Pontyozás feederbottal: a method feeder
Megjelent: 2011. szeptember 19. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Amióta kezembe vettem első feederbotomat, álló és folyóvízen egyaránt a hosszú előkés, nyitott kosaras technikát alkalmaztam. A módszer kis hazánkban is nagyon rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, mivel a végletekig lefinomított szerelék, a technikával maximálisan kivitelezhető pontosság lehetővé tette a kiugróan jó eredmények elérését, sok-sok hal megfogását.

Ezen a nyáron azonban sok időt szenteltem egy, a feeder horgászatban újabbnak számító módszer elsajátításának. Az itt szerzett tapasztalatok aztán alaposan megváltoztatták a véleményemet, s mára a method feeder hatékonyságát nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni sem a dévér, sem pedig a pontyfogás területén. Igaz, eme álláspontom kialakításában nagyban hozzájárultak a nyári sikerek, s az általam sűrűn látogatott tó pontyai szokásainak kiismerése.


Method federrel fogott gyönyörű ponty


A method feeder kategóriájába tulajdonképpen azok a klasszikus formájú és típusú kosarak tartoznak, amelyekre egyszerűen rá kell gyúrni az etetőanyagot. Voltaképpen a modern method feederek a régi, mondhatni tradicionális etetőkosaras fenekezés továbbfejlesztett változatai. A method feederes módszer lényegi alapeleme, a vastag, 0,20-as átmérőjű monofilnál nem vékonyabb főzsinórra húzott nagyméretű, kemény etetőanyag gombóc, s az alatta igen kis távolságra elhelyezkedő, ezáltal nagyon rövid előkére kötött horog. A kellő mértékben ragadóssá kevert etetőanyaggal jól megtömött kosárnak bizony súlya van, melynek a kívánt célba juttatásához erős, a nagy igénybevételt maximálisan bíró feederbotra van szükség. Értelemszerűen ehhez a módszerhez nem választhatunk a vékony zsinórok közül, csakis a 0,20 mm fölötti átmérőjű monofil zsinórok jöhetnek szóba, melyek bírják a súlyos kosár bedobásakor fellépő nagy erőhatásokat. Mellesleg nem elhanyagolható ebből a szempontból a rövid előke használata következtében bekövetkező rendkívül vehemens kapás, illetve az ezzel a módszerrel fogható tekintélyes mérető halak súlya! Alapvető követelmény – hozzáteszem nem csak ennél a horgászmódszernél – hogy főzsinórunk, és felszerelésünk többi elemének teherbíró képességével azonos arányt és minőséget képviseljen az előkezsinórunk is. Tekintettel arra, hogy ennél a horgászmódszernél hossza nem lehet több néhány centiméternél, erre a célra sok horgásztársamhoz hasonlóan jómagam is vékony fonott zsinórt használok. A 0,08 mm, vagy 0,10 mm átmérőjű jó minőségű fonottak (mint pl. a szürke színű E.T. Power Braid Teflon, vagy a sötétzöld színű L&K Super Braid) nemcsak szakítószilárdságuk miatt, hanem rendkívül kedvező – a talaj színétől nem elütő – árnyalattal rendelkeznek. A feederboton jelentkező kapás tulajdonképpen a nehéz kosár és a rövid előke összhatásából eredményeződik, a hal ugyanis már a csalink felszippantásakor megakasztja önmagát, s nekünk már az azonnali első megiramodására kell nagyon gyorsan reagálnunk.
Javaslom, ha valaki nagyobb távolságban keresné a parttól a halakat, az iktasson be egy pár méter hosszúságú erősebb, vastagabb zsinórszakaszt (dobóelőke) a biztosabb, erőteljesebb dobások kivitelezhetősége érdekében.

Az így összeállított szerelék kitűnően alkalmazható a felmelegedett vizekben már intenzíven táplálkozó pontyok horgászata mellett a termetes keszegfélékre is. Az adott csalihoz (mely lehetnek főtt magvak, minibojlik, pufik, pelletek vagy élő anyag, tehát csonti és giliszta is) a megfelelő méretű horog kiválasztása tovább növeli a halak szelektálásának esélyét is.


A method feeder eredményesen alkalmazható a keszeghorgászatban is, de főleg a testes
példányok kerülnek általa horogra


Ahogy már volt szó róla, felszerelésünk óriási igénybevételnek van kitéve a horgászat teljes ideje alatt, mivel nemcsak a termetes halak fárasztásakor, hanem már a dobáskor is elő kell hívnunk az erőtartalékokat. Ezáltal - a kudarcélmények, az elkedvetlenedés és a jelentős mértékű anyagi károk elkerülése miatt - javasolt a megbízhatóságukról jól ismert felszerelések és márkák közül választani. Több hónapja használom, a legnagyobb megelégedéssel az E.T. Black Spider feederbotját, mely 360 cm hosszban mindössze 265 gramm! Könnyűsége, kezessége ellenére egy rendkívül erős bot, mely kényelmesen lehetővé teszi a nagy tömegű etetőkosarak és ólmok nagy távolságra történő kidobását is. Gyorsasága, karakterisztikája azonnali, késlekedés nélküli bevágást biztosít. Termetes hal alatt gyönyörű ívben kezd el dolgozni, a rendszeres kirohanásokra az IM 8-as karbonszövetből készült blank fokozatosan keményedik fel, az erőhatás nagyságának függvényében.


Nagyméretű, bő átmérővel rendelkeznek a spicctagon lévő
gyűrűi is, melyek a nagy és pontos távoli dobásokért felelősek!


Igényes, szemet gyönyörködtető,
és a végletekig terhelhető IM8-as karbonszövet

Egy átlagos árfekvésű,
de közel sem átlagos teljesítményű pálca!


Tökéletes karakterisztika, életre szóló
élményeket szerezhetünk a Black Spider Feederel


Nemcsak a botnak, de az orsónak is kell bírnia a gyűrődést. Egy felmelegedett vízben intenzíven táplálkozó néhány kilós ponty elképesztő erőt képes kifejteni a felszerelésünkre. Alapkövetelmény az igényes alkatrészekből összerakott, megbízható mechanizmus, a letapadás mentes, hosszú úton állítható fékrendszer, és a szabályos, sűrű menetekben rakott zsinórprofil, ami megint csak a hosszú és pontos dobásokért felel. Black Spider feederemet egy E.T. Long Cast orsóval vérteztem fel, a jó néhány, vele megfogott nagytestű ponty bizonyította már, hogy zseniális tervezés, igényes mérnöki munka öltött benne testet.


13 golyóscsapágy és 1 db tűgörgős csapágy segíti elő az orsó hibátlan működését, legyen szó akár a legváratlanabb, legnagyobb igénybevételt jelentő szituációról. Őszintén megvallva, ekkora méretben, ilyen finoman futó orsóval eddig még nem találkoztam. És a fékrendszere…bizony az is megér egy misét. Szuperfinom, a legerősebbre húzott tartományban is letapadásmentesen idul!


A dob betonbiztosan áll a duplán csapágyazott acéltengelyen (!),
a zsinórvezető is nagyméretű csapágyat kapott.
A speciálisan hajlított felkapókar nem engedi még laza állapotban sem a zsinórt „elkalandozni" a helyéről. Pénzünkért pedig 2 darab teljes értékű dobot kapunk orsónk mellé


A method feeder technika legfontosabb kiegészítői csak
néhány darabból állnak: erős, kopásálló, kis nyúlású főzsinór, hagyományos etetőkosár, és 8-12 méretű kifogástalan horog,
ami jelen esetben FUDO CHINU Teflon!


Ilyen jó párosítással, összeillő felszereléssel nem csoda, hogy olyan nagy elszántsággal vetettem bele magam a method feederes horgászatba. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy az eredmény nagyon hamar jött, mivel az első horgászat alatt elkényeztettek a pontyok és a termetes dévérkeszegek. A csalim Carp Expert eper ízesítésű kukorica volt, etetőanyagom pedig Carp Expert Golden Carp.


A pontyok nem bírnak ellenállni az aromásított, aranysárga kukoricának. Az utolsó szem feltűzése előtt két ujjunkkal
lapítsuk, nyomjuk össze a szemet. Ezzel a kis trükkel
fokoztatjuk a kapást és a bevágást is biztosabbá tehetjük!


A method feeder szerelék lelke! Jól látszik
a rövid előke a degeszre tömött etetőkosár alatt


Ne feledjük, etetőanyagunk állaga akkor jó, ha az
a vízből kivéve még mindig a kosárban tartózkodik!


Soha nem felejtem el az első, method feederes pontykapásomat, ami tulajdonképpen abból állt, hogy a bottartóról lerepülő bot nyele után kaptam, olyan adrenalin szint emelkedés közepette, hogy az leírhatatlan. Azóta az eset többször megismétlődött, de hozzászokni nem tudtam a mai napig sem. Talán ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az ember a hullámvasúton lefelé száguld..., …és nincs bekötve… Mindenkinek hasonlóan szép kezdést kívánok!


Az ilyen méretű aranyhasúak már könnyedén
„lekapják" a botot a tartójáról


A termetes dévérek erősítik a szabályt!


Közös nyári emlék, szerintem
pikkelyes barátom is emlékezni fog rá(m)


Mert megérdemlik
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...