Sió mustra
Megjelent: 2008. június 13. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Azt ugye mindenki tudja, hogy van két nagy folyónk, a Duna és a Tisza. Sokan tudják, hogy van még számos kisebb folyóvizünk, mint például a Rába. Azt már kevesen tudják, hogy sok patak és csatorna is a horgászok rendelkezésére áll, ha valaki veszi a fáradságot és megkeresi, felfedezi őket.


A Balaton magas vízállása miatt, van víz bőven a Sióban is

Sajna, a horgászok nagy része a kényelem mellett teszi le a voksot és meg se kísérli az idegen, vadregényes vizeket felfedezni. Sokat veszítenek vele, nekem elhihetik. A következő történet is ezt bizonyítja.


Tele a víz felszíne szöszmösszel, de ez nem veszi el a halak étvágyát

Évekig jártam el a Sió felett Pécs fele menet, de egészen az idei évig meg se fordult a fejemben, hogy pecázzak benne. Most országos tisztségviselői engedélyem birtokában, rászántam magam egy próbára.


Keverem, keverem

A finom szereléknek szántam ezt a horgásznapot, rakós és piccker bot került a kocsi csomagtartójába. Az úszós és fenekezős módszerek legérzékenyebbjét képviselte felszerelésem.


Kezdjünk hozzá

Félórai autózás után értem a Sió partjára, rövid keresgélés után egy kitisztított helyre állítottam fel ládámat. A csatorna partja meglehetősen vadregényes, bár néhány méterrel arrébb, már kaszált terület van. A gáton való közlekedéshez, engedély kell. Nem árt beszerezni, mivel a büntetés sokkal borsosabb.


Egyben a kellékek...

A lassan folyó, enyhén bezavarosodott vízben itt is, ott is halak törték meg az olajsimaságú felszínt. Kíváncsiságom egyre erősebb lett. Egészen idáig nem hittem el, hogy a Sió igazán jelentős halállománnyal rendelkezik.


...a fonott,

Gyors etetőanyag keverés következett, három kiló Tímár Dévér Plust kevertem össze két kiló barna agyaggal és néhány deci csontival. Amíg az etetőanyag megszívta magát, összeraktam rakós botomat. Mikor mindennel végeztem, etetés és horgászat következett.


...az előkezsinór,

Minden úsztatásra halat fogtam, vagy legalább kapásom volt. Rengeteg keszeget fogtam, kárásszal vegyesen. A hat grammos Clarusso úszó remekül viselkedett a folyásban. Első próbálkozásom volt vele, de igazán meggyőző.
A három óra, amit a rakós botos pecára szántam gyorsan eltelt és következhetett a második felvonás, a pickerezés!


...és a Power Gum

A teszthorgásznak megvan az a kiváltsága, hogy elsők között jut hozzá egy új termékhez. Na, de a Bream Pickert jól eldugták előlem. Ha nincs a FEHOVA, szerintem nem is kerülök kapcsolatba vele. A kiállításon találtam rá, és szerelem volt első érintésre.


Szunyoglárva az etetőbe...

Egy rendkívül finom, karcsú, igényes kidolgozású remekmű. Ritkán áradozok ennyire egy botról, de ez most megérdemli. A gyűrűi kiválóan osztják el a terhelést a bot teljes hosszán, a csavaros orsótartó tökéletes felfogatási pontja a 4000 Ryobi Zauber Match orsónak. A kettő együtt verhetetlen párosnak bizonyult.


... és csontival spékelve a horogra

Kicsit újítottam. A zsinór ezúttal egy nagyon vékony 0,10mm vastag fonott zsinór volt, a Sufix Feeder Braid. Erőgumi közbeiktatásával rugalmas szereléket sikerült összeállítani. Így már a tizennégyes előkezsinórt szakadás veszélye nélkül használhattam.


Egy kis türelem...

A rövid, tizenöt centis gubanc gátló csőre egy tízgrammos rakéta kosarat tettem, a horog pedig az örök kedvencem a Maruto 9411, tizenkettes méretben. Csalinak öt szem csontit tűztem, és a parthoz közel dobtam a megtömött kosarat. De a kapásokat nem tudtam megfogni.


... és máris itt az első halacska

A csonti össze volt csócsálva, de hal nem akadt meg. Megpróbáltam a három csontis csalizást. (Ez olyan „kung-fusan” hangzik, mint a daru technika, vagy majom technika) A kapás szinte azonnal bekövetkezett, de most meg is akadt és beindult a nagyüzem.


Jönnek sorban...

A fonott zsinór annyira jól közvetítette a halak ténykedését, hogy már szinte a gondolatukat is jelezte az érzékeny spicc. Nem egyszer annyira vehemensen kapta el a csalit a kárász, hogy a bot vízbe rántásától kellett tartani. Kifejezetten jól szórakoztam. A nap meglehetősen erősen tűzött, minek eredményeképpen szép pirosra és ropogósra sültem. De minden fáradságot és kényelmetlenséget megért ez a nap.


..csak győzzem szedni őket

Ennyi kárászt egy helyen már jó tíz éve nem láttam (most vadvízről beszélek nem telepített tóról). Itt rendezik a megyei első osztályú csapatversenyt, tuti, hogy jó eredménnyel zárul.


Szépek és egészségesek, ami a víz minőségének javulására utel

Egyetlen negatívum, ami kicsit beárnyékolta ezt a horgásznapot, az a víz tetején úszó fűzfa pihe volt. Szerintem mindenki tapasztalta már ezt a bosszantó jelenséget. A fonott zsinór pedig még az átlagnál is jobban összeszedte. Ez maga után vonta a rendszeres szöszmötölést, miután a gyűrű eltömődött. Igazán csak ennyi negatívumot tapasztaltam. Jól dobható és erős zsineg.


Mindenkinek így görbüljön
A nap végén meglepő mennyiségű hal lubickolt szákomban. Egy részüket fényképezés után visszaengedtem. Főleg a vegyes keszegzsákmány (karika, dévér, bodorka) kapott amnesztiát. A kárászok jöttek haza. A kicsik a kerti tó lakói lettek, a nagyokra paprikás liszt és forró olaj várt.
Most hogy írom a történetet, tudatosodott csak bennem, hogy pickerre egyetlen keszeg se jött! Vajon miért? Pedig előtte rakós bottal fogtam rendesen.


Érdemes volt eljönni

A tapasztalatokon felbuzdulva már a következő Sió túrát tervezem, és még számos kisebb csatorna került a látóterembe.

Elég egy „merész” próbálkozás, és meg van rá az esélyünk, hogy kiszabaduljunk a mókuskerékből, új, színesebb, érdekesebb világot ismerhessünk meg.
Csatornára fel!

VIDEO MEGTEKINTÉSE
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...