Mormiskázzunk
Megjelent: 2010. február 19. | Forrás: Székely Zoltán | Írások


Mivel a tél csak nem akar elmúlni, nem bírta a csapat néhány tagja megállni, lementek egyszer-kétszer lékhorgászni, ide a közelbe, az egyik hókonyba. Szabolcs barátom, aki nem csak kitűnő legyező, hanem szinte minden horgászmódszerben profi, miután volt pár szép eredménye a jégen, lecsalt engem is. Kevés időm lévén csak a masinámmal mentem le egy félórára, hogy legalább halat lássak már.


Farkas Szabolcs barátom, az előző verőfényes napon számtalan keszeget, köztük dévéreket fogott mormiskával és úszóval egyaránt.


Sajnos aznapra beborult az ég és ez Szabolcs szerint erősen mérsékli a jég alatt didergő halak aktivitását, de egy szép, pocakos sügeret így is láttam fogni, és előtte esett több tenyeres példány is.


A mormiska helyes tartása, hirtelen kell emelgetni.

Fogós mormiska készlet.


A fiúk nem unták meg rángatni a mormiskákat, melyek kiszámíthatatlan pályán villódzva süllyedtek vissza halat keresni a mélybe. Ez a csoda csali nem más, mint egy apró horogszárra rögzített lándzsa, csepp, vagy ovál alakú mini villantó. Szokták gyönggyel, esetleg tollal is díszíteni.


A jó lékfúró lelke a széles, borotvaéles, svédacél penge,
20 centis jég fúrása kb egy perc.

Végre egy sügér!


Fel-felrángatva, visszaejtve kell használni, süllyedéskor koppint rá a hal. Az apró horgászbot vége gyufaszálnyi lágy spiccben végződik, mely a legkisebb ütést is jól jelzi. A várható méretű halakhoz a lehető legfinomabb zsinórral érdemes próbálkozni, bár sose lehet tudni, mikor érik az embert meglepetések.


A csuda csali tényleg így akadt,
nem beleakasztottuk.

A mormiskázás fontos szerszáma
a jégkásamerő.


A nagyobb sügereket rendszerint valamilyen akadó, műtárgy, vízinövény közelében érdemes kutatni, de szereti a vörösszárnyú, a bodorka és egyéb keszegek is. Ezért érdemes több léket fúrni a szélvízen és a mélyebb mederben is.


Sokszor a halak kint vannak a parti akadók körül, feltétlen fúrjunk ott is néhány léket.

Dolgozik a csapat.


A hókony medrében fúrt egyik lékben barátom több keszeget is látott, ezért gyors szerelés után egy klasszikus sneciző szerelékkel, némi felhős etetéssel, csontival próbáltuk őket horogra csalni, de amíg ott voltam nem sikerült.


A léki horgászatra is
kiváló monofilok.

Nagy űrmérete miatt télen is jól
használható csalihalas kanna.


A csukázó se mozdult, csak a horogra tűzött bodorkák húzogatták ide-oda az úszót, igaz alkonyat körül szokott a legtöbb kapás lenni. A kevés hal ellenére jól éreztem magam, hiszen a horgász télen is horgász, és még mindig jobb a vízparton, mint a számítógép előtt.


A léki csukázáshoz nem kell hosszú bot, és elég egy hosszú antennájú, de érzékeny úszó.

Az ilyen széles pengéjű lékfúró által készített
lékből a nagyobb halakat is
probléma nélkül kivehetjük.


Ez a sok mozgást igénylő, érdekes módszer jól kiegészíti a statikusabb klasszikus léki csukázást, süllőzést, ha tehetik, próbálják meg, főleg napfényes időben, de soha ne egyedül!

Kapcsolódó termékek:


Mora Ice Pro

ET Csalihalas vödör

Fishing Box Comet

ET Ultra Power
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...