Pérezés, pisztrángozás Boszniában
Megjelent: 2007. november 07. | Forrás: ZéBé | Írások
Szerencsés ország az, amelynek folyóiban oly bőséggel él a pér, a pisztráng és a galóca, mint a Drinában, Unaban a Vrbasban. De a mellékfolyókra sem panaszkodhatnak, például a pisztrángokban oly gazdag Unacra, mely Martin Brodnál találkozik az Unával.


Kulen Vakuf központjában áll a minaret

Az Una Horvátországban ered Kupirovo fölött Donji Lapacnál és Jasenovacnál folyik bele a Szávába. Az Una elsősorban pér és galóca állománya miatt lett kedvelt uticélja a világ műlegyes és pergető horgászainak, az Unac pedig oly bőséges pisztráng állománnyal bír, amelyhez hasonló kevés van Európában. Mindez persze nem csoda, hiszen a többségében szerb nemzetiségű Martin Brodban, a falu elején ráépült a folyóra egy nagy teljesítményű pisztrángnevelő, ahonnét ki is szökik a pisztráng, meg bőséggel is telepítik. Öt évvel ezelőtt még nagyon látszott a háborús pusztítások nyoma, azóta itt is sokat változott a világ. A legszembetűnőbb, hogy a falu népszerű kocsmájának fedett terasza lett, az alkalmi konyha is beköltözött, már nem a garázsban sütik a bejárat melletti betonkádban tárolt pisztrángokat.


Vasúti híd az Unac fölött

Van más változás is, új templomot kapott a falu és gyarapodott a szálláshelyek száma is. Dusánék panziójában többnyire telt ház van, ami nem is csoda, hiszen ö tölti be a felelős halőr tisztjét, napijegyet is nála lehet váltani, és ő ismeri legjobban a folyót. Az Unac fölött két híd is átível, a régin fagerendákon át vezet az út, az új hídon halad a gépkocsiforgalom. A településnek van egy függőhídja is, az Unac valamelyik leágazása fölött feszül.


Zátonyok szigetek az Unacon

A falucskában több háznak van kisebb-nagyobb vízesése, a keresztül-kasul folyó kisvizekben számos pisztrángot, leshettünk meg. Nagyon szép kis zsákfalu Martin Brod, a magasra nyúló hegyek ölelésében egy majd két kilométeres szurdokkal. Többször jártam már itt, a késő őszi napfényben rozsdállik a hegyoldal, odalent pedig rohan az Unac, a nap minden percében megmutatva, hogy itt a víz az úr.


A víz az úr!

Valóban az, a falu előtt két ágra szakad, szigetet képez, majd a híd után felgyorsul, szélesebb lapályt kerít magának, ahol nyaranként kempingeznek a horgászok. Ennyi műlegyes horgászt ritkán lehet látni, az alkalmi parkoló tele szlovák, szlovén és horvát rendszámú gépkocsikkal. Magyarok most nincsenek, mert mindenki az Una kupán vesz részt egy faluval odébb, Kulen Vakufban. Pergetni szigorúan tilos, ezért aztán én is legyezek több-kevesebb sikerrel. Száraz legyeket, nimfákat váltogatok, aztán megunva az eredménytelenséget, felkötök egy ikrautánzatot. Erre aztán megjön az első sebes, majd a második.


Alagutakon át vezet az út a szurdokban

Két halat akár el is tehetnék, annyit engedélyez a napijegy, de biztos vagyok, hogy műlegyes barátaim valahogy megtudnák, és akkor oda lenne a becsület. Így aztán csak csapkodom a vizet, fogok még egy fényképezni valót, aztán kimászok a partra. Velem egykorú bosnyák horgász érkezik pergető bottal, vizigolyóval, két léggyel szerelt felszereléssel. Besuhintja jó harminc méterre, a víz tetején táncol az egyik légy, a másik majdnem a vízen. Rendesen meglepődöm, utoljára ilyet a hetvenes években láttam a Viszló patakon, igaz ott tirolifás szerelékkel is kombinálták. Megérkezik Dusán is, széles mosollyal üdvözli a bosnyák sporit, aki hamarosan fog egy tekintélyes sebes pisztrángot. Fejbe csapja és leteszi a fűbe, majd horgászik tovább.


Martin Brod a templomokkal előtérben a pisztrángnevelő

Tíz perc múlva megvan a másik, ezt is főbekólintja, aztán csomagol. Egy tanulsággal több, ha legközelebb jövök, hozom a pergető botot meg a vizigolyót a száraz legyekkel. Összekapom a motyóm, lejjebb megyek, majd félkilométernyire egy nagyobb zúgó alá, ahol térdig, majd hirtelen mellig ér a víz. Rendesen folyik a hátamon a veríték, mire kikecmergem, nem lehet elég óvatos az ember. A hegyi folyók a nap huszonnégy órájában, dolgoznak, van, ahol rakják, másutt mélyítik a medret. Reggel három fok volt, most már legalább tíz van, áldom az eszem, hogy beinvesztáltam egy tisztességes ruházatba. Nem volt rossz a régi gázló ruhám se, de kikezdte az idő, ideje volt már korszerűbbre cserélni.


Kedvelt halfogó hely a pisztrángnevelő alatti sziget és környéke

Ez nem kis gond annak, aki kevésbé járatos a műlegyes horgászatban. Tavaly a Sun folyón pérezés közben kétszer is majdnem elvitt a víz, mert a cipőm nem volt megfelelő. Nem olyan volt rajtam, ami jól bírta volna a víz alatti hegyes, meredek köveket, hajszálon múlt, hogy majd hanyatt estem. Okulva a tavalyiakból, vettem egy Vision Flywater gázló bakancsot, egy normális melles ruhát (Vision Subzeo) és miután alulról fázik fel legkönnyebben az ember, egy normális legyező alsóruhát (Vision 3season).


Hol térdig hol derékig a folyóban...

Ez az alsóruha kiválóan megfelel majd a késő őszi és téli csukázásokhoz alsóneműnek, a többi meg már rendelkezésre áll. A Vision finn márka és ez önmagában is garancia a jó termékre, finn barátainknál jóval tovább tart és előbb kezdődik a tél, ennek megfelelően öltöznek ott az emberek. Az alsóruhával szemben én három követelményt tartok fontosnak: az anyaga puha és kényelmes legyen, szellőzzön, és kétrészes legyen. Nos ez a márka ezt bőven tudja, tegyük hozzá, hogy a kézelő, a bokarész és a derékrész elasztikus anyagból készült.


Az Unac szűkülő kanyonja

A Subzeo gázlóruha strapabíró neoprém anyagból készült, varrat nélküli sarokkal, megerősített térdrésszel, jó meleg kenguru zsebekkel. A Flywater bakancs anyaga szintetikus, a felső része törésmentes gyorsan száradó. A talpa strapabíró, és megerősített, kényelmes bokatartó bélés van benne, a rüszt, nem szorít, mert rugalmas, megkönnyíti a járást a kemény, sikamlós köveken.


Álmaim pére

Ruházatilag már oké voltam, a legyezés annyira nem hozott most lázba, hiszen kis túlzással azt mondhatom, hogy benne voltam a pisztráng bányában. Közben szép lassan megtelt a környék legyesekkel ezért utánuk óvakodtam néhány fotó erejéig. Élvezetes pecázásokat lehetett volna fényképezni, ha közelebb mehettem volna, de így sem panaszkodom. Csináltam néhány nekem tetsző képet, aztán a makadám úton visszasöpörtem Kulen Vakufba, ahol már nagyban zajlott a Mühosz országos bajnokságának negyedik fordulója, bosnyák bírókkal és szervezőkkel. Akik előtt le a kalappal, profi módon segítettek bennünket mindenben.


Zajlik a verseny háttérben a bosnyák bíró

A délutáni forduló vége után nemsokára megszólalt a müezzin. Tudom, hogy az ima magnóról ment, de így is hatással volt rám az érces, messzire szálló férfihang. A karcsú hófehér minaret a falu központjában van, a víz messzire viszi a hangot.


A mérés izgalmas pillanatai

Kulen Vakuf bosnyák település, az itt lakók nagy része muzulmán. Érdekes, hogy az országot az 1995-ös daytoni békeszerződés kormányzás szempontjából két részre osztotta, északon és keleten a Boszniai Szerb Köztársaság, a Srbska helyezkedik el. Az összlakosság 34%-át kitevő szerbek többnyire itt élnek.


Az Una verőfényben

Székhelyük Banja Luka. Az ország középső és nyugati részén a Muszlin-Horvát Föderáció található, központja Szarajevó. Itt a lakosság nagy többsége muzulmán vallású bosnyák és katolikus horvát. Sajátos föderáció ez, amelynek területét 10 közigazgatási területre osztották. De nem ez az egyetlen furcsaság errefelé. A versenyen a sajtóközpont a vízpartra épült kocsmában volt, ahol egész nap nagy volt a forgalom. Megkóstolhattunk néhány piszok erős rakit és rácsodálkozhattunk az ételekre.


A vizigolyós peca

Aki már ismeri a bosnyák konyhát, az tudja, hogy erős török hatás érvényesül, de van számos helyi különlegesség is. Az itteni csevap hasonlít a horvátoknál kaphatóhoz annyi különbséggel, hogy amíg ott ajvár vagy más salátát adnak hozzá, itt kenyérlángosba csomagolják, és paradicsompürét tesznek mellé. A hazai árakhoz képest meglepően olcsón étkezhettünk és ez igaz volt az italokra és a szállásra is.


Kulen Vakuf madártávlatból műlegyezőkkel

Ami pedig a pérezést illeti, a verseny első napján nagyon szépen fogtak a mieink, a második napon már kevésbé kaptak a halak és sokkal több volt a szakítás. Aki pért akart fogni, annak maximum 0, 12-es előkével kellett horgászni. Az ordasabb pérek mintha megérezték volna a vékony zsinórt, egyiket szaggatták a másik után. Az egyik oszlop takarásában sikerült lefényképeznem egy pért, amely álmaim hala lehetne, ha egyszer sikerülne megfogni. A Nikon megörökítette bizonyságul, hogy nem véletlenül tartják az Una folyót Európa egyik legjobb péres vizének.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...