Pisztrángok támadása - első rész
Megjelent: 2008. június 11. | Forrás: Gotthard Ferenc | Írások
Az elmúlt hetekben kénytelen voltam beérni a békés halak által nyújtott horgászlehetőségekkel, aztán egyszer csak felcsillant a remény: meghívást kaptam egy pisztrángos tóra, ahol ismét szívem csücske, a pergetés kapta a főszerepet.

Az adott víz egy régi patakmederből mesterségesen kialakított horgásztó volt, és a pisztrángok által uralt halfauna „futottak még” részét petényi márnák, domolykók és küszök jelentették. Elmondhatjuk tehát, hogy a halak a duzzasztás és telepítés során kerültek a vízbe: a sebes pisztrángok mellett, jó néhány szivárványos meg szajbling is vígan él benne. Nagy izgalommal készültem a horgászatra, tudván, hogy a tóban akad néhány kilónál nagyobb példány is, és az én pisztrángos rekordjaim még javításra szorulnak…

A bevetésre a kedvenc 2,40 méteres 10-30 grammos Spin Blade botomat vittem, Ryobi Zauberrel és 0,18-as fonott Sufix Performance Braid-el szerelve. Műcsalikból, néhány doboznyi Salmo wobblert vittem, akadt köztük olyan is, amely randevúzott már e pettyes halakkal.

A reggeli indulás hangulatát a borús, esőre álló idő kissé leverte, de ennek ellenére, Álmos és Miklós barátommal, nagy reményeket táplálva érkeztünk a helyszínre. Heves szívdobogás közepette indítottam útnak az első dobásomat, szinte érezvén a tóban bóklászó pisztrángok jelenlétét... Alig tekertem párat az orsó hajtókarján, máris éles koppanás érkezett – valaki nagyon bírja a kis Hornetet!
Vártam a heves kirohanást, szaltózást, ami a pisztrángokra jellemző, ehelyett egy helyben forgolódott a megakasztott hal. Néhány emeléssel máris a felszínre kényszeríttettem a tettest: egy domolykót. Gyorsan megszabadítottam a horogtól, hogy mihamarabb újat dobhassak.


Az első dobás eredménye

Heves remegéssel pásztázta a vizet műcsalim, aminek egy újabb éles koppanás vetett véget, majd kisvártatva le is maradt a tettes. Mozgásából éreztem, hogy ő sem azok közül volt, akikért ma jöttem... Jó félórai dobálás után, Miklós görbülő botjára lettünk figyelmesek, és sűrű locsogás közepette jelent meg egy termetes, barna test. A nagy izgalomban még fotózni is elfelejtettem, csak arra koncentráltam, hogy minél hamarabb megmerítsem a halat… Egyelőre nem adta könnyen magát, minden irányba próbált menekülni, és amikor látta, hogy a vízben nincs merre mennie, akkor hatalmasakat ugorva a levegőben próbálta kirázni a horgot a szájából. A csata pár percig tartott csupán, és végül mégiscsak hálóban találta magát a pettyes.


Jogos az öröm, egy ilyen szép halnak ki is jár

A szívdobogtató fogás után,még elszántabban kezdtünk dobálni, aminek köszönhetően egy-két kisebb pisztrángot sikerült nyakon csípni. Őket ki sem emeltük a vízből, hogy feleslegesen ne sérüljenek, ott szabadítottuk meg a horogtól, majd fürgén el is tűntek a kövek közt. Méretesebb wobblert csatoltam fel, hogy hátha a nagyok inkább díjaznák a nagyobb falatot. Döntésem helyesnek bizonyult, hamarosan erős rávágásnak tarthattam kontrát. Egy méretes burvánnyal és elemi erővel adta tudtomra halam, hogy ő a nagyok közül való! Remegve engedtem, hadd rohanjon kedvére, a víz alá dugott spiccel igyekeztem elkerülni azt, hogy ugráljon. Pár percnyi csata után megmeríthettem életem legnagyobb pisztrángját… Gyors fotózás után mehetett vissza ö is a tóba.


A Salmo Minnow hármashorga jól tartott a szájszélben


Remegő kezekkel tartottam a gyönyörű halat

Az időjárás is megkegyelmezett nekünk, a nap utat törve magának, ki-kikandikált a felhők közül. Már csak Álmosnak hiányzott egy termetesebb példány és teljes volt a kör. Ám a sors másképp rendelte. Miklós wobblerét kapta el a következő nagyobb pettyes is. Mire a tetthelyre értem már a parton pihegett a fenséges állat. Mindig örömmel tölt el ennek a lazacfélének a látványa, vizeink egyik legszebb és legharcosabb hala. Mellesleg ehhez a szépséges hal látványához társul az utánozhatatlan fenyves zúgása, illata, nincs az a horgász, aki ne feledné el rögtön minden búját-bánatát.


Barátom nem bírta levenni szemét a halról

A következő testesebb példányt nekem sikerült elcsípnem, ami az akasztás pillanatában már ki is ugrott a víz fölé, ahol ezüstös testén megcsillant a napfény. Rögtön láthattam, hogy egy szivárványossal hozott össze a sors, amin nem is bánkódtam, hiszen ők is igazán sportos ellenfelek. Gyönyörködtem hatalmas ugrásaiban, mígnem teljesen kifáradt. Óvatosan megszabadítottam a horgoktól, majd némi nógatás után el is úszott kezeim közül.


A Salmo Butcher BE wobblert vélte tápláléknak ez a szivárványos


Óvatosan visszahelyeztem a kimerült példányt

Miklóssal épp a wobblerekről folytattunk kisebb szakmai tanácskozást, mikor jókora loccsanásra lettünk figyelmesek. Odapillantva láttuk, amint Álmos botja hajladozik rendesen, a horgász meg huncutul mosolyog bajsza alatt. Hamar segítségére siettünk, nehogy elveszítse a megakasztott halat. Szerencsére a horog jól tartott így ez a példány sem kerülhette el a fotózkodás pillanatát. Barátom látta, amint a partig követte egy nagyobb árny a csaliját, majd mikor ki akarta emelni, az iszonyatos erővel rávágott, ezt a loccsanást hallottuk meg mi is.


Álmos és pettyes hala

Dél körül a nap is egyre melegebben sütött, de mivel a hegyek közt voltunk nem melegedtünk el igazán. A napos időt egy újabb https://images.energofish.hu/publ_images/pisztrangok_tamadasa_1/12.jpgszivárványos pisztráng megfogása koronázta. Egy hírtelen ötlettől vezérelve felcsatoltam ismét a Hornet-et és már az első dobás halat hozott.

https://images.energofish.hu/publ_images/pisztrangok_tamadasa_1/12.jpg
Teljesen kifáradt mire a merítő fölé ért


Pózolni, muszáj

Jó egy órai dobálás után Álmosnak drukkolhattunk a nagy küzdelemben: egy újabb sebessel vívott csatát. Harcolt is rendesen a pisztráng, szinte minden bevetett, ugrások, fejrázások, de végül mégiscsak feladta a harcot.


Az elmaradhatatlan fejrázás


Győztesen

- folytatás következik -
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...