Sárkányok birodalma
Megjelent: 2009. november 09. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


Nem kell megijedni, nem tűzokádó hatalmas fenevadak területére tévedtem, hanem a jóval veszélytelenebb sügérekről szól a történet. Valamelyik horgászcimborám, csupán nyelvbotlásból, vagy szándékosan a sügért sárkánynak keresztelte, és azóta baráti körömben e névvel illetjük a kis csíkos ragadozókat.

A Duna-deltai kirándulásom az utolsó napjába lépett. Mintegy levezetésként délutáni elfoglaltságnak egy kis lightos pergetést terveztem be. „Véletlenül" még az otthoni induláskor becsomagoltam az 1,80 –as, 0-10 grammos kis Spin Blade pálcámat, és ha már akkora utat megtett, nem tehettem meg, hogy nem használom. Természetesen valami csoda folytán nálam volt az 1000-es Excalibur orsóm is, no meg a Deltában teljesen feleslegesnek számító, apró műcsalikból álló készletem. A szerencsés véletlennek köszönhetően minden együtt volt egy igazi relaxációs horgászathoz.


Az élénk színek gyakoroltak a legnagyobb hatást rájuk


A sügéreket megtalálni egyszerű feladat, ott vannak mindenütt, ahol van rejtőzködési lehetőség, abból meg nincs hiány sehol. Minden csatornában, tóban elképesztő mennyiségben vannak jelen a kis tarajosok. A horgászatot bárhol elkezdhettem volna, de nekem nem volt elég érezni a kapást, én látni is akartam. Látni, amint a kisragadozók bandába verődve követik a wobblert, majd egyikük kiválva a tömegből vadul happolja el a többi éhenkórász társa elől. Ehhez olyan helyet kellett keresnem, ahol a többméteres mélységű vizekben is jól látszik a meder alja, tehát csak kristálytiszta vizű csatorna jöhetett számításba.

A Fortuna tó torkolatánál megfelelő körülményeket találtam, hogy kiéljem szenvedélyemet. A csónak alatt mintegy bő három méteres vízoszlop volt, az aljzatot kagylóhéjak, csigaházak törmeléke borította. Sávokban üde zöld Vallisneria telepek tarkították a medret. A méteresnél is magasabbra növő növények levele, lágyan hajladozott az enyhe áramlatban. A növényzet felett ezernyi apró küsz úszkált, melyekre sügérek hada leselkedett a mélyből. A felszínt időnként balinok rablása törte meg, nem volt nyugalmuk a kishalaknak. Fantasztikus víz alatti világ tárult elém, mintha egy ízlésesen berendezett akváriumot csodáltam volna, nem győztem betelni a látvánnyal.


Hatalmas szemüknek köszönhetően semmi nem kerüli el a figyelmüket

Egy kis sárkány


Mivel a célhalaim a meder alján a növények közt megbújva lesték az arra tévedő kishalakat, ezért nekem is oda kellett lejuttatnom a csalimat. Mindenképp mélyen járó, illetve süllyedő változatok jöhettek szóba. Rövid próbálkozás után az is nyilvánvalóvá vált, hogy az élénkebb színekkel bíró wobblerek sokkal hamarabb kapásra ingerlik a sárkányaimat.


A tuti kollekció


A 0,16 –os damillal a legparányibb csalikat is oda juttathattam, ahová a kicsi szívem diktálta. Némileg hazardírozásnak tűnt a monofilon felkínált wobbler, néha előkerül egy-két csuka a legváratlanabb helyekről és akkor annyi a drága csalinak. Ha fémelőkét tettem volna, akkor elromlik a kis csalik mozgása és oda a varázslat is. Tisztelettel bocsánatot kértem előre is műhalaimtól az esetleges harci veszteségek miatt, és munkába állítottam őket.


Nem tetszik neki a szituáció

Beletörődött sorsába

Méreteihez képest elég nagy feleselővel áldotta meg a természet


Amint az várható volt, elsőre a kisebb egyedek támadtak, de rendkívül jól szórakoztam velük is. Majd minden dobásom kapással ért véget, sokszor versengtek, hogy melyikük kapja el a csalit. Vicces jelenségnek voltam szemtanúja az egyik bevontatásnál. A wobbleremet több mint tíz darab jókora, mintegy 70-80 dekagrammos sügér követte, utánuk meg kisebb egyedek is beálltak a sorba. Métereken keresztül jöttek, majd az egyik kisfickó megunta a dolgot, és rettenetesre kapcsolt, autóversenyzőket megszégyenítő ügyességgel előzte le nagyobb fajtársait, majd mohón rávetette magát a horogra. Idegesen úszkált jobbra-balra a megszerzett falattal, ekkor bedühödtek a többiek és próbálták elvenni tőle. Látván az egész akciót, vártam, hogy a nagy hadakozásban egy nagyobb is felakad a szabadon lógó horogra, de hamar ráuntak a kergetőzésre és szép sorban odébbálltak.

Igazán nagy sügért nem sikerült horogra csalnom, viszont a kisebbek nem engedték, hogy sokat bánkódjak ezen, folyamatosan bombázták wobblereimet, felettébb szórakoztató horgászatban volt részem.


A kék szín is nagyon bejött nekik

Egy vaskosabb példány


Mohóságuk nem ismert határokat

Gyakran volt ilyen látványban részem

Csendélet


Így telt el az utolsó deltai délutánom, és úgy éreztem, hogy a néhány nap alatt mindent megkaptam a kirándulástól, amit vártam. Fogtam, kisebb-nagyobb halakat, volt részem gyönyörű napkeltében és napnyugtában, csodálatos helyeken jártam, ornitológiailag is kielégültek óhajaim. Ez a kirándulás csak megerősített abbéli hitemben, hogy amint tehetem, ismét visszatérek újabb kalandok reményében.


A búcsúhal…

…és az utolsó napnyugta, amit végignézhettem


Horgásztanya Gorgován, a Szulina ágon: www.dunadelta.ro



Használt termékek:




ET Spin Blade

ET Excalibur FD


ET Extreme 150 m

Salmo Hornet

http://www.energofish.hu/product.php/Salmo-Bullhead/837/
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...