Nagyító alatt: a modern etetőkosarak
Megjelent: 2014. április 01. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A finom szerelékes fenekező módszerek kedvelőinek száma a kezdetektől, nagyjából a kilencvenes évek derekától folyamatosan nő. A horgászok részéről csillapíthatatlan vágy mutatkozik mind a mai napig arra, hogy békés halakat sportszerű, modern, de ugyanakkor nagyon egyszerű, s hatékony eszközökkel vegyék üldözőbe.

A feeder és pickerbotos horgászat valóban az egyik legeredményesebb technikának számítanak, s paradox módon mégis talán a legkevesebb eszközhasználatot igénylő módszerek.

A szerelékek összeállításához, elkészítéséhez alig kell néhány elem, de ahhoz, hogy jól működjön az elképzelésünk, érdemes körültekintőnek lennünk. Véleményem szerint a feederes szerelék lelke maga a kosár, így a legnagyobb figyelmet az ő kiválasztásának szenteljük.

Mai cikkünkben a feederkosarak fajtáiról, működésükről lesz szó a legbeváltabb darabok bemutatásával. Ennek segítségére a népszerű, a kiegészítők gyártásában is nagy múlttal rendelkező Carp Expert termékcsalád tagjait hívtuk.


Sokféle változat, eltérő alakok és tömegek. Mindennek megvan
a maga sajátossága adott víztípusra vonatkozóan

Egyediségüket tekintve a feedereket három nagy csoportba soroljuk, léteznek nyitott, zárt és angol elnevezésük után, csak method feedernek nevezett eszközök.

Carp Expert Lake Feeder


Népszerű és egyszerűsége ellenére nagyon jól átgondolt forma,
melyet többféle szituációban eredményesen használhatunk

A Lake Feeder elnevezésű kosárral a hagyományos gubancgátlós és az oldalszálas szerelék is tökéletesen alkalmazható. Elsősorban állóvízen működik tökéletesen, legyen szó sekély vízről, vagy nagy mélységek meghorgászásáról. Az etető botokon szinte kivétel nélkül ez a kosár található meg, hiszen egyszerre nagy mennyiségű etetőanyag bejuttatását teszi lehetővé, felületének köszönhetően, pedig az etetőanyag gombócból egy határozott rántással, húzással eltávolítható. A nyitott kosarak osztályába tartozik, ennél a típusnál semmilyen elem nem akadályozza meg az etetőanyaggal bejuttatott élő csalik távozását. Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor nem érdekünk az etetőanyag lassú kibocsátása.


A Lake Feeder Fluo gubancgátló csövön

Carp Expert Method Feeder

Önmagában nehéz, fix jellegű, rövid horogelőkés végszerelék alkalmazásakor van ennek a kosárnak létjogosultsága. A főzsinór a kosár tengelyén végigvezethető, mely így megütköztethető. A módszer kifejezetten a nagyméretű halak megfogását célozza. A method feeder kategóriájába tulajdonképpen azok a klasszikus formájú és típusú kosarak tartoznak, amelyekre egyszerűen rá kell gyúrni az etetőanyagot. Voltaképpen a modern method feederek a régi, mondhatni tradicionális etetőkosaras fenekezés továbbfejlesztett változatai.


Klasszikus „rágyúrós" etetőkosarak. A két végükön elhelyezett
lágy gumicsövek védik a kötéseket

A method feederes módszer lényege, a vastag monofil főzsinórra húzott nagyméretű etetőkosár, s az alatta igen kis távolságra elhelyezkedő, ezáltal nagyon rövid (általában fonott) előkére kötött horog. A kellő mértékben ragadóssá kevert etetőanyaggal jól megtömött kosár nagy súlya biztosítja a horog akadását a csali felszippantásakor


Egyszerű method kosaras végszerelék

Carp Expert Long Cast kosár

Nagyméretű, 24 cm hosszúságú beépített műanyag gubancgátló csővel rendelkező etetőkosár. A kialakításnak köszönhetően pontosabb és természetesen gubancmentes dobás hajtható végre még az átlagosnál hosszabb előke alkalmazása során is.


Kialakítása révén csúszó végszerelék is könnyen készíthető belőle


Rövid, fonott előkés végszerelék

Capr Expert Limit Feeder

A nyitott rácsos kosár a legkedveltebb, legtöbbet használt a horgászatok során. Kiválóan alkalmazhatók álló és folyóvízen egyaránt, fém szerkezetüknek köszönhetően minden körülmény közepette nagy stabilitást biztosít még akkor is, ha a kosár tartalma kiürült az etetőanyagtól. Akár a partközeli sekély vizek, akár a nagy távolságú mélyvizek meghorgászásáról van szó, ez a típus bátran használható, a széles méretválasztéknak köszönhetően a megfelelő méret kiválasztása nem okozhat nehézséget. A kosár átmérője 35 mm, a rácsköz távolság, pedig 6 mm.


A vékony, jó minőségű fémhálós anyagnak köszönhetően kiválóan, gyorsan tölthető,
a vízben pedig gyors etetőanyag oldódást biztosít.

A nagy lyukbőséggel rendelkező kosarak a legideálisabb választásnak bizonyulnak abban az esetben, ha az etetőanyagunk mellé nagyobb mennyiségben szükséges bejuttatnunk vágott gilisztát, csontit, csontibábot


Akár nagy szemcsemérettel rendelkező, durvára darált pelletet is,
vagy minibojlit tartalmazó pontyos etetőanyagokhoz is kiváló választás


A Carp Expert Limit Feeder szögletes változatban is kapható.
Nyílásmérete 3*3 cm, a lyuktávolsága 6 mm

Carp Expert River Feeder

Speciális, kúposított alakkal rendelkező, sűrű rácsozású folyóvízi etetőkosár. Szélesebb felének nyílása 3,5 cm, a keskenyebb vége 2,5 cm-es átmérővel rendelkezik. Ez a megoldás hivatott szolgálni gyorsabb, nagy vízhozamú folyókon, csatornákon a lassabb, és egyenletesebb etetőanyag kioldódást. A tesztek során bebizonyosodott, hogy ez a késleltetési folyamat ilyen környezetben sokkal inkább előnyt, mintsem hátrányt jelent.


A Carp Expert River Feeder kosara nemcsak a késleltetett oldódás megoldásában
jeles, de a stabilitás szempontjából is jelesre vizsgázott


A végszerelék elkészítésére több bevált módszer is létezik

Csontis kosár

A horgászatunk során bármikor adódhat olyan szituáció, hogy a halak a tisztán, önmagában bejuttatott élő csontkukacra reagálnak a legjobban. Ilyen lehet az, ha az etetőanyag által keltett felhő túlzottan vonzza az apróhalat, ha szelektálni akarunk nagy dévérre, pontyra, akkor ez lesz a jó választás.


Közepes nagyságú felülete egyszerre képes félmaroknyi csonti bejuttatására

Az eszköz használata nem bonyolult. Helyezzük pár percre az üres kosarat a csontis edénybe, s meg kell várnunk, amíg azok belemásznak. Célszerű kettő, vagy három kosarat egy időben használni, így, minden újra csalizásnál rendelkezésre áll egy újabb tömött kosát, csupán annyi a dolgunk, hogy a szereléken az üres helyére akasszuk. Gyors, késlekedés nélküli horgászatot biztosít ez a „vetésforgó" effektus.


Ne feledkezzünk meg róla, hogy hideg levegő és vízhőmérsékletnél a csonti lassan mászik
be és ki egyaránt, a bejuttatott mennyiséget, pedig a halak étvágyától tegyük függővé

Lineaeffe method kosár szett

Az etetés technikájának megkönnyítésére, modernizálására fejlesztették ki az etetőanyag töltő eszközt. A Lineaeffe cég által kínált rendkívül praktikus és hasznos segédberendezés a method módszer praktikáját erősíti.


A véget nem érő fejlődés eredményeinek egyike

Használata egyszerű, a kellőképpen megnedvesített és előkészített etetőanyagos edénybe helyezzük a formánkat, majd az ólmos kosarakat fejjel lefelé ráhelyezzük, s egy határozott mozdulattal belenyomjuk.

Az eredmény egy tyúktojás alakú etetőanyag képződmény lesz. Ez a technika garantálja azt, hogy az etetést a horgászat teljes ideje alatt pontosan, azonos mennyiséggel végezhetjük.


Nagyon egyszerű, ötletes megoldás. A forma és az ólmos kosarak


Az ólmos kosár testén keresztülhaladó csövecske kihúzásával tetszőleges,
de fix rendszerű szerelék készíthető


Tökéletes párosítás


Az etetőanyaggal megtöltjük a formánkat…


… egy határozott mozdulattal a formába nyomjuk az ólmos kosatat…


… és pillanatok múlva kezünkben a végeredmény


A method feederhez illő rövig előkés szerelék kiflibojlival

Forrás: EnergoTeam

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...