt alig bírom átfogni


A békesség azonban hamar bosszúságba ment át, mert jobbára gébek rázogatták a horgot, fogtam is belőlük jó párat. Egy ilyen rázogatás utáni bevágáskor azonban görbén maradt a spicc, majd lomhán bólogatni kezdett.


Az első márna éppen feljön


Azonnal éreztem, hogy nem márna, de jó hal. Egy pillanatra hömpölyögve feljött, de aztán visszatört a mélybe. Elég lassan tudtam csak magam elé erőltetni a jókora jászt, olyan vaskos volt a megcsípett háta, alig értem át ujjaimmal. Ami a kormoránnak nem, nekem sikerült és fotózásig hálóba került az öreg jász.


Egy igazán kellemes páros


A következő kapás nagyon agresszív húzásból állt, amibe a legjobbkor ütöttem bele, sejtettem hogy ez márna lesz. Az aljzathoz tapadva ellenállhatatlanul araszolt az áramlással szembe, majd befordult a meder felé. Vagy tíz méter után megállt pihenni, én viszont nem engedtem, húztam magam felé, erre leírt egy félkört és lentebb kiállt a parttól pár méterre.


A kiváló bot, a minőségi orsó bizonyított,
de azért én is kellettem hozzá


Kisebb megugrásai voltak, de lassan magam elé kényszerítettem. Először vagy hat méterre jött fel, aztán magam elé kormányoztam és pusztakézzel nyakon csíptem a kettes márnát. Izmos teste annyira feszengett a kezemben, hogy mielőtt kigázoltam volna a vízből visszaesett, de mivel még a szájában volt a horog, csak szlalomozott egyet a szélvíz kövei között, aztán újra megfogtam.


Íme a ritka különlegesség, felül
a jász+balin összeívás, alul a normál jász


Sokat kellett várni ezek után a következő kapásra, inkább csak a gébek maceráltak. Hirtelen majd lekapta valami az ágasról a pálcát, nem is kellett bevágni, csak utána kaptam a botnak. Jó halba akadtam, de éreztem, ez nem az a nyugodt, mélyen húzó erő, ami a márnára jellemző, kíváncsian vártam hát, mi bukkan fel a felszínre. Mikor megláttam, se tudtam eldönteni. Kevés hal van, melynek felismerésénél zavarba jövök, mert a halismeret nekem a szakmám is, nem csak horgászom, de ennél az érdekes példánynál vakargattam a fejem.


Második márnám már szalonnára jött


A feje jász, a szája kissé balin, a pikkelyzete a kettő közötti, a színe jászos, de a farokúszója villás, alakja inkább balin. Végül is a két faj összeívásában állapodtam meg, ami könnyen lehet, mert szaporodási idejük egybeesik, csak az a furcsa, hogy ötvenhat éves horgászpályafutásom alatt, melynek nagy részét folyóvizeken töltöttem el, még sohasem találkoztam hasonló példánnyal. Betettem a hálóba, és bizony többet nézegettem, mint a bot végét.


A Fighter Match 40-es orsó könnyedén
kivédte a márna kirohanásait


Egyre inkább elhatalmasodtak a gébek a pályán, ezért el kezdtem ebédelni. Csak rázták, cibálták a csontit, míg lekopaszították a horgot. Hirtelen ötlettel lekanyarítottam egy kockát a füstölt szalonnából, amit ettem és feltűztem a horogra. Na ezt a meggynagyságú csalit nem is bántották a Duna átkai, nyugodtan megebédelhettem.


Márna testvérek


Éppen tettem el a maradékot, háttal a víznek, hallom fordul a bot. Egy nem tökéletes svédcsavarral sikerült bevágnom, a bot szép komótos bólogatásba kezdett, újabb márna, az előző testvére. Mikor mellé került a hálóba, ezek ketten olyan ugrálást, forgolódást kezdtek, féltem halálra törik a két másik halat, ezért kivettem a keszegeket, lefotóztam és elengedtem őket. Mire a délutáni nap szembe kezdett vakítani, megfogtam a harmadikat is, elégedetten fejeztem be a pecát, a Tele Feeder jól vizsgázott.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...