Orsóválasztás kevés pénzből - Lineaeffe orsók
Megjelent: 2014. május 23. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Aki figyelte és nyomon követte az oldalunkon megjelenő írásokat, láthatta, hogy az olasz vérvonalat képviselő Lineaeffe orsók nagyon jól teljesítettek a „száraz" tesztek alatt. Megbizonyosodhattunk igényes felépítésükről, kiváló használati értékükről, anyagminőségüknek köszönhető tartósságukról, megbízhatóságukról egyaránt.

Találtunk közöttük rendkívül igényes, az átlagnál valamivel drágább darabokat, melyeket pergetésre, nehéz igénybevételre bátran ajánlottunk. Mostani cikkünkben két olyan orsót mutatunk be a Lineaeffe Vigor szériájából, amelyeket nagy általánosságban használhatunk különféle módszerekhez. Univerzalitásukhoz társuló mérsékelt áruk magukra vonzották a figyelmünket, s úgy láttuk, ezek mellett nem mehetünk el szó nélkül.


A Lineaeffe Vigor Cast FD 50-es elsőfékes orsója lehetővé teszi, hogy
valóban tág határok között használhassuk. A pergetéstől, a fenekező horgászaton
át az úszózásig minden területen bevethetjük

A három csapágyas, grafitházas, alumínium dobbal szerelt masszív orsó kellően sima, gördülékeny futást mutatott. Nagyméretű, 58 mm átmérőjű dobjára nagyon sok zsinór fér, ezáltal a távoli helyek meghorgászásával sem lesz gond, a nagy átmérő a pontos dobások kivitelezéséhez is hozzá fog segíteni minket. Az orsó össztömege, zsinór nélküli állapotban 380 gramm, áttételezése 5,2:1.


Igényesen megmunkált, hatalmas alumínium dobbal rendelkezik

Erősített felkapó karja megbirkózik a vastag zsinórok nem éppen kíméletes bánásmódjával, ehhez mérten a zsinórvezető görgője is az átlagosnál nagyobb.


Erős, masszív rotoron helyet foglaló strapabíró felkapókar és görgőház!

A fékerő tág határok között szabályozható, széles tartományban állítható. A filc és alumínium korongokból álló hagyományos fékrendszer nagy meglepetést nem okozott, hozta a tőle elvárható szintet, csalódásmentesen dolgozik.


A mai peremfutó orsók világában az esetek döntő többségében azt a konstrukciót láthatjuk

Visszaforgás gátló mechanizmusa a régi, jól bevált „csattogós" örök életű technika, mely a rotor visszaforgását 24 ponton akadályozza.


Ízlések és pofonok-mondhatnánk vállrándítva a visszaforgás gátló fajtájára.
Egy biztos, a meghibásodásuk szinte elképzelhetetlen


Tartós, az idők végezetéig szolgálatot teljesítő szerkezet

A Lineaeffe Vigor Cast FD ötvenesében 4,5 mm vastagságú dobemelő tengelyt találunk. Erős kulisszás dobemelő szerkezet gondoskodik a zavartalan, sima működésről.


Külön öröm, hogy a tányérkerék mindkét oldalán nyitott golyóscsapágyakat találunk.
A lényeges pontoknál ezáltal lehetőségünk van a kenőanyag időszakos pótlására

Lineaeffe Vidor Idea 30

Az igényes megjelenésű orsó háza könnyű fémötvözetből készült. Ellenáll a sérülésekkel szemben, a jó anyagminőség pontosabb, precízebb megmunkálási folyamatot is eredményezett.

A kiegyensúlyozott rotor és hajtókar teljesen egységben dolgozik az orsó többi elemével, futása ezáltal vibrációmentes, könnyed. Egy erőteljes mozdulattal útjára indítva kb. 13 fordulatot tesz meg a hajtókar.


A kikönnyítés eredményére a 30-as méret súlyát csökkenteni tudták a tervezők,
pontosan 268 grammos lett a Linea Vigor Idea

A dobozban grafit pótdobot is találunk, tovább növelve az orsó használati értékét. Dobjának átmérője 45 mm, ami egy kis 30-as orsónál nem éppen szégyellnivaló. Áttételezése pont optimális az univerzalitáshoz, és a sokoldalúságához, egy hajtókarfordulat alatt ötször kerüli meg tengelyét a rotor. Zsinórbefogadó képessége kimagasló.


A Vigor Idea rotorjától megszabadított állapotában. A dobemelő tengelye 4 mm

Az orsó testébe csupán 3 darab golyóscsapágyat rejtettek, de szerencsére ezek a legszükségesebb, legnagyobb terhelést kapó helyeken lettek elhelyezve.


A tányérkerék pontos kiékelését és futását kettő szolgálja, míg a harmadik a bronz
csigát támasztja az orsóház nyaki részén


Igényesen megmunkált, kialakított és kellő mennyiségű kenőanyaggal ellátott orsóház

Futása, működése kifogástalan az egyszerű, de rendkívül megbízható kulisszás (kinyomó kerekes) hajtásrendszerrel.

Lineaeffe Vigor F RD 30

A legkellemesebb meglepetést okozó kis hátsó fékes már ismerkedésünk legelején a szívemhez nőtt. Az alacsony árkategóriába tartozó hátsó fékes orsókra nem jellemző a finom, pontos futásteljesítmény, mégis, a 4 csapágyával, 5,2:1 áttételezésével a Vigor F nagyon szépen, leheletfinoman pörgött a kezemben. Morajlás, oda nem kívánkozó „belső hangok" sem hallatszottak ki a tekerőből.


Szép megjelenés, hangtalan, vibrálás mentes futás jellemzi a kis hátsó fékes Lineát

Zsinórvezető görgője alá helyezett aprócska csapágy biztosítja azt, hogy terhelés alatt is „néma" maradjon a szerkezet.


Jó minőségű csapágy hosszú ideig fog szolgálatot teljesíteni.
A vízben nagyon sok hordalék, szennyeződés van, a zsinórral felhordott cseppek
tartalma fokozatosan szabotálja a legjobb zsinórvezető görgő működését is,
érdemes hát odafigyelni rá rendszeres időközönként


Köztudott, hogy a hátsó fék nem tesz lehetővé olyan hatásos fékrendszer kiépítését,
mint az elsőfékes magoldás, de a Vigor F-ben ez is nagyon eltalált lett.
Látszik rajta a törődés, érdemes tenni vele egy próbát!


Előnyük viszont tagadhatatlan, a dobcsere itt tényleg egyetlen mozdulatunkba kerül


A Vigor F dobjai csak szemlátomást azonosak és egyenértékűek.
Kézbe véve már azonnal felismerhető a különbség. A jobb oldali, általam
zsinórral feltöltött dob alumínium, súlya tehát a mindenkori mérvadó lesz!

Forrás: Halmos Mihály

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...