Olvadás
Megjelent: 2011. február 21. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Írások


Majd’ két hétig nem voltam horgászni… Ez idő alatt sok minden történt, de ami a horgászat szempontjából fontos, hogy az időjárás erősen meglágyult, éjszakánként is alig mínusz 2 fokig hűlt a levegő. Ez a felmelegedés nem volt elég ahhoz, hogy eltűnjön a jég a vizekről, viszont elégséges volt, hogy jelentősen megvékonyítsa a jégpáncél vastagságát. E tényezők tudatában vágtam neki a horgászatnak.


A süllőknek szánt horgok, semmit nem bízok a véletlenre


Természetesen felhívtam a tógazdát és informálódtam a jég biztonságosságáról. 12 – 13 centis jégvastagságról kaptam hírt, ami biztonságosnak mondható, ezért vettem a bátorságot és felhívtam pár barátomat, hogy elcsaljam valamelyiküket. Egyedül Szilárd ért rá, így már nem voltam egyedül. Indulás előtti estén a húgom, Adél is jelezte szándékát, hogy velem tartana, így hárman indultunk reggel útnak.
Elsőként léptem a jégre és néhány biztonsági lékfúrást követően barátom és a húgom is rámerészkedett az amúgy tükörsima jégre. Néhány tapadókorong, vagy hómacska igazán elkelt volna, még álló helyzetben is csúszott ki a lábunk alólunk, igazán jó edzőgyakorlat volt a jégen sétálni.

A szokott helyeimen fúrtam az első lékeket, alig fordítottam hátat a pálcának egy pillanatra, csupán a második léket élesítettem be, mire ismét a figyelmem az első lyuk irányába fordult, már vagy 10 méter damillal lógott meg a rabló. Természetesen otthagyta a csalit, amire észbe kaptam. A csalihalat rendesen szétmarcangolta a támadó, már csak alig pihegett. Visszapottyantottam a lékbe, amíg kifúrom a süllőknek szánt léket. A húgom a sülős pálca mellet strázsált, én meg friss csalihal után kotortam a vederben, hogy a korábban szétmarcangolt halat lecseréljem. Ekkor vettem észre, hogy ismét elhúzta az úszót a csukesz. A közelben lévő egyik akadóba bevitte a horgot, amit végül kisebb erőfeszítések árán sikerült visszaszereznem. Ezért talán nem meglepő, hogy ismét abba a lékbe lógattam a frissen csalizott horgot.


A karbonszár helyett egy forgót
helyeztem a használt úszóba és
máris is kész a téli csúszó úszó


Időközben a süllőknek szánt pálcánál történt valami. Adél idegesen integetett, hogy eltűnt az úszó. Odasiettem, már rendesen vitte a damilt is a jég alá. Rám hagyta a dolgot, hogy az elsőt én fogjam meg, ő majd figyel és a következőt aztán nyakoncsípi. A határozott kapás miatt nem késlekedtem, azonnal bevágtam. Az amúgy sügéreknek tervezett pálca (Ice Bass) szépen hajladozott, süllőknél szívesen használom ezt, megnöveli a fárasztás élményét. Természetesen csak nyílt terepen használom a botot. Csukáknál más a helyzet, akadók mellett horgászom, oda kell az erő, tehát az Ice Pike.
Nos, a vékonyka bottal élmény volt a fárasztás, de a lék alatt megvillanó csukapofa, kissé meglepett, nem volt harapásálló előke, hisz süllőztem. Annak drukkoltam, hogy ne harapja el a damilt, nincs értelme, hogy horoggal a szájában úszkáljon napokig. Szerencsém volt, sikerült a jégre segítenem a kis krokit. Noha nem harapta el, de megreszelte a 20-as monofilt. A kaland után újrakötöttem a horgot, és a sérült szakaszt levágtam.


Csukát fogott a sügér

Az első kiscsukám
a húgom kezében


Mehet vissza


Sok sikert

Tipikus csukás rejtekhely


Alig fél óra elteltével a partszélben fúrt lékben villámgyorsan merült alá az úszóm. Gyors tempóban húzta maga után a damilt is, egyenesen az akadó felé indult. Nem haboztam, gyorsan kézbe kaptam a botot és akasztottam. Elevenen rugdalózott a bot végén az ordas. Nem volt nagy ezt azonnal éreztem, de mindenképp jobb élmény érezni, hogy valami cibálja a botot, mint hanyatt esni a jégen. Pár pillanat múlva már a kezemben is tartottam az ifi harcost. A hasán régebbi sebek éktelenkedtek, egy idősebb példány revírjébe tévedt, de megúszta a merész vállalkozást. Tőlem is kegyelmet kapott, csupán néhány fotó és mehetett is vissza.


Jön már

Na, még egy picit csak


A Pike is megfogta a becsületcsukát

Harci sebek


Serdülőkorban lévő ordas


Lassan délutánba hajlott a nap. Szilárd barátom egyelőre szorgosan fúrogatta a jeget, de nem járt sikerrel. Kissé elkenődve ballagott oda hozzám és megkért, hogy nézzem meg, jó helyre vágja-e a lékeket. Odacsúszkáltunk a lékhez, amiben hűlt helye volt az úszónak. –Igen, azt hiszem jó helyen keresgélsz! – mondtam nevetve. Természetesen a kishal meghasogatva, de a tettes már árkon-bokron túl volt.
A horgásznap vége felé közeledtünk, egyre kevesebb remény mutatkozott a kapás lehetőségére. Még egy utolsó kísérletet tettem a süllők irányába, friss lékbe engedtem le a kiskárásszal csalizott horgot. Amint leért már vitte is az úszót a jég alá, majd szélsebesen utána a madzagot is. Szóltam Adélnak, hogy ez az övé. Kissé bátortalanul vette kézbe a botot, de aztán mindent jól végzett. Akasztás, fárasztás, minden rendben ment, csupán egyetlen szépséghiba volt, hogy süllő helyett ismét csuka bukkant fel a lékben. Szerencsére ez a példány sem tudta elmetszeni a damilt éles fogaival, egy kis időre a jég fölé került, de nemsokára visszanyerte szabadságát.


A kiskárászt pillanatok alatt befalta

A húgom első lékes csukája


Épp távozóban


A szerelékek összepakolásához láttunk, mikor Szilárd a délután utolsó fényeinél megfogta első lékes csukácskáját. Ezzel zártuk is a napot. A halak szerencsére étvágyuknál voltak, csupán a nagyobb egyedek nem mutatkoztak, átadták a terepet a kezdő csukáknak. Jól éreztük magunkat, jó volt a friss levegőn lenni, egy kicsit kikapcsolódni.


Mielőtt bárki felhördülne, a sujtásos küsz nem védett nálunk


A nap utolsó ragadozója




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...