Riport a csukával
Megjelent: 2007. február 07. | Forrás: ET | Írások

Újságíró:
Még szerencse, hogy ez a mai találkozó itt a vízparton álló szomorúfűz alatt jött létre. A kis folyó lassú folyású, jó nagy részét tavirózsák borítják.
Így július közepe táján, a hőség elálmosít mindenkit, még a madarak is csendben gubbasztanak valahol a levelek alatt. Egyedül a szöcskék ciripelése hallatszik egyre erősebben.. Most már értem, miért ezt a helyet választotta Esox Lucius úr, hogy engem fogadjon.
- Jó napot uram!

Csuka:
- Szólíthatnál inkább Uraságnak! Ráadásul, elfogadhatatlannak tartom, hogy nem hozzám jöttél először. Csak az idődet vesztegeted, amikor ezeknek a nyamvadt kis halaknak a siránkozását hallgatod. Emlékeztetlek, hogy az én fajtám már ősidők óta itt él ezekben a vizekben. Itt voltunk már jóval az emberiség előtt és még sokáig itt lesz a helyünk ezen a jó öreg földön. Bár, az emberek mindent megtesznek, hogy ez ne így legyen. Persze csak egy hal érdemli meg a fokozott figyelmet, ez pedig én vagyok, én a Csuka!

Újságíró:
- Igaza van Uram, bocsánatot kérek.

Csuka:
- Mondtam, hogy Uraság… Tíz éves vagyok, és több mint egy méter hosszú. Még azt is minden fellengzősség nélkül állíthatom, hogy pótolhatatlan! Uralkodásom nélkül, ebben a folyékony élettérben csak az összevisszaság és az anarchia uralkodna. Nem kell megköszönni, tisztában vagyok az életben betöltött szerepemmel, és teljes mértékben felvállalom azt. Nekünk évezredeken keresztül bizonyítani kellett, nem lehettünk úgy a vizek urai, hogy csak csattintottunk egyet az uszonyunkkal!

Újságíró:
- Ön hosszú ideig úgy volt beállítva, mint egy zsarnok.

Csuka:
- Hála Istennek, ez az idő már megváltozott, és az emberek gondolkodásmódja úgyszintén. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy csak azokra támadok, akik betegek, sebesültek, vagy lassabbak, mint a többiek. Ez az én feladatom, hozzájárulásom ahhoz, hogy csak az erősek maradjanak életben, akik leszármazottjaiknak képesek továbbadni kiváló genetikai képességüket, fenntartva ezzel a faj további fejlődését. Nálunk, halaknál, a gyengeségnek nagy ára van! Nézd csak meg azokat a vizeket, ahonnan bennünket kipusztítottak. Ott mindenütt szörnyű betegségek, járványok tizedelik meg a vízi világ lakóit. Hidd el, azóta nagyon sokan visszasírnak bennünket!

Újságíró:
- Hát, ha ebből a szemszögből nézzük, akkor az összes többi hal csak hálás lehetne Önnek, pedig…

Csuka:
- Nekem semmit sem kell bizonygatnom. Régóta élek ebben a világban és még sokáig élni is fogok! Nem akarok senkivel sem tárgyalni kivívott jogaimról, és az ahhoz tartozó előnyökről.
Elmondhatod mindenkinek, akik az irigyeim, és helyettesíteni szeretnének, hogy ez a hely már foglalt, és még sokáig az is marad! Na.

Újságíró:
- Ugye tudja, hogy ellenfelei úgy beszélnek magáról, mint egy gyilkosról, azt mondják, hogy aki közel megy, az meghal?

Csuka:
- Ez nem igaz! Néha ideges vagyok, amikor valaki a felségterületemre téved, de aki jól ismer, az tudja, hogy általában nyugodt a természetem. Táplálkozási időszakaim rövidek, utána hosszú ideig inkább azzal vagyok elfoglalva, hogy nyugodtan megemésszem a zsákmányomat, nemhogy jóllakottan erősködjek. Viszont, elismerem, hogy mindig résen vagyok. Stratégiámhoz tartozik, hogy felségterületem minden zugát felvigyázzam, már csak azért is, hogy az esetleges betolakodókat távol tartsam.

Újságíró:
- A maga felségterülete???

Csuka:
- Igen, ez a néhány tíz négyzetméternyi terület, ami életteret biztosít, és ami megadja nekem a táplálkozási lehetőséget. Mi, a csukák, szektorokra osztjuk egymás között a szabad területeket. Ez egyszerű módon történik, a legnagyobbak és a legerősebbek, mint én, elfoglaljuk a legjobb helyeket, a kicsik meg ott élnek és esznek, ahol akarnak.

Újságíró:
- Tehát, senkinek sem engedi meg, hogy területén megzavarja a nyugalmat?

Csuka:
- Ha nem tartják tiszteletben a rendet, az anarchiához vezet! Így egy személyben több dolgot is elvégzek: én vagyok a rendőrség, hogy mindenki betartsa a szabályokat, egészségügyi okokból kiirtom a betegeket és nem utolsó sorban, ennem is kell.

Újságíró:
- Ilyen az élet. Egyeseknek meg kell halniuk, hogy mások tovább élhessenek! Mesélje el nekem, hogyan csinálja ?

Csuka:
- Ritkán üldözöm hosszú ideig a zsákmányomat. Én rövidtávon vagyok gyors, nem szeretek marahtoni távolságokat úszni. Támadásom villámgyors, emiatt néha durvának tűnik. Az uszonyaim annyira erősek, hogy segítségükkel néhány tizedmásodperc alatt utolérem ellenfelemet, és már ott is van a Halál. Szeretem a gyors és jól végzett munkát. Meg kell adni, a természet tökéletesre formázott. Olyan fegyverekkel vagyok ellátva, mint senki más. Rejtőzködő képességem utánozhatatlan, teljesen beleolvadok a környezetembe. Áldozataim úgy halnak meg, hogy közben semmit nem vesznek észre. Olyan vagyok, mint egy lesben álló láthatatlan vadász. Képes vagyok mozdulatlan maradni órákon keresztül, mintha semmi nem érdekelne.

Újságíró:
- Ezzel érdemelte ki Uraságod második becenevét, ami a Lusta?

Csuka:
- Hát, ez aztán tényleg nem igaz! Én nem vagyok lusta, csak kímélem magam. Miért pazaroljam az energiámat fölösleges dolgokra? Inkább minden erőmet arra a támadásra tartogatom, ami biztos. Ha áldozatom ki akar szabadulni hétszáz fogam szorításából, az teljesen fölösleges erőlködés.

Újságíró:
- Mi történik? Mi az a csoportosulás ott hátul?

Csuka:
- Látod ?! Ahogy hátat fordítok nekik, máris kihasználják az alkalmat a rendzavarásra. Ezt én nem bírom elviselni!
Bocsánat, mennem kell, hív a kötelesség!

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...